Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2014 | Teme: nenehni testi

Nikon 1 V3

Ohišje novega paradnega konja med Nikonovimi enicami je povsem na novo zasnovano in tokrat veliko bolj spominja na druge modele te serije. To pomeni, da je v primerjavi s predhodnim modelom izgubilo nekoliko večje držalo in oglato obliko, zaokroženo z izstopajočim digitalnim iskalom.

Ko aparat primemo v roke, ni dvoma o prvem vtisu – gre za žepni tank. Grajen je čvrsto in kakovostno kot kak starejši analogni aparat, po zaslugi enostavnih in zelo dobro postavljenih ter kakovostnih kolesc pa tudi po zunanjosti precej spominja nanje. Še posebej, če mu nadenemo katerega izmed starejših objektivov – ti mu lepo pristojijo.

Aparat je v celoti izdatno oblazinjen in delo z njim je zares prijetno. Tudi stikalo za vklop je zelo zanimivo oblikovano, saj spominja na napenjalce analognih aparatov, a bi si v praksi morda kljub temu bolj želeli klasično tipko, saj smo stikalo večkrat tudi pomotoma sprožili. Dobro je tudi to, da oblikovalci pri vsem skupaj niso pretiravali z izrazitim »retro« slogom.

Aparat je večinoma zelo odziven in ob pomoči več kot 170 točk ostrenja tudi zelo hitro ostri, skupaj z izbiro mest, kjer bo ostrenje izvedeno. Žal je izbira točk ostrenja dostikrat nekoliko nenavadna, a mali Nikon je opremljen tudi s kakovostnim, za dotik občutljivim zaslonom, ki ročno izbiro točke močno olajša. Zaslonu je tokrat mogoče prilagajati naklon, elektronsko iskalo pa je na voljo le še kot dodatna oprema.

Sicer so zelo hitro dostopne tudi najpogosteje uporabljene možnosti ob pomoči tipke, ki odpre hitri menu, in dveh namenskih tipk za neposreden dostop do izbranih funkcij. Prva se skriva nad 4-smerno tipko, druga pa je kar združena z zgornjim kolescem na zadnji strani. Tam je prilagoditev izbrane možnosti zares hitra.

Tokrat smo preizkusili tudi novi stabilizirani objektiv 10–30 mm, ki je opremljen z elektronskim stikalom za zumiranje v obliki obroča. Ta sicer deluje zvezno in zelo hitro, objektiv pa je nadvse lahek, a kakovostno izdelan. Žal trpi za močnim popačenjem sodčkavosti na širokem območju, zelo nas je motila tudi odsotnost navoja za filtre, ki jo imajo celo objektivi nekaterih zmogljivejših kompaktnih aparatov.

Nikon1 ni le serija aparatov, ki nadomešča kompaktne modele in omogoča menjavo objektivov, ampak je predvsem z modelom V2 postala primerna tudi za naprednejše fotografe, ko želijo potovati manj obremenjeno. In tudi uporaba starejših objektivov, ki so priljubljeni predvsem med tistimi, ki se veliko ukvarjajo z videom, je tudi tu omogočena. Če na aparatih s tipali APS-C veliko uporabnikov s pridom izkorišča objektive M42, lahko uporabniki sistema Nikon1 s pridom uporabljajo zelo zanimive video objektive z navojem M25, znane tudi pod imenom »C-Mount«. Tako lahko uporabimo veliko majhnih in optično zmogljivih objektivov, ki jih je moč dobiti tudi razmeroma ugodno glede na njihove zmogljivosti.

Nekoliko nas je zmotila omejitev rabe takih objektivov s pretvornikom le v ročnem načinu, saj v pol-samodejnih načinih aparat sporoči, da ne dopušča fotografiranja brez objektiva.

Glavna težava aparatov Nikon1 je kljub izboljšavam še vedno slabša zmogljivost tipal v primerjavi z modeli, ki imajo večja tipala. Tega tudi dodatne megapike v primerjavi s predhodnim modelom ne izboljšajo, se pa aparat kljub temu glede na samo velikost tipala odreže zelo dobro. Tako je zrnatost zelo primerljiva s tipali velikosti APS-C izpred nekaj let, nekoliko slabša ostaja le še ostrina pri velikih povečavah. A tudi ta je za odtenek izboljšana, zasluge za to pa gredo verjetno tudi odstranitvi filtra »antialiasing«.

A majhnost tipala glede na druge dobre lastnosti nikakor ni razlog, da se uporabniki ne bi odločili za serijo Nikon1. Ta postaja vedno bolj zanimiva in uporabna, poleg tega očara z majhnimi merami, maso in hitrostjo delovanja. Poleg tega ima majhno tipalo v kombinaciji z zmogljivim procesorjem tudi prednost, saj lahko Nikon1 V3 zajame kar do 20 posnetkov na sekundo. Aparat poleg kakovostnega videa v polni HD ločljivosti omogoča tudi zajemanje posnetkov pri 120 sličicah na sekundo in ločljivosti 720p.

Ostrenje je v seriji Nikon1 že od samega začetka delovalo zelo hitro, a se tokrat nanj lahko bolj zanesemo tudi v slabših svetlobnih razmerah.

Tisti, ki bodo močno pogrešali držalo iz prejšnje generacije, lahko posežejo tudi po dodatnem držalu, a to aparat precej poveča, s tem pa se delno izgubi njegova poglavitna prednost – majhnost. Dobro je tudi to, da so posledično razmeroma majhni tudi dodatki, kot so podvodna ohišja.

Uporabniki, ki se nagibajo k seriji Nikon1 in svoj aparat tudi ljubiteljsko uporabljajo, lahko brez pomislekov posežejo po novem V3, vsi tisti, ki jim dostopnost funkcij na ohišju in hitro prilagajanje teh funkcij ne pomeni veliko, pa naj se raje ozrejo po modelih J. Nikon1 V3 resda ni poceni, a je napreden in prijeten aparat z izmenljivimi objektivi, ki gre pravzaprav v žep.

Nikon 1 V3

Razred: Fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 5232 x 3488 3920 x 2616, 2608 x 1744.

Efektivna ločljivost tipala: Efektivno 18,4 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 13,2 × 8,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2,7.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena s kit objektivom: 950 EUR.

✓    Hitrost posnetkov, nov objektiv je kompaktnih mer in majhne mase, upravljanje in kolesca, kakovost izdelave, vgrajena bliskavica.

✗    Manjše držalo kot pri predhodniku, ne dopušča fotografiranja s starejšimi objektivi razen v načinu manual, nov objektiv nima navoja za filtre.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji