Objavljeno: 26.3.2005 12:16 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor December 2004

Nikolaj Pečenko: Boj za GameBoyevo nasledstvo

Nikolaj Pečenko: Boj za GameBoyevo nasledstvo

Miklavž, Božiček in dedek Mraz, tri inkarnacije istega v svetnika povišanega maloazijskega škofa Nikolaja, imajo letos pri nas še razmeroma enostavno delo. Mlado in staro, ki si želi imeti vedno pri roki elektronsko zabavo, jim bo pisalo le za GBA. Ali GameBoy Advance, za vse tiste, ki jim novodobne kratice ne gredo najbolje od rok. No, da ne bomo komu delali krivice, nekaj bo tudi takih, ki si bodo zaželeli N-Gage, Nokiin žepni igralnik, ki je lahko tudi telefon. Ali telefon, ki je lahko tudi igralnik, kakorkoli že gledamo nanj. A že prihodnje leto ne bo tako enostavno, kajti na področju žepnih igralnikov se nam obeta pravo mesarsko klanje.

Japonski Nintendo, častivredno družinsko podjetje s stoletno tradicijo, je v zadnjih desetih letih s svojimi GameBoyi postalo skoraj sopomenka za žepni igralnik. Prve so naredili že pred 15 leti, jih do danes nekajkrat temeljito pomladili in prodali vsega skupaj že več kakor 170 milijonov.

Saj ne, da bi GameBoy tekmecev ne imel, a je z vsemi brez posebnih težav opravil. Atarijev Lynx, predstavljen hkrati s prvim GameBoyem, je, recimo, prav veličastno pogorel. Nič boljša usoda ni sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja doletela Seginega Nomada, ki do evropskih trgovin sploh nikoli ni prišel. Eden zadnjih resnejših poskusov je bil NeoGeo Pocket Color iz leta 1999. Z GameBoyi se ni kosal niti dve leti.

GameBoyeva prevlada torej ni naključna, a neuspešni poskusi so bili kmalu pozabljeni in različna podjetja so se spet začela ozirati za svojim koščkom velike pogače, s katero so se nemoteno mastili pri Nintendu. Prvi so svoj lonček pristavili v Nokii. V večino prenosnih telefonov je že nekaj časa vgrajena vsaj kakšna igrica in Finci so očitno presodili, da bi lahko šli še za korak dlje. Lani so predstavili N-Gage in hitro ugotovili, da je GameBoy trd oreh. V prvem letu so si obetali prodati več milijonov telefonov-igralnikov, a so morali avgusta rahlo skrušeno priznati, da jim jih je uspelo prodati le milijon.

V Nokii zdaj nestrpno pričakujejo praznično nakupovalno sezono, od katere bo precej odvisna usoda njihovega telefonskega igralnika. V samo slabih dveh mesecih, od srede novembra, ko se začne nakupovalna mrzlica, do konca leta, namreč trgovci prodajo več takih mladini namenjenih igračarskih napravic kakor v preostalih desetih.

Z drugega konca so se križanja žepnih elektronskih naprav lotili v kalifornijskem podjetju Tapwave. Njihov Zodiac je namreč polnokrvni žepni računalnik z operacijskim sistemom PalmOS, prirejen za igranje iger. Z njim lahko igramo vse tiste številne igre, ki jih sicer lahko igramo z vsakim Palmom, čedalje več pa je tudi takih, ki so narejene posebej za Zodiaca. Prodajati so ga začeli letos; v Evropo, natančneje v Združeno kraljestvo, pa je prišel šele konec oktobra, zato je še prezgodaj, da bi lahko sodili o njegovem uspehu, vsekakor pa bo tudi njegova usoda precej odvisna prav od tega, kako pogosto se bo znašel v letošnji Miklavževi in Božičkovi malhi.

N-Gage in Zodiac sta sicer zanimivi napravici, a kakšne posebne škode ugledu in uspehu GameBoya skoraj zanesljivo ne bosta povzročili. Iz povsem drugega testa je žepni igralnik, ki bo v japonske trgovine prišel 12. decembra. Sonyjev prenosni Playstation ali PSP (PlayStation Portable), kot mu pravijo, bo precej več kot samo igralnik. Z dobrega četrt kilograma težko napravico se namreč ne bomo samo igrali, temveč bomo lahko z njo poslušali tudi glasbo ter na njenem 480 x 272 pik velikem zaslonu gledali celo filme. Opremljena bo z brezžičnim vmesnikom wi-fi za skupinsko igranje in morda tudi za brskanje po spletu. Igre, v bližnji prihodnosti pa tudi glasbo in filme, bomo kupovali na malih ploščah UMD (Universal Media Device), na katerih bo prostora za 1,8 gigabajta zabave, za povrh pa bo imel PSP tudi režo za kartice Memory Stick. Napravica, skratka, s katero bomo lahko imeli vso zabavo ves čas v žepu.

Prenosni Playstation naj bi, vsaj tako so prepričani v Sonyju, povzročil pravo malo revolucijo in za začetek 21. stoletja predstavljal to, kar je walkman za konec dvajsetega. Da mislijo v Sonyju hudo resno, kaže tudi napoved, da bodo do marca prihodnjega leta, ko naj bi novi igralnik prišel v Združene države in Evropo, naredili že tri milijone PSPjev.

V Nintendu ob vseh teh novih in prihajajočih igralnikih niso sedeli križem rok. Na Japonskem bodo 2. decembra, v Združenih državah pa že 21. novembra začeli prodajati GameBoyevega naslednika, Nintendo DS (Dual Screen), žepni igralnik z dvema zaslonoma. V Evropi bomo morali nanj počakati do marca prihodnjega leta.

Igralnik z dvema zaslonoma je za Nintendo pravzaprav nekakšna vrnitev h koreninam. Pred skoraj 25 leti so namreč naredili prve žepne igralnike, Watch & Game. Takrat izmenljivih modulov za igre še ni bilo, temveč je bilo treba za vsako igro kupiti cel igralnik. Naredili so nekaj deset različnih modelov in med njimi je bilo tudi nekaj takih, ki so imeli dva zaslona LCD v zložljivem ohišju in so bili na videz skoraj natanko taki kakor novi DS.

V Nintendu so se, v skladu s svojo dolgoletno filozofijo, odločili, da bo njihov novi igralnik predvsem igralnik. Z njim torej ne bomo mogli telefonirati, gledati filmov, poslušati glasbe ali urejati osebnih financ. Zato pa se bomo lahko z njim toliko bolje igrali, za povrh pa bo še cenejši od tekmecev. A to ne pomeni, da je kakorkoli podhranjen. Podpira, recimo, prepoznavanje govora, eden od obeh zaslonov je občutljiv za dotik, vgrajen pa ima tudi brezžični vmesnik za skupinsko igranje.

Letošnja sezona obdarovanja bo za novi Sonyjev in Nintendov žepni igralnik le nekakšno malo boljše ogrevanje, pravi boj za mesto v žepih vseh zabave željnih mladih, tako tistih po letih kakor onih po srcu, pa si lahko obetamo v prihodnjem letu. Izbira bo pestra, pogled v mojo zasebno kristalno kroglo pa je pokazal, da bosta N-Gage in Zodiac srečna, če se bo čez eno leto sploh še kdo spomnil nanju, japiji bodo na težki preizkušnji, saj se ne bodo mogli odločiti, ali naj si namesto iPoda omislijo PSP, otroci pa bodo ostali zvesti Nintendu.

Lahko pa se seveda tudi motim.

V Sonyju so prepričani, da bo prenosni Playstation za začetek 21. stoletja to, kar je bil za konec dvajsetega walkman.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji