Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor November 2017

Nokia 5

Oblikovno zelo močna je Nokia 5. Ohišje je iz aluminija in zaradi zaobljenih stranic jo je laže držati v roki kot Nokio 6. Izstopajo lepo oblikovani stranski gumbi. Pri črni ali temno modri barvi ohišja je vrh gumbov skladen z brušenimi robovi. Vizualni učinek, ki pri tem nastane, daje dober občutek, zaradi katerega telefon dobro skrije dostopno ceno, ki je 210 evrov.

Lepša drža v eni roki je tudi posledica manjšega 5,2-palčnega zaslona. Ta na žalost ni v ločljivosti HD, temveč zgolj v 720p. Razlika je opazna pri spremljanju video posnetkov in tudi pri branju daljših člankov v spletu, saj svetlobne pike brez težav opazimo. Zaradi manjšega števila teh pik ima lažje delo Qualcommov procesor Snapdragon 430. Delovanje je za telefon s ceno dobrih 200 evrov sprejemljivo. Zagon aplikacij, hitrost delovanja čitalnika prstnega odtisa in tudi igranje iger poteka podobno hitro kot pri večjem modelu Nokia 6, čeprav ima Nokia 5 na razpolago zgolj 2 GB RAM. Edino težavo predstavlja 16 GB notranjega pomnilnika, od katerega je zaradi obsežnega Androida na voljo manj kot polovica. Uporaba kartice microSD je tako obvezna.

Razlog za razmeroma tekoče delovanje je najverjetneje tudi zadržanost pri vizualni in funkcionalni predelavi operacijskega sistema Android. Izdelovalci se predelav radi lotevajo, a s tem upočasnijo delovanje telefonov in tudi uporabnikom, med drugim zaradi podvojevanja aplikacij z enako funkcionalnostjo, povzročajo zmedo. Pri Androidu na Nokii 5, in tudi drugih dveh modelih, tega strahu ni. Na voljo so vse ključne Googlove aplikacije in podjetje ne vsiljuje uporabnikom svojih aplikacij, z eno izjemo. Nokia Mobile Care je aplikacija za podporo uporabnikom in med drugim zajema tudi možnost neposrednega dopisovanja s predstavniki podjetja. Razen vizualne oblike ikon aplikacij, ki spominjajo na oblikovni slog izpred treh let, je uporabniška izkušnja operacijskega sistema Android na Nokii 5 odlična. To velja tudi za modela 3 in 6. V tem pogledu telefoni Nokia, razen Pixel in Nexus, prehitijo vse druge ponudnike androidnih telefonov na trgu.

Pri testiranju kamere in medsebojni primerjavi z Nokio 3 in 6 se fotografije in posnetki uvrščajo na sredino. Saturacija barv je opazno nižja kot pri modelu Nokia 6, a boljša od modela Nokia 3. V primeru fotografiranja v slabo osvetljenih prostorih je pričakovana težava tudi zrnjenje. Video posnetki se tako kot pri Nokii 6 snemajo v ločljivosti HD in so za telefon za dobrih 200 evrov primerni. Tipalo s 13 MP, umeščeno na hrbtno stran telefona, svojo nalogo opravi dobro. Omembe vredna je edino napaka, ki se pri zagonu aplikacije za fotografiranje prikaže občasno. Če aplikacija pred tem ni delovala v ozadju, je včasih treba več časa, preden lahko fotografijo posnamete, saj »sprožilec« ne deluje takoj ob zagonu.

Nokia 5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 210 EUR.

Za: Oblika telefona, tekoče delovanje, najboljša vrednost glede na ceno.

Proti: Občasno zatikanje pri delovanju kamere.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji