Objavljeno: 28.9.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2021

Nokia XR20

Pri novi Nokii XR20 smo sprva pričakovali zmogljivejšo, premijsko različico modela X20 (tega smo preizkusili spomladi), v resnici gre pa za trpežno, izdatno zaščiteno alternativo. Telefon torej tekmuje s Samsungovo linijo Galaxy Active ter z Motorolinim telefonom Defy, ki smo ga preizkusili v prejšnji številki.

Seveda gre za razmeroma veliko, debelo, težko in robustno ohišje. Tudi rob okoli zaslona je malenkost dvignjen, s čimer se nekoliko zmanjša verjetnost za njegove poškodbe pri padcih. Naš preizkusni model je bil v temno modri barvi, zadaj je rahlo hrapav, plastika pa je prijetno mehka. Tako telefon lepo stoji v roki, tudi možnost padca je manjša kot pri bolj gladkih modelih. Seveda je odporen na udarce in vodo, kljub trpežni zasnovi pa podpira tudi brezžično napajanje. Vodotesnost je sicer dokaj klasična, gre za standard IP68, torej potopitev do ene ure v 1,5 metra vode.

V spodnjem levem vogalu ohišja je tudi luknjica, skozi katero lahko napeljemo vrvico za obešanje, denimo za nošnjo okoli vratu ali na karabinu. Na ohišju sta še dodatni tipki – ena je vse bolj razširjena tipka za Google Assistant in tej žal ne moremo spremeniti namembnosti. Druga pa je na vrhu in je obarvana rdeče. V osnovi je mišljena kot tipka za nujne primere, ki sproži klic na vnaprej nastavljeno številko. Tej pa lahko spremenimo namembnost, tako pri navadnem pritisku kot pri daljšem stisku – med drugim lahko s tem vklopimo lučko, vklopimo ali izklopimo letalski način, tudi zaženemo poljubno aplikacijo.

Zaslon meri 6,67 palca, enako torej kot pri modelu X20. Tudi ločljivost je enaka, 2.400 × 1.080 pik, žal pa gre za matriko LCD in ne OLED, kot bi glede na ceno pričakovali. Dovolj je svetel tudi za uporabo na močnejšem soncu. Najvišjo svetlost so v primerjavi s sorodnim modelom nekoliko dvignili, kar je glede na namembnost vsekakor dobrodošlo. V uporabi je Gorilla Glass Victus, kar spet priča o večji odpornosti.

Jasno gre za razmeroma veliko, debelo, težko in robustno ohišje.

Strojna zasnova je dovolj dobra, gre za Qualcommov procesor Snapdragon 480 z osmimi jedri. Moramo pa priznati, da dobimo pri konkurenci tudi dosti zmogljivejše sestave za enako ali celo manj denarja – tu pač plačamo več za trpežnost. Pomnilnika je 6 GB, obstaja sicer tudi različica s 4 GB, prostora za podatke pa je 128 GB (pri modelu s 4 GB pomnilnika 64 GB). Dodamo lahko tudi pomnilniško kartico microSD, a ta zavzame prostor, namenjen eni izmed dveh kartic SIM. Telefon podpira tudi nova omrežja 5G.

Uporaba telefona je sicer dovolj hitra in udobna, nekaj prispeva tudi Nokijina uporaba neobremenjenega sistema Android (konkretno Android 11). Kot rečeno, pa bomo vseeno dobili pri konkurenci nekaj več zmogljivosti. Kar solidno se odreže tudi pri igranju iger. Pohvalimo lahko zmogljivost baterije, konkretno 4.630 mAh, ki v kombinaciji z razmeroma varčnim procesorjem omogoča tudi do dva dni rabe. Telefon podpira brezžično napajanje z močjo 15 W ali pa klasično, žično z močjo 18 W, v škatli pa ne dobimo napajalnika, le napajalni kabel USB-C.

Fotografski sklop postreže z dvema objektivoma – poleg klasičnega s tipalom 48 milijonov pik je na voljo še ultraširoki s 13 MP, ni pa tipala globine kot pri X20. Kakovost fotografij je solidna, a nič posebnega. Video posnetke lahko zajemamo pri ločljivosti FullHD s hitrostjo do 60 slik na sekundo.

Nova Nokia XR20 je soliden, trpežen telefon, a kot smo zapisali pri nedavno preizkušeni Motoroli Defy, je po našem mnenju boljša alternativa nakup navadnega telefona in trpežnega ohišja. Med XR20 in Defy pa ponudi Nokia več hitrosti (zmogljivejši procesor) in podporo omrežjem 5G, a po kar opazno višji ceni (Defy velja dobrih 300 evrov).

Nokia XR20

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 599 EUR

Za: Neobremenjeni Android, večletna podpora, trpežna zasnova.

Proti: Cena, zaslon LCD (namesto OLED), povprečna zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji