Objavljeno: 10.3.2005 11:52 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Marec 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix 3700

Dolgo smo čakali na to, da tudi s strani tako priznanega izdelovalca fotoaparatov, kot je Nikon, dobimo kak model digitalnega fotoaparata, ki bi si zares zaslužil oznako žepni. Model Coolpix SQ se je temu resda precej približal, a vrtljivo ohišje ob uporabi hitro postane precej veliko, tako da se "žepnost" izgubi. Coolpix 3700 je tudi po zasnovi pravi žepni model, pa čeprav sodi z merami 90 × 60 × 31 mm in težo 162 gramov med povprečno majhne modele (najmanjši modeli tega razreda imajo tudi za več kot polovico manjši volumen in težo) in je za normalno rabo dovolj majhen, ob tem pa ima trdno ohišje, ki bo zdržalo tudi kakšno večjo obremenitev.

Po tehničnih lastnostih je Coolpix 3700 še najbolj soroden Nikonovemu modelu Coolpix 3500 (od tod očitno tudi podobna oznaka), ki ga medtem ni več v Nikonovi ponudbi, in pa že omenjenemu modelu SQ. Ima objektiv s trikratno optično povečavo, katere goriščna razdalja ustreza od 35 do 105 milimetrom v formatu leica, svetlobna jakost pa je pri širokem kotu 2,8, v tele položaju pa nekoliko slabših 4,7. To je lahko ovira v slabših svetlobnih razmerah. V tem primeru bo slabost tudi dokaj omejen razpon občutljivosti delovanja tipala CCD, ki se samodejno prilagaja med ISO 50 in 200. Ročno na občutljivost ni mogoče vplivati, tako da bodo uporabljeni daljši časi osvetljevanja (čas se določa samodejno med 1/3000 sekunde in 4 sekundami). Ročnega nastavljanja je nasploh zelo malo - pravzaprav je mogoče na fotografijo vplivati le s kompenziranjem svetlobe med -2EV in +2EV v korakih po 1/3EV, izbiro temperature bele (vnaprejšnjih nastavitev je pet, na voljo je tudi zajemanje z bele predloge) ali izbiro katere od snemalnih nastavitev, ki prilagodi delovanje avtomatike določenim vrstam fotografije (npr. zabava, sneg...).

Kakovost posnetkov je precej dobra, pa čeprav Coolpix 3700 ni povsem imun za šum. Je pa zato boljša ostrina, pa tudi barve so precej točne. Res pa je, da tudi ob uporabi zajema bele s predloge ta ni bila povsem točna, zato so bile tudi barve nekoliko pretople, a to je večini ljudi ponavadi celo všeč. Za preprosto fotografijo torej več kot dovolj, zaradi žepnega formata pa je model zanimiv tudi za koga drugega, če le ne potrebuje več ročnega nadzora za vplivanje na fotografijo.

Nikon Coolpix 3700

Razred: Žepni (majhne mere in teža, trdno ohišje in izdelava).

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 0,3 m-neskončno (4 cm-neskončno makro); čas od 1/3000 do 4 s; doseg bliskavice od 0,4 cm do 3 m; ISO samodejno (50-200 ASA).

Cena: 99.900 tolarjev.

Prodaja: Grafo, (01) 433 73 92.

Za: Dobra kakovost fotografije, enostavna raba.

Proti: Zelo malo ročnega nadzora, nenatančno zajemanje bele.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji