Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix P500

Zdi se, da tekmeci v razredu ultrazum le čakajo, kdo bo pritisnil na petelina in lansiral na trg aparat z n+1- kratno povečavo, in to je razvidno že iz samih specifikacij aparatov. Novi ultrazum aparati so tako opremljeni dobesedno z vsem, kar je mogoče strpati na papir.

Canon je septembra lani predstavil svoj model Powershot SX30 s kar 35-kratno povečavo in ni minilo niti pol leta, ko ga je Nikon prehitel po desni s 36-kratno. Aparat je opremljen z objektivom, ki zmore vse od rekordno širokih 22,5 mm pa do vsega 810 mm v telefoto območju. No, tukaj ga Canon še vedno za 30 mm prekaša, bi lahko v rekli v šali. Želja mnogih pa je, da bi se takšna vojna razvila med kompaktnimi aparati na področju največje odprtosti zaslonke objektivov.

Dejstvo je, da so te povečave enormne in uporabne le v zares dobrih razmerah, res pa je, da je Nikonova stabilizacija zares odlična, vendar tudi glasna. Le redki bodo največjo povečavo lahko s pridom uporabili, še posebej med zajemanjem videa. Ta je pri večjih povečavah ob navzočnosti le elektronske stabilizacije slike zelo stresen, sicer pa se lahko pohvali s polno visoko ločljivostjo in dobro kakovostjo. Priročno je s tikalo, s katerim izbiramo med visoko ločljivim in hitrim videom, ki zajema posnetke, ki imajo do 240 sličic na sekundo, video pa lahko z namensko tipko začnemo zajemati kadarkoli, kar uporabniško izkušnjo zares izboljša. Ločljivost hitrih videoposnetkov je pri 240 sličicah/s 320 × 240 pik, pri 120 sličicah/s pa 640×480 pik. Zanimivo pa je, da po "nikonovo" med hitre videoposnetke spadajo tudi posnetki v polni HD ločljivosti, ki z???

Sicer je tipalo vrste CMOS kakovostno in zrnatosti ni veliko, postanejo pa barve pri ISO 800 in več nekoliko sprane, ob uporabi osvetlitve temnih predelov Active D-Lightning pa postane tudi zrnatost nekoliko bolj vidna.

Zumiranju je namenjeno dvostopenjsko stikalo zraven sprožilca, vendar je tudi počasnejša stopnja nekoliko prehitra, dodatno pa je še stikalo na strani objektiva, ki pa je kljub obetavnemu videzu le enostopenjsko.

Kar zadeva upravljanje bo prvih sto prižigov zmotilo še to, da bi bilo bolje, ko bi tipki za vklop in izbiro hitrosti fotografiranja, ki sta skupaj na desni strani zgoraj, enostavno med seboj zamenjali.

Nikon je na papirju popoln aparat, v praksi pa kljub temu pokaže dosti slabosti. Najbolj mu zamerimo odsotnost stabilizacije med videom, všeč pa nam je njegov odličen široki kot, ki nima popačenja sodčkavosti. Cena je s 380 evri postavljena nekoliko nižje kot pri konkurenčnem Canonu, ki vsekakor prav tako ni popoln, ima pa kakšno napako manj, pa tudi nekaj manj zmogljivosti.

Nikon Coolpix P500

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,1 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 22,5-810 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-5,7; ostrenje 1 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 8 m; ISO: samodejno (160-1600) ali ročno (160-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 380,10 EUR.

Za: Razpon objektiva in majhno popačenje, odlična stabilizacija za fotografiranje, hitri video posnetki in video nasploh, posebno stikalo in tipka za video, razmeroma majhna zrnatost.

Proti: Le elektronska stabilizacija za video, manjka počasnejša stopnja zumiranja in nesmiselna dodatna zum tipka, postavitev tipke za vklop.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji