Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon D4s

Nikon D4s je novi paradni konj Nikonove ponudbe zrcalnorefleksnih fotoaparatov, glavne novosti pa se skrivajo predvsem v notranjosti ohišja, kjer kraljuje na novo razvito tipalo polnega formata, ki postreže z enako ločljivostjo kot predhodnik v modelu D4. Med glavne novosti spada še programsko dodelano ostrenje, podprto z novim procesorjem Expeed 4, majhnih popravkov pa je toliko, da jih v kratkem opisu ni mogoče omeniti.

Ohišje je zasnovano z enim razlogom – rabiti kot oklep delovnemu stroju v najtežjih razmerah in v kombinaciji z zatesnjenimi objektivi ščititi notranjost v najslabših okoliščinah. Rezultat je zajetno in odlično oblikovano ohišje, ki mu pravzaprav nimamo kaj resnega očitati.

Manjše spremembe, ki bodo marsikomu veliko spremenile, se nanašajo na prenovljeno držalo, ki se bolje poda uporabnikom z velikimi dlanmi, na zadnji strani pa najdemo spremenjeno obliko vratc pomnilniških kartic, ki zdaj ponujajo še več gumirane opore. Tu sta še dve majhni, a veliki spremembi – krmilni paličici za ležeč in portretni način drže. Obliko krone je nadomestila rebrasta mehka površina, podobno kot pri prenosnikih ThinkPad. Po našem mnenju je sprememba Nikonu dobro uspela.

Več novosti je v notranjosti. Aparat je nadvse odziven in vselej zagotavlja 11 posnetkov na sekundo, tudi med uporabo samodejnega ostrenja. Tudi to je delno spremenjeno, saj po novem ponuja skupino štirih točk, ki jih lahko premikamo po celotnem območju. Ostrenje je nadvse natančno in omogoča zelo natančno nepretrgano 3D sledenje predmetov. To je tudi edini način, ki aparatu uspe upočasniti in ne zagotavlja več polnih 11 slik/s.

Pisanje na pomnilniški kartici XQD in CF je v praksi neopazno, saj aparat brez vdiha zajame kar 200 fotografij in polovico toliko v načinu RAW. To zadostuje tudi najzahtevnejšim profesionalcem, obenem pa je mehanizem tudi nekoliko tišji od nekaterih predhodnikov.

Odlično je tudi iskalo in upravljanje aparata z njegovo pomočjo,  D4s pa je tudi prvi novejši Nikonov model, ki mu ne očitamo težav v načinu živega predogleda.

Tipalo spada skupaj s programsko obdelavo fotografij pri visokih ISO občutljivostih v svojo ligo. Občutljivosti do ISO 51200 so večinoma zelo uporabne tudi za resnejše reportersko delo, najvišja nastavitev Hi4 pa omogoča šaljivo visok ISO 409600. Najvišja nastavitev je kot ponavadi precej neuporabna, a tista 204800 je v skrajni sili presenetljivo koristna.

Video način po novem ponuja zajemanje pri 60 sličicah na sekundo. To je pričakovana sprememba, ostrenje v načinu živega predogleda pa ostaja precej neuporabno. Tisti, ki ga ne uporabljajo, pa lahko tipki z malo rdečo piko spremenijo namen in jo posvetijo čemu drugemu.

Tudi sicer je nastavitev in prilagoditev zelo veliko. Po novem je omogočena menjava barvnih nastavitev zaslončka, spreminjati je mogoče svetlost prikazovanja točk ostrenja v okularju, shraniti do šest prednastavitev beline in še bi lahko naštevali. A bistveno je, da gre za spremembe v pravo smer.

Tako lahko zapišemo, da gre za precej dobro, čeprav nič kaj radikalno posodobitev predhodnika. V primerjavi s konkurenco je trenutno v prednosti, vsaj na področju tipala, pa tudi hitrosti, uporabne v praksi. Canon 1DX se sicer pohvali z zajemanjem 14 slik/s, a le v načinu, ko ostane okular temen (neuporaben), vse meritve pa izključene.

Tako ostaja Nikonova nova štirica trenutno prva izbira, ki jo bodo lastniki delujočih štiric brez črke S raje spregledali, vsem drugim profesionalcem pa jo toplo priporočamo.

Nikon D4s

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Tipalo: Efektivno 16,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 36 × 23,9 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,0.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 6150 EUR (ohišje).

✓    Izboljšana hitrost delovanja, šum, kakovost fotografij, natančnost ostrenja in sledenje.

✗    Cena, 3D sledenje nekoliko upočasni fotografiranje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji