Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2018

Nokia 5.1

Lani smo v trojici novih Nokijinih telefonov (3, 5 in 6) najbolj pohvalili srednji model, torej petko, zdaj pa smo na preizkus dobili njeno naslednico, model 5.1. Še vedno gre za telefon vstopnega ranga, ki pa vsaj na prvi vtis deluje bolj premijsko, kot bi si mislili glede na ceno. Ohišje je namreč aluminijasto, telefon s prijetno zaobljenimi stranicami pa res lepo stoji v roki. Preizkušeni model je bil lepe, zelo temno modre barve.

Občutna izboljšava je novi zaslon, ki je na račun odstranitve tipk večji kot pri predhodniku (konkretno meri 5,5 palca), hkrati pa ponuja bistveno večjo ločljivost (2160 × 1080 namesto 1280 × 720). Razočarani pa smo nad uporabo vmesnika MicroUSB, saj bi si tudi pri cenejših modelih želeli prehod na USB-C. Na zadnji strani je tudi bralnik prstnih odtisov.

Telefon uporablja MediaTekov osemjedrni procesor, ki je ravno za občutek hitrejši od tistega v sestrskem modelu 3.1. Po hitrostnih preizkusih je vsaj pri hitrosti enega jedra primerljiv s procesorjem Snapdragon 630, kar potrdi tudi vsakdanja raba. Telefon je namreč lepo odziven, je pa res, da uporablja čisti sistem Android One brez nepotrebne (in pogosto počasne) navlake. Mogoče bi si želeli le kak GB pomnilnika več, vgrajenih je namreč 2 GB. Še bolj smo sicer pogrešali kaj več prostora, saj je na voljo le 16 GB, v praksi pa dejansko le polovica tega. V tujini je sicer na voljo tudi model s 3 GB pomnilnika in pogonom 32 GB.

Fotoaparat je glede na ceno soliden, ponuja dovolj ostrine in dobre barve, temperatura beline je sicer malenkost prehladna. Podprt je zajem videa pri ločljivosti FullHD, fotoaparat ima sicer ločljivost 16 milijonov pik.

Nova Nokia 5.1 je dobra nadgradnja lanskega modela, v tem trenutku gre za enega boljših telefonov v nižjem cenovnem razredu. Prodaja bo stekla v teh dneh, cena bo okoli 230 evrov. Največji plus sta solidna kakovost izdelave in uporaba sistema Android One. Če se bo kdaj pojavil pri nas, pa bi utegnil biti zanimiv tudi model s 3 GB pomnilnika in pogonom 32 GB, seveda odvisno od cene.

Nokia 5.1

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Operaterji.

Cena: 230 EUR

Za: Android One, solidna kakovost izdelave, videz.

Proti: Vmesnik MicroUSB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji