Objavljeno: 19.12.2011 09:32 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor December 2011

Nokia 701

Čeprav smo že videli napovedi finskih naprav z operacijskim sistemom Windows Mobile, pa nas zaenkrat še vedno zasipajo z novimi modeli s "starim" Symbianom. Nokia 701 ne prinaša revolucije, prinaša ravno dovolj izboljšav, da finance ohranja v igri, v kateri so nekoč premočno vodili.

Model z oznako 701 nas ob prvem stiku spomni na C7, a v nekoliko boljši izdelavi. Prednja stran je, kot smo zadnje čase vajeni, zapolnjena s kapacitivnim zaslonom, občutljivim za dotik, pod katerim so tri osnovne mehanske tipke, nad njim pa manjša kamera za video pogovore. Zmogljivejša kamera je na zadnji strani, njeno tipalo ima 8 milijonov pik, pri zajemu v slabših razmerah pa mu pomaga dvojna LED bliskavica.

Zaslon ima za današnje razmere že skoraj skromno ločljivost 640 x 360 pik, a preseneti z izjemno svetilnostjo. Ta naj bi bila ena najboljših na trgu mobilnih telefonov. Žal izjemne svetilnosti ne spremlja izjemen kontrast.

V notranjosti bomo našli gigabitni procesor in polovico gigabita rama, kar je v primerjavi s predhodniki zelo dobra sestava. Nokia je za Symbian vedno trdila, da ima veliko manjše strojne zahteve od konkurenčnih operacijskih sistemov, zato je delovanje tekoče in hitro.

Pri povezljivosti nismo pogrešali prav ničesar, Fincem je uspelo v napravo vgraditi vse sodobne vmesnike za povezovanje, tudi NFC. S slednjim ima Nokia velike načrte za prihodnost, zaenkrat pa je zanj med prednaloženimi na voljo zanimiva, a omejeno uporabna aplikacija. Vsekakor bo, glede na napovedi velikih izdelovalcev, razvoj tega vmesnika še buren, zaenkrat pa je še bolj v stanju igrače kakor resnega pripomočka.

Strojni del je torej zadovoljiv, ne prinaša pa nikakršnih presežkov, telefon je značilen predstavnik srednjega razreda. Več si Finci obetajo od novega operacijskega sistema, imenovanega Symbian Belle. Omenjeno različico smo sicer že imeli priložnost preizkusiti na starejših napravah, ki so dobile nadgradnjo z različice Anna na Belle. Če je Nokia dolgo stopicala za Androidom in iOS, lahko rečemo, da je, vsaj s stališča uporabniške izkušnje, končno dosegla približno enakovrednost. Določene omejitve iz preteklosti, kot je dvonivojski menu, jo še vedno dušijo, a je primerjava med Belle in starejšimi različicami Symbian skoraj nemogoča. Zdi se, da pospešeno iščejo najboljše rešitve, saj lahko v podrobnostih najdemo marsikatero lastnost tako Androida kot celo Meego. Predvsem po slednjem povzeta spodnja navidezna menujska vrstica se izkaže za precej boljšo kot tista v prejšnjih različicah Symbiana. Prenovo so doživele tudi vgrajene aplikacije, kot sta koledar in stiki. Žal nas je nekoliko razočaral privzeti brskalnik, predvsem njegova slaba podpora gradniku flash. V primerjavi s konkurenco je nezadovoljivo tudi brskanje po kompleksnejših straneh, saj se vsebine marsikdaj ne naložijo pravilno.

Slike, zajete z vgrajeno kamero, niso najboljše kakovosti, razen v silno dobrih razmerah. Predvsem smo, kot smo pri Nokiah vajeni, omejeni z nespremenljivim žariščem. Zaradi te omejitve smo tudi nemočni ob poskusih makro posnetkov, saj nam ni uspelo narediti dobre fotografije, brž ko je bila oddaljenost predmeta manjša od 25 cm. Zajem videa poteka v HD ločljivosti 720p pri običajni hitrosti 30 sličic na sekundo. Podobno kot pri statičnih slikah tudi tu barve niso dovolj intenzivne, slika pa bi lahko bila ostrejša.

Nokia 701 je vsekakor solidna naprava, a se v vedno večjem pričakovanju naprav Windows Mobile zdi kot nekakšen model za golo povečevanja števila naprav na trgu (spomnimo se pravega poletnega tekmovanja med izdelovalci, kdo bo za jesen napovedal več novih modelov). Ob misli, da bo operacijski sistem Belle prej ali slej na voljo za večino starejših (letnik 2010 in 2011) naprav Nokia, se bo morda kdo raje odločil za katero od njih. Za zgled, zadnjo napravo iz serije N pri nas še vedno prodajajo po ceni blizu evra, premore pa nekaj boljših lastnosti kot 701.

Nokia 701

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian Belle OS.

Pomnilnik: 8 GB.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 640 x 360 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 3.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA/HSUPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: www.nokia.com.

Prodaja: www.teleray.si.

Cena: 389 EUR.

Za: Svetilnost zaslona, najboljši Symbian doslej.

Proti: Slab kontrast, vgrajen brskalnik ni najboljši.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji