Objavljeno: 30.4.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2019

Nikon Coolpix A1000

Novi Nikonov Coolpix A1000 meri na zahtevne uporabnike, ki si želijo zmogljiv, a hkrati skoraj žepni fotoaparat. Na tem področju je v zadnjih letih veliko res močne konkurence in ti aparati imajo v mislih tako zahtevne domače uporabnike kot tiste, ki sicer uporabljajo katerega od DSLR, a si želijo še žepni aparat.

A1000 tako ponudi objektiv s 35-kratnim zumom, goriščnice se tako raztezajo med 24 in 840 milimetri. Seveda je vgrajena tudi optična stabilizacija slike, ki svoje delo solidno opravi. Tipalo ima ločljivost 16 milijonov pik, občutljivost gre do ISO 6400. Kakovost slik je solidna, a nič posebnega. Omejitev je tu velikost tipala, ki je pač enaka kot pri cenejših aparatih, denimo v tokrat preizkušenem Nikonovem B600. Tako velika tipala pa imajo tudi že zmogljivejši pametni telefoni. A je tu na voljo tudi format RAW.

Nadzor je pri tovrstnih aparatih tradicionalno zelo dober, tudi tu je delo z aparatom zelo tekoče. Tako je na voljo par kolesc za prilagajanje osvetlitve, tako kot pri B600 tudi dva drsnika za nadzor zuma. Eden je postavljen okoli prožilca, drugi je na strani objektiva, ob njem je tudi tipka, s katero aparat začasno razširi kot, da hitreje najdemo izbrani subjekt. V zgornji ploščici je na sredini pospravljena bliskavica, na levi strani pa majhen digitalni okular. Ob njem je tudi tipalo za samodejni preklop med okularjem in zaslonom.

Ta ponuja možnost nagiba navzgor in navzdol, hkrati je občutljiv na dotik. To je po našem mnenju najbolj koristno v menijih, lahko pa prek zaslona tudi izbiramo točko ostritve in prožimo aparat. Kakovost ohišja je odlična, na desni strani je rahlo dvignjen rob, ki olajša držanje z eno roko. Aparat glede na razmeroma kompaktno velikost lepo stoji v roki, tudi pri bolj iztegnjenem objektivu.

A1000 zmore zajemati video pri ločljivosti 4K, nima pa vhoda za zunanji mikrofon (prav tako nima možnosti priklopa zunanje bliskavice). Vgrajena je tudi brezžična povezava prek kombinacije bluetooth in WiFi, kar deluje v navezi z Nikonovo aplikacij, preko katere lahko fotografije prenesemo na pametni telefon.

Ta novi Nikonov aparat je sicer povsem soliden predstavnik zmogljivih skoraj žepnih modelov, a je hkrati razmeroma drag, sploh v primerjavi z malenkost starejšimi modeli, ki so še vedno povsem konkurenčni. Njegova največja prednost je soliden razpon zuma v dovolj majhnem ohišju, a to za seboj potegne tudi razmeroma majhno tipalo.

Nikon Coolpix A1000

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–840 mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4–6,9; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (100–6400).

Tehnična zmogljivost: 3

Kakovost fotografije: 7

Zasnova aparata: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 449 EUR

Za: Uporaben razpon objektiva, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji