Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor Maj 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S3100

Coolpix S3100 je majhen, eleganten žepni fotoaparat, ki se bo nedvomno izvrstno počutil prav v vsakem žepu. Glede na barve pa se zdi, da bo po njem večkrat posegel nežnejši spol. Na voljo je namreč v rumeni, vijolični, modri, rožnati, srebrni in črni barvi.

Nikon nam vsako leto postreže z novimi modeli, ki sodijo v isto serijo in se na papirju precej razlikujejo od predhodnikov, ko pa primerjamo končni izdelek, torej fotografijo, pa vidimo, da so razlike zelo majhne, skoraj neopazne. S3100 je naslednik lanskega modela z oznako S3000, ki se je po Nikonovih navedbah precej dobro prodajal, predvsem v Evropi. Njegovo ohišje je izdelano iz dobre plastike, prednji del je še dodatno prevlečen s tanko kovinsko plastjo. Fotoaparat je prijetne oblike, brez ostrih robov in zelo tanek, kar fotografu omogoča neopazno nošenje v enemu izmed žepov. Opremljen je z zaslonom LCD, ki meri 6,7 cm in prikazuje približno 230.000 pik. Zaslon poleg prikazovanju slik in nastavitvam na menujih rabi tudi kot iskalo. V objektivu so vgrajene NIKKORjeve leče, goriščnica ima razpon od 26 do 130 mm, kar predstavlja petkratno optično povečavo, ki jo lahko kombiniramo še s štirikratno digitalno. Razpon fokusiranja je med 50 cm in neskončnostjo, v makro načinu pa od 10 cm do neskončnosti. Svetlobna jakost je običajna za ta segment fotoaparatov - f/3,2-6,5. Zajemu je namenjen CCD senzor, ki lahko podatke zapiše s 14 milijoni efektivnih pikslov. V dobrih svetlobnih razmerah se aparat dobro obnese, vendar pa se kakovost slike drastično zmanjšuje, ko se svetlobne razmere slabšajo. Aparat pomanjkanje svetlobe nadomesti s povečavo ISO in daljšimi časi, to pa posledično povzroča zrnavost slike. Pika na i pa je še to, da aparat ne pozna mehanske stabilizacije slike, ki jo potrebujemo pri višjih goriščnicah, temveč le programsko odpravljanje motenj - Electronic VR, ki pa, roko na srce, naredi več škode kot koristi, ko na že posneti sliki poskuša odstraniti nepravilnosti, ki smo jih pridelali s tresenjem.

Coolpix S3100 lahko snema video posnetke v HD ločljivosti, samo snemanje pa lahko sprožimo s posebnim, le temu namenjenim gumbom. Tako se izognemo brskanju po menujih takrat, ko se nam najbolj mudi. Nikonovi menuji so sicer enostavni in zelo pregledni, najpomembnejše nastavitve so hitro in enostavno dostopne. Je pa uporabniški vmesnik prirejen "point and shoot" načinu fotografiranja, kar pomeni, da prav veliko nastavitev ne bo mogočih, sploh pa ne tistih malo naprednejših. Enostavnosti fotografiranja je namenjeno tudi devetnajst že vnaprej določenih scenskih načinov, s funkcijo Scene Auto Selector pa aparat zna tudi sam ugotoviti, kaj fotografiramo in samodejno izbere ustrezen scenski način. Zanimivi funkciji sta tudi "Smile timer", ki sproži zaklop, ko zazna nasmešek na obrazu fotografiranega, in "Face Priority Autofocus", ki poskrbi, da je fokusiran obraz. Že narejene fotografije je mogoče dodatno obdelati z raznimi filtri in učinki, kot je npr. fisheye, ali pa jih popraviti, jim npr. s pomočjo red eye filtra odstraniti rdeče oči.

Izdelovalci so v fotoaparat vgradili 45 MB notranjega pomnilnika, ki zadostuje za nekaj slik, sicer pa lahko pomnilnik nadgradimo s pomnilniškimi karticami SD/SDHC/SDXC, fotoaparat pa bo porabil od dve do tri sekunde, da bo fotografijo zapisal na nosilec. Za električno energijo skrbi baterija EN-EL19, ki z enim polnjenjem omogoča približno 220 proženj. Ta številka pa se lahko še nekoliko zniža, če pri fotografiranju uporabljamo bliskavico.

Oblika Nikonovega malčka in njegova cena sta zagotovo lastnosti, ki bosta velikokrat pripomogli k nakupu. Kakovost fotografij pa bi nedvomno lahko bila boljša.

Nikon Coolpix S3100

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26-130 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-6,5; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 3.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 139 EUR.

Za: Mere, delo a aparatom, prizori, video 720p.

Proti: Šum, ni stabilizatorja slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji