Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor September 2012

Nokia Lumia 900

V pred kratkem izdanem četrtletnem poročilu podjetja Nokia je jasno nakazano, da jih je pred še večjo izgubo v zadnjem trenutku rešila linija izdelkov Lumia. Trg poceni preprostih naprav je vedno manjši, preboj nazaj med najboljše (kjer so najvišje tudi cene in marže) pa Fincem še vedno ni povsem uspel. Je Lumia 900 pravi odgovor?

Naprava, imenovana Lumia 900, naj bi torej Nokii vrnila nekdanji položaj med izdelovalci mobilnih telefonov. Telefon, prvič oznanjen javnosti letos v Barceloni, je po dolgem času prvi resen konkurent napravam, kot so iPhone, Galaxy in One. V skladu z novo politiko podjetja se seveda ponaša z operacijskim sistemom Windows Phone, v različici 7.5 Mango. Ugibanja o tem, ali bo možna nadgradnja na različico 8, so prva ovira pri odločanju za nakup. Nokia je uradno izjavila, da tokrat preizkušeni aparat ne bo doživel nadgradnje, nato pa so neuradno večkrat demantirali to izjavo z izjavami, da je telefon vendarle dovolj zmogljiv za nov operacijski sistem. A prvotna izjava ostaja in to po nepotrebnem odvrača kupce, ki nočejo kupiti ta trenutek že skoraj zastarelega sistema. Vzpodbudna novica pa je skorajšnja možnost nadgradnje na 7.8, ki prinaša nekaj zanimivih in uporabnih novosti, predvsem v videzu in uporabi grafičnega vmesnika.

Zunanjost naprave je odeta v odporno polikarbonatno ohišje s 4,3-palčnim zaslonom, občutljivim za dotik, na sprednji strani in fotoaparatom z dvojno bliskavico LED in tipalom ločljivosti 8 milijonov pik. Ohišje je enovito, zato baterija ni zamenljiva. Kljub temu so nas prijetno nasmejali na uradnih straneh z Nokiino podporo, saj se najde zanimiva rešitev težave, ki smo jo imeli, ko računalnik ni prepoznal naprave ob priklopu. Predlagali so nam odstranitev baterije za nekaj trenutkov.

V notranjosti naprave bomo našli vse tipične načine povezljivosti (kot zanimivost povejmo, da evropska različica še ne podpira LTE, temveč zgolj HSDPA+) ter tipala za pospešek, GPS, bližino in kompas. Vgrajenega je 16 GB pomnilnika, ki pa žal ni nadgradljiv z zunanjo pomnilniško kartico.

Vse mehanske tipke so na desni strani naprave, dvojni gumb za spreminjanje glasnosti povsem zgoraj, gumb za vklop/izklop ter zaklep na sredini ter tisti za kamero ob spodnjem delu. Zaradi velikosti je telefon tu in tam precej težko udobno držati v rokah (k temu ne pripomore niti njegova precejšnja teža). Če smo napravo držali v desnici, smo imeli težave že z zaklepanjem telefona, saj je gumb na sredini praktično nedosegljiv brez nekaj prestavljanja telefona po roki.

Podobno kot pri iPhonu za uporabo naprave potrebujemo kartico mikroSIM, ki jo v napravo vstavimo na zgornji strani. Ob izvleku držala za kartico (za izvedbo tega dobimo v paketu priloženo posebno orodje) nismo bili povsem prepričani o njegovi trdnosti, ob nekoliko bolj nepazljivi rabi bi se utegnil kaj hitro zlomiti.

O samem operacijskem sistemu ne bi izgubljali preveč besed, saj smo ga že večkrat podrobneje opisali. Še vedno smo navdušeni tako nad grafičnim videzom kot zanimivimi rešitvami glede uporabnosti posameznih zmožnosti. Žal pa nas je nekoliko razočarala hitrost delovanja, za kar je verjetno bolj kriva strojna kot programska oprema. Nikakor se nismo mogli otresti občutka podhranjenosti, saj smo bolj tekoče delovanje videli celo na prvih HTCjevih telefonih Windows.

Nekoliko podrobneje smo si ogledali fotoaparat, saj je obljubljal dober zajem posnetkov. Po prvotnih težavah z ostrenjem je res prikazal dobro reprodukcijo barv, slabši so bili le posnetki v slabih svetlobnih razmerah in ob premikanju. Navdušil nas je zajem videa v HD ločljivosti, vse dokler nismo hitro premaknili naprave iz slabo osvetljenega prostora v dobro osvetljenega, saj je trajalo dobrih 10 sekund, preden je aparat uspešno prilagodil svetlost. Zajeti posnetki so bili na koncu solidni, a ne najboljši, kar nam jih je uspelo posneti s katerim od mobilnih telefonov.

Težave pa so se po zajemu posnetkov pravzaprav šele začele. Problem namreč nastane, kako posnetke pretočiti iz naprave, če vanjo nismo vpisani z Windows Live ID in smo iz nje že odstranili kartico SIM. Po prvem poskusu priklopa naprave na računalnik smo se spomnili, da naprave z Microsoftovim operacijskim sistemom ne zmorejo sebe predstaviti kot zunanji nosilec USB, tako kot to zmore skoraj katerikoli drug telefon. Z odporom do nameščanja programja Zune zgolj za pretok nekaj slik smo tako poskušali na druge načine. Izkaže se, da prenos podatkov prek bluetootha ni mogoč, saj je naprava kot nepodprte zavrnila tako prenosni računalnik, PC z bluetooth kartico in celo druge pametne mobilnike. Ker ni brezžičnega omrežja na lokaciji, smo poskusili z ad-hoc omrežjem s prenosnikom, tudi tokrat brez uspeha (vsi drugi telefoni so se vanj povezali brez težav). Na koncu smo obupano namestili Zune, pretočili slike in ga nato nemudoma odstranili.

Nokia Lumia 900

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Microsoft Phone 7.5.

Pomnilnik: 16 GB, 512 MB RAM.

Pomnilniška kartica: Ni razširitve.

Ločljivost zaslona: 800 x 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 7 .

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 7.

Cena: 649 EUR; od 1 EUR naprej pri Mobitelu.

Za: Videz, dober zajem slik.

Proti: Sinhronizacija le prek Zune, velikost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji