Objavljeno: 28.2.2006 10:22 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2006

NAS za vsak žep

Sistemi NAS (Network Attached Storage), neposredno v omrežje priklopljeni diski, so navadno namenjeni zahtevnejši poslovni rabi in temu primerna je tudi njihova cena. Netgear pa je predstavil rešitev, ki je nekoliko prijaznejša do žepov uporabnikov.

Netgear StorageCentral SC101 na prvi pogled deluje kot nekoliko zmogljivejše zunanje ohišje za priklop diskov na računalnik. Podrobnejši ogled razkrije, da ohišja ne priključimo na vmesnik USB ali firewire, temveč neposredno v omrežje. V ohišju je dovolj prostora za dva diska IDE, ki pa nista priložena. Morda bi bila v današnjih časih nekoliko boljša rešitev vgraditev krmilnika SATA namesto IDE, saj bi s tem ohišju precej podaljšali življenjsko dobo - računamo namreč lahko, da so diskom IDE počasi šteti dnevi. Resnici na ljubo, pa bodo v bližnji prihodnosti diski IDE še vedno na voljo. Vstavljanje diskov je preprosto: ohišje odpremo kar s kovancem, s pomočjo zatiča na sprednji strani, diska vstavimo brez vijakov in priključimo napajalni in IDE kabel.

Napravo smo preizkusili v navezi z dvema enakima diskoma Western Digital s po 160 GB zmogljivosti, tako da nam oba skupaj ponujata bodisi 320 GB prostora za podatke bodisi pol manj, pri čemer sta diska zrcaljena drug na drugega. S tem sicer dosežemo polj manjšo zmogljivost sistema NAS, a so zato podatki ob morebitni okvari diska varnejši.

Priložena programska oprema Netgear SmartWizard deluje v okoljih Windows 2000, XP in 2003 Server. Namestitev je preprosta in jo bodo lahko opravili tudi začetniki. Po namestitvi programske opreme zaženemo čarovnika, ki SC101 najprej poišče v omrežju (če imamo omrežje s strežnikom DHCP, bo SC101 ob priklopu samodejno dobil IP številko) in nam omogoči osnovne nastavitve, kot so količina diskovnega prostora, ki je na voljo posameznemu računalniku, geslo, s katerim omejimo dostop do diskov SC101, in ali diska sestavljata zrcaljeno diskovno polje ali uporabljamo vsakega posebej. Po nastavitvah se v Raziskovalcu prikaže nov pogon z lastno črko in diske v SC101 prek omrežja uporabljamo enako, kot če bi bil disk krajevno nameščen v računalnik. Za izdelavo varnostnih kopij je priložena preizkusna različica programa SmartSync Pro, nakup polne različice pa bo denarnico olajšal za 35 dolarjev.

Z namestitvijo in uporabo SC101 nismo imeli težav, skozi osnovne nastavitve pa se bo brez večje muke prebil tudi nekoliko manj izkušen uporabnik. Cena ohišja je zmerna, za večjo združljivost z diski v prihodnosti (in morda celo podporo menjavi diskov med delovanjem naprave) pa lahko pričakujemo, da bo NetGear izdal tudi različico ohišja s podporo diskom SATA.

Netgear StorageCentral SC101

Kaj: Ohišje za postavitev diskovnega sistema NAS.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si, (01) 565 87 50.

Cena: 37.080 tolarjev.

Za: Preprosta namestitev, enostavno vstavljanje diskov v ohišje, podpora zrcaljenju čez dva diska.

Proti: Ne podpira diskov z vmesnikom SATA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji