Objavljeno: 25.1.2007 10:59 | Avtor: David Vidmar | Monitor November 2006

Namizni programi za urejanje blogov

Vsakdo, ki se kolikor toliko resno loti branja blogov, je že ugotovil, da branje blogov v brskalniku in deskanje po blogih ni izvedljivo, če jih želite prebirati več kot peščico. Takrat si lahko omislite pomoč. O bralnikih RSS ali Atom virov oziroma agregatorjih smo že pisali v decembrski številki. Podobno pomoč si lahko omislijo tudi avtorji. Za udobnejše ustvarjanje svojih prispevkov si lahko priskrbijo program, ki nadomesti sicer običajno urejanje v spletnem brskalniku.

Prednosti namiznega programa v primerjavi s spletnim je kar nekaj, oglejmo si najpomembnejše. Prispevke lahko ustvarjamo brez povezave v internet, na primer na letalu, na plaži na dopustu ali sredi vrtne zabave. Napišemo lahko prispevek do polovice in nadaljujemo kdaj pozneje, vse to brez bojazni, da nam bo kdo zaprl brskalnik ali da bomo ostali brez povezave. Prav vsi urejevalniki nam omogočajo, da shranimo nedokončane prispevke na disk za prihodnjič.

Pri pisanju prispevkov nas prevzame vsebina, zato hitro pozabimo na pravopis in tipkarske napake. Večina urejevalnikov blogov ima zato črkovalnike, ki omilijo te težave. Seveda le, če pišemo v tujih jezikih. Slovenščina je za kaj takega žal preveč eksotična.

Če prispevku dodamo slikovno gradivo, ki še ni v spletu, je treba te slike nekako spraviti v strežnik. Ponavadi prek orodij FTP, to pa vzame dodaten čas in še opravilo ni prav zabavno. Nekateri urejevalniki to početje avtomatizirajo; tako postane objavljanje slik bistveno prijetnejše in hitrejše.

Zmogljivejše blogerske platforme obveščajo ob objavi novega prispevka razne servise, ki poskrbijo, da se vaše objave hitreje znajdejo na seznamih ali v iskalnikih ali za vstavljanje ključnih besed. No, nekatere platforme tega sploh ne poznajo. Večina urejevalnikov ponuja dodatne možnosti pri obveščanju, in to seveda počnejo povsem samodejno.

In, ne nazadnje, če ste pisec, ki objavlja veliko povezav na spletne strani, boste znali ceniti, da se orodja povezujejo z drugimi programi, predvsem z bralniki in brskalniki. Tako ali drugače vgradijo gumb, s katerim samodejno ustvarimo novo objavo z že vstavljenim naslovom ali pa celo poljubnim osnutkov objave. Nekateri urejevalniki se povezujejo tudi z glasbenimi predvajalniki in znajo objaviti trenutno pesem, ki jo ti igrajo.

Večino naštetih lastnosti resda zasledimo tudi v nekaterih nadzorniških modulih boljših blogerskih ogrodij, toda nedvomno so "pravi" programi še vedno nekoliko v prednosti pred spletnimi aplikacijami. Če se izrazimo v slogu novodobnih prodajalcev programske opreme - uporabniška izkušnja je bogatejša.

Preden se spustite v raziskovanje sveta "odklopljenih " urejevalnikov blogov, pa preverite, ali vaš blog tako delovanje sploh pozna. Večina sodobnih orodij, kot so na primer WordPress, LiveJournal, MovableType, .Text, dasBlog, Blogger takšno delovanje podpira. Nekatera blogišča z lastnimi rešitvami pa se na tako delovanje požvižgajo.

Nekatere platforme so si omislile svoje standarde, nekatere pa so enostavno prevzele mehanizme, ki jih je začel Blogger ali pa so podprle kvazistandard MetaWeblog API. Podrobno poznavanje tehnikalij ni nujno, dobro pa je vsaj približno vedeti, kaj podpira vaš blog, da boste imeli pri nameščanju orodij manj težav.

Takoj po namestitvi je treba v orodje ponavadi vnesti podatke o vašem blogu. Praviloma je dovolj, če vnesete le naslov, vsaj za bolj razširjene blogerske platforme. Če prepoznavanje ne uspe, je treba vnesti tip bloga in URL naslov do vmesnika. Zadnji korak je še uporabniško ime in geslo.

Ecto

Ecto je verjetno najbolj razširjen urejevalnik blogov. Uporabljati ga je mogoče tako v Oknih kot v OS X, žal (no, kakor za koga) pa je različica za Mace nekoliko bolj dodelana in zmogljiva.

Ponuja klasični vmesnik, s katerim se lahko sprehodimo po starih objavah in jih urejamo ali dodajamo nove. Vmesnik je na trenutke celo prezapleten, saj Ecto skriva res veliko funkcionalnosti.

Zanimivi možnosti sta samodejno dodajanje povezave na artikle v spletni trgovini Amazon in samodejni vnos podatkov o glasbi, ki jo trenutno poslušamo. Pogrešali smo možnost prenosa slike prek protokola FTP.

Marsikoga zna zmesti tudi to, da Ecto na platformi Windows za delovanje zahteva Microsoft .NET Framework 2.0.

Ecto

Izdeluje: Kula Co.

Operacijski sistem: Windows, OS X.

Cena: 18 dolarjev, 21-dnevna brezplačna preizkusna različica.

Za: Podpira več operacijskih sistemov, veliko možnosti.

Proti: Nepreglednost, cena.

Blog Jet

BlogJet je orodje, ki postaja vedno bolj priljubljeno. Žal teče samo v Microsoftovih Oknih.

Neposredno podpira kar 18 blogerskih platform, poleg tega pa tudi oba standarda, torej Blogger API in MetaWeblog API, tako da ni pretirane bojazni, da bi vaš blog ne bil združljiv.

Program je na pogled zelo enostaven in ponuja le osnovni urejevalnik besedila. Vendar je ravno zaradi tega izjemno učinkovit in praktičen za uporabo.

Zanimiva lastnost je dodajanje smeškov, zelo dobro je izdelana podpora nalaganju slik v strežnik. BlogJet podpira tudi prepoznavanje glasbe in dodajanje naslovov v objave. Fotografi bodo veseli tudi tega, da se zna BlogJet neposredno povezati s spletiščem Flickr in objavljati slike.

Ena izmed pomanjkljivosti BlogJeta pa je odsotnost nastavitev, kam vse naj BlogJet sporoči, da je na blogu nova objava. To zna koga zmotiti, realno pa to ni bistvena pomanjkljivost.

Zamerimo mu lahko ceno. Njegovi konkurenti so zastonj, BlogJet pa je kljub temu skoraj dvakrat dražji od Ecta.

Blog Jet

Izdeluje: DiFolders Software, blogjet.com.

Operacijski sistem: Windows.

Cena: 40 dolarjev, 30-dnevna brezplačna preizkusna različica.

Za: Enostavnost, hitrost.

Proti: Cena.

w.bloggar

w.Bloggar je na sceni že nekaj časa. Od predhodnikov se razlikuje predvsem po tem, da je brezplačen. Verjetno je prav to razlog, da je obstoj programa občasno vprašljiv, saj ga avtor vzdržuje v prostem času in na svoje stroške.

Ravno med pisanjem tega članka se je po nekaj časa spet pojavil in po tem, da je v izdelavi nova spletna stran, kaže, da se bo razvoj nadaljeval.

Kar zadeva funkcionalnost, je w.bloggar na pogled podoben BlogJetu. Ponuja celo nekaj več orodnih vrstic in možnosti, vsekakor pa vse nujno potrebne. Možno je tudi samodejno nalaganje slik prek protokola FTP.

Največja pomanjkljivost je odsotnost t. i. načina urejanja WYSIWYG (skratka, da neposredno vidimo, kako bo videti končni izdelek). Za oblikovanje besedila in slik so nam sicer na voljo orodne vrstice, a privzeto ne vidimo objave take, kot bo vidna v spletu, temveč oznake HTML. To zna odvrniti marsikaterega začetnika, izkušeni spletni mojstri pa znajo biti nad tem celo navdušeni.

w.bloggar ima tudi nekaj težav s šumniki, ki jih tu in tam ne prikazuje pravilno.

w.bloggar

Izdeluje: Marcelo Leal Limaverde Cabral, www.wbloggar.com.

Operacijski sistem: Windows.

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, zmogljivost.

Proti: Ni stabilnosti razvoja, odsotnost WYSIWYG, težave s šumniki.

Windows Live Writer

Microsoft je presenetil in med izdelki Live, s katerimi očitno poskuša spet pridobiti videz "cool" podjetja, predstavil mali biser. Windows Live Writer je še v beta različici, pa je že postal zelo priljubljeno orodje. Ponuja vse, kar ponuja konkurenca, in to v zelo ličnem paketu in zaenkrat povsem brezplačno. To je razburilo izdelovalce plačljivih orodij, uporabnike pa seveda razveselilo.

Vsekakor bi od Microsofta pričakovali, da bo program podpiral samo Microsoftovo blogersko platformo in morda še kakšno prijateljsko, pa ni tako. Brez težav lahko Writer uporabite za pisanje bloga, na primer na Bloggerju.

Od vseh preizk ušenih programov je Windows Live Writer najbolj dovršen in najbolj dodelan, čeprav še sploh ni v končni različici. Vnos podatkov o blogu, urejanje in kopica drobnih, a uporabnih funkcionalnosti zagotavlja, da se bodo morali konkurenti precej potruditi, če bodo hoteli prepričati uporabnike, da bodo še kupovali plačljive izdelke, če bo Windows Live Writer zastonj.

Ker je del družine Live, se povezuje z orodno vrstico Live v Internet Explorerju in celo omogoča neposredno vstavljanje zemljevidov.

Zelo pomemben adut Windows Live Writerja je njegov programski vmesnik. Microsoft ga je že javno objavil in dodatki za Windows Live Writer že rastejo kot gobe po dežju. To, česar ne bo vgradil Microsoft, bo pač skupnost!

Prav zanimivo pa je trenutno stanje, saj od vseh orodij le Windows Live Writer ne deluje na zadnji preizkusni različici Windows Vista.

A to je samo začasna pomanjkljivost, saj ne operacijski sistem ne urejevalnik blogov med pisanjem članka še nista v končni različici.

Windows Live Writer

Izdeluje: Microsoft, windowslivewriter.spaces.live.com.

Operacijski sistem: Windows.

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, zmogljivosti.

Proti: Še nedokončan program.

Performancing

Performancing je član novega programskega rodu. Tiči nekje med spletnimi in namiznimi programi, saj teče kot dodatek v brskalniku Firefox in je razvit v opisnem jeziku XUL.

Po namestitvi je dosegljiv s klikom ikone v desnem spodnjem delu brskalnika. Odpre se čez ves spodnji del zaslona, od tu naprej je po delovanju podoben drugim orodjem, čeprav z nekaj manj možnostmi.

To, da je vgrajen kar v brskalnik, odpira nekaj presenetljivih možnosti uporabe, na primer to, da ga skupaj z brskalnikom nosimo vedno s seboj na ključku USB. In, ne nazadnje, da deluje v vseh operacijskih sistemih, v katerih deluje tudi Firefox.

Performancing

Izdeluje: Jed Brown, Nick Wilson, performancing.com/firefox.

Operacijski sistem: Katerikoli, če na njem teče Firefox.

Cena: Brezplačno.

Za: Zanimiva zamisel in izvedba.

Proti: Nepopoln nabor lastnosti.

Posebneži

Boj na fronti urejevalnikov besedil divja že dolga leta in zdi se, da izdelovalci izkoristijo praktično vsako vsaj približno smiselno zamisel in jo vgradijo v svoj izdelek. Pisanje blogov bo najbrž kmalu vsakdanja funkcionalnost urejevalnikov besedil, saj ga beta različica Microsofta Worda 2007 že premore.

Tudi Google je že pred časom predstavil dodatek za starejše različice Worda, ki z njim znajo objavljati na Bloggerju.

Celo urejevalniki besedila Web 2.0, ki tečejo kar v brskalniku, bodo očitno morali znati delati z blogi. Writely, ki ga je pred časom kupil Google, je že tak.

Kaj izbrati?

Določiti, kateri izmed zgoraj opisanih programov je najboljši, je nemogoče. Ključna je kombinacija urejevalnika in bloga. Vsak urejevalnik bolje podpira nekatere platforme in slabše druge. Hkrati pa je tudi zelo odvisno od tega, kaj objavljate v blogu in kako. Vsak ima kakšno lastnost, ki je drugi nimajo, in morda bo prav tista prevesila jeziček na tehtnici.

Priporočamo, da enostavno preizkusite čim več programov, prav vsi imajo tudi preizkusne različice. Vsekakor preizkusite tudi plačljive, saj za orodje, ki ga boste uporabljali veliko in z veseljem, nekaj deset zelencev res ni visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji