Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2014 | Teme: pametni telefon

Nova doba

Nenehni napredek strojne opreme in vedno bolj odziven Android kažeta konkretne premike pri telefonih manj znanih znamk, saj so to postale naprave, ki ne obljubljajo preveč.

V preteklosti so anonimni izdelovalci delali telefone tako, da so skušali nabrati poceni komponente in jih sparili z brezplačnim Googlovim operacijskim sistemom Android. Tega so seveda oblekli v kakšno svojo preobleko in paket poslali na trg. Ti telefoni so bili ponavadi vedno podpovprečni, ker so bile komponente prešibke. Zdaj že nekaj časa prihajajo na preizkus telefoni, ki imajo dovolj zmogljivo drobovje, da nismo več priča tako slabim izkušnjam. V isti sapi je treba dodati, da to še vedno niso telefoni, ki bi bili enakovredni napravam bolj uveljavljenih znamk, a je napredek kljub temu viden.

Jax QS premore 1,3 GHz štirijedrni Mediatekov procesor (jedra so varčna Cortex A7) in gigabajt pomnilnika. Shrambe je zajetnih 16 gigabajtov in fotoaparat se pohvali s 13 megapikami. Tudi petpalčni zaslon je soliden in sliko riše v ločljivosti 1280 × 720 pik. Vse našteto je dovolj za povprečno izkušnjo, ki jo pokvari oblikovanje androidne preobleke, saj tako grdih ikon že nekaj časa nismo videli. V Voninu so se sicer odločili za bolj lahko preobleko, ki na srečo Androida ne predrugači preveč.

Tudi industrijsko oblikovanje ni napačno in še najbolj moti cenena plastika na zadnji stranici, ki ne sede tako lepo v roko. Kljub temu gre za lep telefon, ki na prednji strani nima nobenega logotipa, kar je na takšnih napravah prej izjema. Večina izdelovalcev se ne more upreti skušnjavi in svoj logotip z velikimi črkami prilepijo nekam na prednjo stran telefona. Najslabša oblikovna poteza so gumbi na prednji strani, saj so povsem neopazni, ko je telefon v mirovanju in se je treba privaditi,  kam točno pritisniti, da jih sprožimo. Zopet smo priča kombinaciji gumba domov, gumba nazaj in tistega, ki prikliče menu. Ta razporeditev zaenkrat ostaja še zadnja trdnjava teh izdelovalcev, ki se na vse pretrge otepajo namenskega gumba za hitro menjavo programov. Ta trend je na začetku androidnega operacijskega sistema zakoličil Samsung in skorajda vsi izdelovalci, ki komponente nabirajo na kitajskem trgu, se držijo te razporeditve.

Vonino Jax QS ni slab telefon, a konkretno ne prepriča v ničemer. Predvsem gre za predstavnika novodobnih naprav manj znanih znamk, ki so končno dosegli sprejemljive ravni.

Vonino Jax QS

Prodaja: Bonajo, d.o.o.

Cena: 260 EUR.

✓    Oblika.

✗    Androidna preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji