Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Bogdan Dugonik | Monitor Maj 2006

Napenjanje mišic

Pinnacle Studio Plus 10 je zadnja različica priljubljenega orodja za obdelavo video posnetkov in fotografij. Namenjen je predvsem začetnikom, po tokratnem napenjanju mišic pa bi morali biti z njim zadovoljni tudi nekoliko zahtevnejši uporabniki.

Pinnacle je na področju video montažnih programov za začetnike zaoral ledino in bil s prvo različico programa Studio eden izmed vodilnih na trgu v tem segmentu. Med uporabniki je bil takrat Studio lepo sprejet. Do sedanje, desete različice, je doživel kar nekaj prenov in izboljšav. Le osnovna zasnova programa se ni veliko spremenila. To pomeni, da sta ohranjeni pomembni odliki predhodnih različic: enostavnost in preglednost. Čeprav so v Pinnaclu program opremili z nekaterimi dodatki, kot je na primer Chroma Key, in ga s tem narediti uporabnega tudi za nekoliko zahtevnejše uporabnike, je v osnovi še zmeraj namenjen manj zahtevnim montažnim opravilom.

Nameščanje programov z dveh CDjev in dodatki na DVDju trajajo več kot uro (prejšnjo različico programa lahko namestimo že v nekaj minutah), pa tudi zahtevana strojna oprema ni od muh (glej okvirček). Po namestitvi zaženemo program, katerega vmesnik je razdeljen na tri, med seboj logično povezane funkcijske sklope: s prvim zajemamo video iz kamere v računalnik (capture), z drugim video urejamo (edit), s tretjim priredimo končni video posnetek za ogled (make movie).

Novost je, med drugim, učinek slika v sliki.

Zajemanje videa s kamere miniDV v polnem formatu PAL je med preizkušanjem potekalo gladko in brez težav. Program omogoča prenos in obdelavo videa, posnetega tudi v formatu HDTV, vendar te možnosti nismo preizkusili. Studio DV 10 omogoča shranjevanje posnetkov in montažo tudi v kodiranem formatu MPEG2. Ker format MPEG2 zahteva veliko manj prostora na disku, lahko tako shranimo precej več video posnetkov, kot če bi ga prenesli nekodiranega v osnovnem formatu DV. Pri zajemanju se za vsak posnetek (posnetek je del posnetega videa, ki se posname na trak kamere v času od trenutka stiska na sprožilec na začetku snemanja do vnovičnega pritiska na sprožilec ob koncu snemanja) v albumu pokaže sličica, ki nas kasneje med montažo spominja na vsebino, ki se skriva za posamezno sliko. Po končanem prenosu se lahko lotimo urejanja.

Video je mogoče montirati na tri različne načine. Prvi, najenostavnejši, je način "storyboard". Pri tem sličice (posnetke) iz albuma enostavno povlečemo na posebno polje in jih tam razvrstimo po želenem zaporedju. Dolžino vsakega posameznega posnetka v zaporedju je mogoče poljubno spreminjati, dodatno obdelati (dodajanje različnih učinkov), med posnetke pa dodati tudi prehode. Drugi način je urejanje na časovni osi ("timeline"), kot je navada pri večini profesionalnih programov. Na razpolago je pet (oz. z zvočnimi skupaj sedem) sledi. V prvo sled vstavljamo osnovne video posnetke (skupaj z zvokom vsak zasede dve sledi), v drugo video posnetke, s katerimi prekrijemo video prve stopnje ("overlay"), tretje pa je namenjeno za besedilna gradiva (razni napisi). Četrta in peta sled sta namenjeni zvoku, saj bomo izdelku navsezadnje tudi dodali glasbo, zvočne učinke in govor. Ko smo že pri učinkih, Studio version 10 zdaj že omogoča povsem individualno spreminjanje večine dodanih učinkov. Izpostavimo dve naslednji možnosti: "Chroma Key" in "Slika v sliki". Prva se pogosto uporablja v profesionalnih studiih, kjer napovedovalca, ki stoji pred nevtralno zelenim ozadjem, navidezno premestijo v neko drugo okolje. V Studio 10 lahko barvo nevtralno zelenega ozadja pri montaži enostavno "izrežemo" in namesto nje "prilepimo" povsem novo video sliko. Pri "slika v sliki", kjer že samo ime veliko pove, lahko na osnovno sliko "nalepimo" manjše okno z dodatno video sliko. Pri obeh funkcijah so na voljo možnosti prirejanja po lastni želji. Tretji način montaže, ki ga studio omogoča, je besedilni način.

Novost je žal tudi izredna nestabilnost...

Ko smo z ustvarjalnim delom montaže zadovoljni, postopek nadaljujemo z zadnjim delom montažnega postopka. Ta omogoča, da video še ustrezno obdelamo, oz. ga prevedemo v format, primeren za predvajanje. Video lahko seveda prek vmesnika firewire neposredno prenesemo nazaj na trak kamere (preverimo, ali kamera povratno snemanje sploh dopušča), lahko pa ga posnamemo kar na disk računalnika. Velikokrat bomo video predvajali le iz računalnika, včasih pa ga želimo prikazovati tudi v spletu. V tem primeru lahko uporabimo intenzivnejše postopke za stiskanje video podatkov, recimo kodek MPEG4, RealVideo ali WindowsMedia. Medtem so se na trgu precej pocenili tudi nosilci DVD. Resda ni novost, a velja omeniti, da lahko izdelamo tudi avtoriziran Video DVD.

Program za montažo videa Studio DV version 10 je pravzaprav dobra izbira za vsakega začetnika. Primeren je tudi za delo na šolah in v društvih. Je intuitiven, enostaven in pregleden, številni dodatki in nastavljivi učinki pa omogočajo dovolj individualnih ustvarjalnih možnosti. Žal ima program samo eno, a pomembno pomanjkljivost: je (ne)stabilen. Čeprav je na začetku preizkusa vse teklo kot po maslu, so se kmalu začele težave. Program je iz neznanih razlogov začel delovati zelo počasi, nato se je ustavil. Sledilo je sporočilo: "The application has unexpectedly quit". Čeprav smo ga preizkušali na dveh računalnikih, ki sta v vseh merilih presegala zahteve po strojni opremi, so se težave zaradi nestabilnega delovanje nadaljevale, izpadi pa ponavljali. Pobrskali smo za informacijami v spletu in ugotovili: podobne težave imajo tudi nekateri drugi uporabniki. Očitno je v programu nekaj napak, ki negativno vplivajo na stabilnost programa. Pinnacle zato svetuje redno nadgrajevanje s programskimi dodatki; zadnji dodatek, ki naj bi rešil tudi zgornje težave, obsega kar 79 MB (!). Program smo preizkušali na računalniku s procesorjem Pentium 4 3,2 GHz z 1GB pomnilnika, grafično kartico ATI Radeon ter dvema diskoma SATA 200 GB.

Pinnacle Studio Plus 10

Kaj: Program za računalniško video obdelavo.

Minimalne zahteve: Intel Pentium ali Athlon z urnim taktom, večjim od 1,4 GHz (priporočilo 2,4 GHz), vsaj 512 MB pomnilnika RAM (priporočeno 1 GB), Windows XP, grafična kartica z vsaj 128 MB pomnilnika (SD) in 256 MB pomnilnika za HD.

Izdeluje: Pinnacle, www.pinnaclesys.com.

Prodaja: ZAK, www.zak.si.

Cena: 17.400 tolarjev.

Za: Enostavnost, številne dodatne funkcije, ogled v realnem času.

Proti: Nestabilnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji