Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij - avgust 2015 | Teme: foto

Najboljši One

Nikon je svoj sistem brezzrcalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi, imenovan preprosto One, predstavil pred slabimi štirimi leti. Takrat smo zapisali, da gre za zanimiv sistem, ki bo lahko ponudil predvsem majhne aparate in objektive, a nas je hkrati tudi zmotila velikost tipala, ki ima faktor povečave goriščnice kar 2,7. Seveda je zaradi majhne velikosti tipala toliko lažje narediti majhen aparat ter majhne objektive, a vseeno smo bili skeptični.

Do zdaj so pri Nikonu pridno razvijali aparate v tem segmentu, novi model J5 tako predstavlja najboljši aparat One doslej. Gre tudi za prvega, ki uporablja novo tipalo, to zdaj premore 20 milijonov pik. Tipalo sicer ostaja majhno, a so se pri Nikonu kar precej potrudili, da to ni prevelika ovira. Fotografije so pri večini povečav zelo ostre, le pri največjih, stoodstotnih, je vidne nekaj mehkobe. Šum je sicer presenetljivo dobro nadzorovan glede na velikost tipala, sploh pri fotografiranju v formatu RAW. Fotografije ostanejo uporabne tudi pri ISO 6400, celo pri ISO 12800 (kar je sicer največja občutljivost) niso povsem za odmet. Kakovost fotografij je v splošnem zelo dobra, enako velja tudi za video, aparat ga zmore celo pri 4K, a na žalost le pri 15 slikah na sekundo.

Ohišje aparata je oblikovano nekoliko bolj staromodno, saj nekoliko spominja na klasične analogne aparate, sploh v primerjavi s predhodniki, ki so delovali bolj digitalno. Kakovost izdelave je zelo dobra, ohišje je sicer plastično, a daje občutek aluminija, čez prednjo stranico je umetno usnje. Desna stran ima rahlo dvignjen del, ki olajša držanje, vseeno pa gre za razmeroma majhen aparat, ki ga takrat, ko ne fotografiramo, raje obesimo okoli vratu. Zaslon aparata lahko nagibamo, navzdol do 90 stopinj, navzgor pa do 180, torej za zajem avtoportretov.

Kljub majhnemu ohišju pa je upravljanje aparata zelo dobro urejeno, bolje kot pri predhodnikih. Tipk sicer ni ravno veliko, sta pa na voljo dve funkcijski kolesci za hitro in udobno upravljanje. Eno je na zadnji strani, deluje lahko tudi kot štirismerna tipka, drugo pa na zgornji v desnem vogalu. Ob njem je tudi kolesce za izbor programa fotografiranja, tam so na voljo tudi vsi ročni programi. Upravljanje aparata je tako odlično, primerljivo z boljšimi modeli DSLR. Če nam ta način ne odgovarja, lahko sicer aparat upravljamo tudi prek zaslona, občutljivega na dotik. Aparat ima vgrajeno tudi povezavo WiFi, žal pa ta omogoča poleg prenosa fotografij le še sprožitev aparata, ne pa tudi nadzora nad ostalimi funkcijami. Za hitrejše parjenje je vgrajen tudi brezžični vmesnik NFC.

Tako kot pri drugih novejših aparatih serije One so tudi tu v uporabi pomnilniške kartice MicroSD, kar nam ni preveč všeč. Sicer smo se pred leti že pritoževali pri prehodu  kartic CF na SD, a so MicroSD še bolj nadležne, saj so resnično majhne in moramo biti na njih še posebej pozorni, da se ne izgubijo (že pri kakšnem večjem žepu znajo biti težave). Seveda je nadležno tudi dejstvo, a ima večina tistih, ki so do zdaj že uporabljali ali imajo kak digitalni fotoaparat, tudi kakšno kartico SD, ki s tem aparatom pač ne bo delovala. Sami imamo teh kartic malo morje, MicroSD pa občutno manj.

Aparat je na voljo v osnovnem kompletu z objektivom 10–30 mm, prevedeno v klasični sistem – pokriva goriščnice od 27 pa do dobrih 80 mm. To je primerljivo z drugimi objektivi, ki jih dobimo pri vstopnih modelih DSLR. Objektiv se solidno obnese, zanimiva pa je tudi opcija z objektivom 10–100 mm. Ta gre torej od 27 do 270 mm, kar je še bistveno bolj uporabno, predvsem za popotniško fotografijo. Objektiv se med neuporabo pospravi in zasede razmeroma malo prostora (sploh v primerjavi s podobnimi objektivi za DSLR), vgrajeno ima tudi optično stabilizacijo slike. Nikonov sistem One ima sicer na voljo že kar soliden izbor objektov, tudi nekaj zanimivih modelov s fiksnimi goriščnicami in solidnimi zaslonkami.

One J5 je po našem mnenju najboljši aparat iz serije One doslej. Ponuja dobro kakovost fotografij ter gladko in hitro upravljanje v solidno majhnem oziroma kompaktnem ohišju. Cena ni ravno nizka, a tudi previsoka ne. Po našem mnenju je njegov problem predvsem v tem, da ima močno konkurenco z dveh strani. Za tiste, ki si želijo dobre zmogljivosti v majhnem paketu, mu veliko konkurenco predstavljajo zmogljivi žepni modeli, denimo Sonyjevi modeli RX100. Na drugi strani pa so uporabniki, ki jih kak centimeter več ne bi zmotil in bi imeli aparat z izmenljivimi objektivi, tam pa so zelo močna tudi druga podjetja s svojimi aparati z izmenljivimi objektivi. Ti imajo prednost pri velikosti in kakovosti tipala (predvsem Sony) ter pri številu objektivov, ki si jih lahko omislimo (tudi rabljenih, denimo pri Panasonicu in Olympusu).  

Nikon One J5

Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 5568 × 3712.

Tipalo: Efektivno 20 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 13,2 × 8,8 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2,7.

Prodaja: www.nikon.si

Cena ob izidu: 500 EUR (ohišje + objektiv 10–30 mm), 692 EUR (ohišje + objektiv 10–100 mm)

✓    Velikost in teža, upravljanje.

✗    Uporaba kartic MicroSD.

4979780

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji