Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2014 | Teme: HTC, pametni telefon

Nekje vmes

HTCjev Desire 601 za svojo ceno ponuja veliko, vendar je vsekakor predrag, da bi ga lahko uvrstili v preizkus cenejših telefonov, ki si ga lahko preberete na naslednjih straneh. Zato smo ga preizkusili posebej.

Cena telefona brez vezave je pomembna predvsem za to, da vidimo, kam izdelovalec z izdelkom meri, saj je lovljenje marž tako ostro, da se po ceni lepo vidi, kakšne komponente so bile uporabljene pri izdelavi. Ko se telefon enkrat približa štiristo evrom, se že lahko nadejamo štirijedrnega procesorja, gigabajta pomnilnika in spodobnega fotoaparata. HTC Desire 601 vse troje dostavi, saj ga poganja štirijedrni Snapdragon, ki računa pri 1,4 GHz in podatke meče v gigabajt pomnilnika, medtem ko ima kamera pet megapik in lahko snema video v polni ločljivosti. Zopet je žal nerazumljiva poteza HTCja, da telefon omeji na 8 GB vgrajene shrambe, kar je za moderne pametne telefone resnično spodnja meja. Predvsem je ta skopost nelogična, če si ogledamo ceno, saj bi se dalo pri 370 evrih nekako najti denar za vsaj 16 GB. Seveda je mogoče shrambo razširiti s kartico mikro SD, a slab priokus ostaja.

Telefon po obliki nekako še najbolj spominja na prvi HTC z imenom Desire, a so Tajvanci pri cenejših modelih uporabili nekoliko drugačno estetiko. Materiali, uporabljeni pri izdelavi, so  zelo kakovostni in telefon v roki deluje zelo prijetno. Predvsem je presenetil zaslon, ki kljub matrici TFT in ne najvišji ločljivosti dostavi zelo lepo sliko.

Vse skupaj žene Android 4.2.2, ki je oblečen v preobleko Sense 5.0. Ta že na nekaj cenejših HTCjih Googlovega operacijskega sistema ne »mori« več močno. Pri Desire 601 je stanje le še boljše, saj štirijedrni Snapdragon brez težav krmili preobleko in nismo zaznali večjega zatikanja. Seveda se spet poraja vprašanje posodobitev operacijskega sistema, saj je Sense tako temeljita preobleka, da čas za prilagoditev novim različicam Androida ni kratek. Kdaj bo ta telefon ugledal Android 4.4, je uganka, a z gotovostjo lahko rečemo, da je že zdaj minilo preveč časa.

Desire 601 je zelo dober telefon, ki ima nad seboj težkokategornike, ki dostavijo še boljšo izkušnjo, pod seboj pa HTC Desire 500, ki bo za manj denarja dostavil zelo podobno izkušnjo. 601 oziroma telefoni s takšno strojno opremo bodo zanimivi predvsem naslednje leto, ko se bodo preselili v najcenejši cenovni razred.  

HTC Desire 601

Telefon.

Izdeluje: HTC.com

Cena: Brez vezave 370 EUR. Simobil od 170 EUR naprej. Mobitel od 220 EUR naprej. Tušmobil od 1 EUR naprej.

✓    Strojna moč.

✗    Stara različica Androida.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji