Objavljeno: 22.2.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2022

Nokia G21

Nova Nokia G21 je vstopni telefon, naslednik lani predstavljenega G20. Gre za razmeroma velik telefon, ki meri na manj zahtevne uporabnike, ki si vseeno želijo velik zaslon in zmogljivo baterijo, seveda po ugodni ceni. Pri tem nekaj velja tudi ime Nokia – čeprav današnji telefoni nimajo kaj dosti skupnega s telefoni izpred dveh desetletij, znajo, sploh starejše generacije, znamko ceniti.

Pri telefonu G20 (in G10, ki smo ga hkrati preizkusili lani jeseni) smo zapisali, da gre za dokaj lahko pozabljiv telefon. Novinec, torej G21, ima vseeno malo več oblikovnega šarma. Zadaj je fotoaparat namesto v krogu na sredini postavljen v pokončno linijo treh objektivov. Kljub plastičnemu ohišju deluje malenkost bolj elegantno kot njegov predhodnik. Spredaj je še vedno kapljično oblikovana zareza, v kateri je prednji fotoaparat. Telefon je na voljo v štirih razmeroma zadržanih (beri: temnih) barvah, med katerimi se nam še najlepša zdi modro zelena. Telefon je odporen na politje oziroma vremenske vplive, ni pa zares vodotesen (tega v tem cenovnem razredu res ne bi pričakovali).

Prednji zaslon meri razmeroma velikega 6,5 palca, praktično enako torej kot pri predhodniku. Ločljivost je podpovprečna, 1.600 × 720 pik, kar pomeni gostoto 269 pik na palec. Gre za klasični zaslon LCD z matriko IPS, svetlost je povprečna, barve in vidni koti tudi. Pri ohišju presenečenj ni, na voljo je bralnik kartic microSD, poleg vmesnika USB-C za napajanje in priklop na računalnik je dodan klasični izhod za slušalke.

Hitrost ni ravno vrlina vstopnih telefonov. Uporabljen procesor sicer ponudi nekoliko več kot pri predhodniku, a še vedno ne gre za ravno hiter telefon. Preizkušeni model je imel 4 GB pomnilnika in 128 GB prostora za uporabniške datoteke (ter seveda sistem), na spletu najdemo tudi različico s 3 GB (kar bi nedvomno odsvetovali). Nameščen je Android 11. Pri Nokii so se že pred časom zavezali, da bodo telefone z nadgradnjami podpirali vsaj nekaj let – tako lahko pričakujemo Android 12 še letos, velike različice sistema bodo telefoni serije »G« prejemali vsaj dve leti.

Tisti, ki želijo kakšno trohico več zmogljivosti, bodo raje posegli po kitajskih tekmecih.

Fotografski sklop ponudi tri aparate, poleg klasičnega širokega (z goriščnico 27 mm) sta še aparat za makro posnetke in objektiv za zaznavanje globine. Na prvega lahko bolj ali manj pozabimo, saj je ločljivost razmeroma skromna (le 2 MP) in je tako uporaben bolj za, denimo, fotografijo dokumentov, drugi pa pomaga osnovnemu aparatu pri zajemu portretov. Kakovost fotografij je zgolj povprečna, tudi video ni nič posebnega – telefon zmore zajemati video FullHD pri 30 slikah na sekundo.

Eden večjih adutov tega telefona je vzdržljivost akumulatorja. Ponudi namreč 5.050 mAh, kar ob varčni strojni opremi pomeni brez težav nekaj dni uporabe. Manj zahtevni uporabniki bodo prišli tudi do tri dni ali celo več uporabe.

Čeprav smo v uvodu zapisali, da ima G21 nekaj več oblikovalskega šarma od svojega predhodnika, pa gre še vedno za lahko pozabljiv telefon. Res je, da telefoni v tem cenovnem razredu že v splošnem niso ravno zanimivi, a to je telefon, ki ga kupimo zaradi nizke cene. Najprimernejši je za starejše uporabnike, ki potrebujejo nekaj, kar je poceni in kjer baterija zdrži dovolj dolgo. Tisti, ki želijo kakšno trohico več zmogljivosti, pa bodo raje posegli po kitajskih tekmecih.

Nokia G21

Hitrost delovanja: 6,5

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 150 EUR

Za: Android One, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Hitrost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji