Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2014 | Teme: tablica

Ni Nexus

Sedempalčne tablice nenehno prihajajo na trg, saj je priljubljenost Googlovega Nexusa 7 naredila svoje in se brezimni izdelovalci trudijo ta uspeh posnemati. No, tega ne počnejo le anonimni izdelovalci.

Asus je podjetje, ki je za Google izdelalo dve generaciji Nexusa 7, ki je ena najbolj priljubljenih androidnih tablic. Gre za napravo, ki je prišla na trg z nizko ceno, hitrim procesorjem ARM in neobremenjenim Androidom. Kombinacija teh treh lastnosti je bila dovolj, da je Google prevzel primat med androidnimi tablicami, saj mu Samsungovi Tabi in druge naprave niso bile dorasle.

Asus je kot izdelovalec Googlove tablice hitro izkoristil izkušnje, ki jih je pridobil ob izdelavi Nexusov, in začel pošiljati na trg svoje različice sedempalčnih tablic. Tako smo dobili tu Memo Pad 7, ki je doživel že nekaj različic. Tokratno poganja Intelov štirijedrni procesor, ki ima na voljo gigabajt pomnilnika in skupaj dostavita povprečno izkušnjo. K manj tekočemu delovanju nedvomno pripomore tudi preoblečeni Android, ki ga duši Asusova preobleka. Asus se je s svojimi preoblekami dolgo držal nazaj in Android bolj malo spreminjal. To smo mu v preteklosti vedno šteli v dobro, a se to očitno počasi obrača, saj je preobleka na Memo Padu nekoliko bolj izrazita kot pri kakšni prejšnji Asusovi tablici. Več je oblikovnih popravkov in v povezavi z Intelovim proecsorjem smo priča zatikanju, ki ga Nexus 7 ne pozna.

Glede na to, da sta si Nexus 7 in Memo Pad cenovno zelo blizu, je slednjega nemogoče priporočiti, saj gre za počasnejšo, bolj okorno napravo. Google s svojo linijo naprav Nexus resno meša štrene vsem izdelovalcem androidnih naprav, saj so te večinoma boljši nakup. To se na trgu telefonov ne pozna, saj Nexusa 5 ne oglašujejo tako močno kot Samsunga, Sonyja in telefonov HTC, pri tablicah pa edino zadovoljivo izkušnjo pri sedmih palcih zagotovi le Nexus 7.

Memo Pad in podobni poizkusi Asusa se bodo ob izbiri Intelovih procesorjev in preoblečenega Androida vedno končali s slabšo napravo, kot je trenutni Nexus. Intelovo čipovje sicer z vsako iteracijo napreduje, a Memo Pad in Nexus 7 lepo pokažeta, kako daleč zadaj je še vedno Intel in zakaj večina izdelovalcev uporablja procesorje ARM.

Najboljša sedempalčna androidna tablica tako ostaja Nexus 7. Vse drugo so anonimni izdelovalci, ki mu niso dorasli, in Asusovi eksperimenti, ki jih nihče ne potrebuje.

Asus Memo Pad 7

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 180 EUR.

✓    Ohišje.

✗    Procesor, delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji