Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S520

Aparat ni neposreden naslednik modela S510, saj je tega nadomestil model S600. S520 je tako nekakšen ugodnejši nadomestek za model S600. Ohišje aparata tako ni v celoti kovinsko, vendar je prav tako sestavljeno iz zelo kakovostnih materialov, mehke in za dotik prijetne plastike, sprednjo stran aparata pa kljub temu pokriva kovina.

Nikon Coolpix S520

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 5,9 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,8 m; ISO: samodejno ali ročno (64-2000).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 139 EUR.

Za: Za otip prijetno ohišje, optična stabilizacija slike v ugodnem žepnem aparatu, hiter vklop.

Proti: Včasih slabša samodejna izbira beline, makro ostrenje, zaslon bi lahko bil boljši.

Namesto kolesca, ki je obenem tudi štirismerna tipka, kot pri dražjih modelih, najdemo le slednjo, okrog nje pa so razporejene še tipka za pregled fotografij in vstop v menu, pa tista za izbris fotografije in tipka za izbiro načina fotografiranja. Do treh najpogosteje uporabljenih scenskih načinov pa si lahko ustvarimo tudi bližnjice. Tipke so sicer majhne, vendar so nadvse premišljeno razporejene in zato ne bodo povzročale težav niti tistim z največjimi dlanmi. Prav tako je dovolj prostora, da lahko pri enoročnem fotografiranju palec čvrsto počiva na zadnji strani aparata.

Tam je tudi zaslon, ki je sicer zaščiten z neodbojno vrhnjo plastjo, kar je dobro, vendar fotografij ne prikazuje preveč kakovostno, zato smo ponavadi pozitivno presenečeni, ko jih vidimo na računalniškem monitorju. Zaslon pa prikazuje dovolj svetlo sliko tudi takrat, ko smo v nekoliko temnejših prostorih, zato bomo redko pogrešali optično iskalo, ki ga aparat nima. Ima pa zaradi tega kakovosten Nikkorjev objektiv, ki ga odlikujejo razmeroma majhna popačenja, dobro ostrenje in zelo koristna optična stabilizacija slike, ki deluje ob pomoči premikanja leč.

Poleg tega je aparat po zmogljivejših bratih podedoval razmeroma hiter vklop, ki sicer ni tako bliskovit, a je kljub temu dovolj hiter, da ne bomo zamudili dobre fotografije. Nekoliko počasneje deluje le polnjenje bliskavice.

Aparat je opremljen tudi s prepoznavanjem obrazov, ki deluje dobro, manj pa smo bili nekajkrat navdušeni nad izbiro beline, predvsem pri fotografiranju jutranje zarje ob vklopljenem avtomatskem načinu. Aparat ponavadi zajame fotografijo prehladno, v notranjosti pa ponavadi nimamo težav in jo aparat izbere veliko bolje. Tudi zrnatost ni prevelika, vendar je pri nekaterih občutljivostih odstranjevanje zrnatosti zopet preveč izrazito.

Fotoaparat nam pomaga tudi pri izdelavi panoramskih fotografij, na pomnilniško kartico pa jih shrani v posebno mapo, tako da jih nemudoma najdemo in nato pripravimo na združevanje.

Nikon za slabih 140 evrov ponuja soliden aparat z optično stabilizacijo slike, kompaktno obliko, dovolj visoko ločljivostjo, a zgolj standardnim razmerjem goriščnic. Nikon S520 je dober aparat, ki ga zmogljivejši modeli premagajo predvsem z bliskovito hitrostjo in kakovostjo zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji