Objavljeno: 30.6.2009 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus

Nestabilna magija

Video visoke ločljivosti pomeni precej velik preskok v svetu snemanja in obdelave videa glede na standardne ločljivosti. Velika količina podatkov tako vsaj pri večini rešitev zahteva uporabo različnih načinov stiskanja gradiva. Seveda pa se v resnejši produkciji pojavljajo potrebe po gradivu, ki je boljše kakovosti od tistega, ki ga omogočajo taka zmanjševanja. V tem primeru pridejo v igro vhodno-izhodne kartice, kakršna je Blackmagicov Decklink SDI.

Predvsem pri videu, ki ga želimo nadalje obdelovati, ker je npr. posnet pred modrim zaslonom ali ker pač želimo imeti posnetek polne kakovosti, so take kartice skorajda nuja. Decklink SDI premore zgolj tri priključke, in sicer vhod SDI, izhod SDI, priključek za sinhronizacijo z drugimi video napravami (REF IN) in vmesnik RS-422, ki omogoča upravljanje zunanjih enot (npr. snemalnikov). S tem je kartica seveda namenjena predvsem profesionalnim uporabnikom, večina "navadnih smrtnikov" le redko premore naprave z dragimi priključki SDI.

Kljub temu da gre pri kartici PCIe za razmeroma preprost vhodno/izhodni vmesnik, namestitev zahteva dva vnovična zagona računalnika. Prvega po namestitvi gonilnikov, drugega po tem, ko se osveži sistemska programska oprema kartice. Samo delovanje kartice ni ravno neproblematično. Vsaj naš preizkusni računalnik, ki ima nameščeno Visto Ultimate, je deloval tako, da se je na trenutke zares zazdelo, da ima prste vmes črna magija. Pri zajemanju videa visoke ločljivosti prek priložene programske opreme je ta namreč pogosto kratko malo "zamrznila", posneto gradivo pa je bilo izgubljeno. Datoteke z videom so bile sicer še vedno vidne (in so bile precej velike), žal pa niso pravilno zapisane, tako da so neuporabne.

No, kadar deluje, je mogoče video različnih formatov (PAL, NTSC, 1080i, 720p, 1080p ...) zapisati kot 8- ali 10-bitni nestisnjeni YUV (4 : 2 : 2) ali kot stisnjeni Motion JPEG. Hkrati lahko zajamemo do osem kanalov zvoka. Kartica omogoča tudi maskiranje modrega zaslona v realnem času, a le za video standardne ločljivosti. Manj stisnjeni video je seveda veliko bolj hvaležen za obdelovanje v urejevalnikih videa, za PC pa je podprt Premiere (za Apple tudi Final Cut), iz katerega lahko signal tudi zajamemo ali pošiljamo na izhod SDI. Cenovno ugodna profesionalna rešitev, ki pa bila lahko resnici na ljubo predvsem bolj stabilna.

Blackmagic Design Decklink SDI

Vrsta: Vhodno/izhodna video kartica.

Značilnosti: Vhod SDI, izhod SDI, referenčni vhod, vmesnik RS 422.

Prodaja: Aris Jabolko, www.aris-jabolko.si.

Cena: 400 EUR.

Za: Zajemanje videa maksimalne kakovosti.

Proti: Nestabilno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji