Objavljeno: 26.9.2006 01:02 | Avtor: Aleš Kermauner | Monitor Julij 2006

Nadzor iz naslanjača

Danes skorajda ni več pomembno, kam postavimo računalnik. Z dostopnostjo in množičnostjo najrazličnejših povezav ga ni več ne težko ne drago omrežno povezati. Dostop je mogoč z oddaljenih krajev ali celo z drugega konca sveta. Prostorskih omejitev skorajda ni več. Še vedno pa se rado zgodi, da moramo nujno prevzeti nadzor nad tipkovnico, miško in zaslonom oddaljenega računalnika. Takrat pokažejo programi za nadzor na daljavo svojo pravo vrednost. Njihova uporabnost in priljubljenost se hitro večata, ponudbe je čedalje več, zato smo jih tokrat kar nekaj vzeli pod drobnogled.

Vsi se kdaj pa kdaj srečamo s problemom, kako nadzorovati računalnik, ki je na drugem koncu mesta, v sistemskem prostoru kje v kleti ali pa samo v sosednji sobi. Programska in strojna oprema vse prerada zataji in zahteva našo neposredno navzočnost za tipkovnico in zaslonom. Še ne dolgo tega smo pridno nabirali kilometre, ko smo tekali od enega računalnika do drugega in nazaj in pri tem porabili silno veliko časa in energije.

Z razmahom komunikacij se tudi število omreženih računalnikov strmo veča, vedno več posameznikov pa ima spletni strežnik kar pri sebi doma. V podjetjih se računalniški centri selijo v varne prostore, do katerih je dostop otežkočen in počasen, pri tem pa je posamezni upravljavec zadolžen za vedno večje število računalnikov. Vedno teže je tudi učinkovito zagotavljati pomoč uporabnikom, saj imajo ti vedno več znanja, problemi pa postajajo zelo specifični. V takih primerih telefonska pomoč odpove, pomaga le nazoren prikaz ali poseg neposredno na uporabnikovem računalniku.

V tokratnem pregledu smo vzeli pod drobnogled enajst programov za nadzor na daljavo. Nekateri omogočajo samo prevzem tipkovnice, miške in zaslona, drugi pa so zajetni programi za nadzor in vsakovrstno upravljanje oddaljenih računalnikov. Nekateri še niso dolgo na trgu in še niso dobro znani, drugi pa so stari znanci že desetletje in več. Nekateri uporabljajo spletne storitve, prek katerih se povezujemo, nekateri pa so čisto samozadostni. Za vsakogar nekaj, torej.

Pri vsem nikakor ne smemo pozabiti na varnost takih povezav. Še posebej nadzor na daljavo ob pomoči spletnih storitev je lahko zelo občutljiva zadeva v velikih omrežjih. Vzpostavljanje kodiranih povezav iz notranjega omrežja navzven je namreč nemogoče nadzorovati, požarne pregrade pa v tem primeru popolnoma odpovejo. Vsa varnost notranjega omrežja tako večinoma temelji le na navadnem sistemu za prijavo uporabnik/geslo.

AnyPlace Control

AnyPlace Control 3.0 je majhen in enostaven program za nadzor na daljavo, namenjen večini okenskih operacijskih sistemov, ki pa kljub majhnosti omogoča lepo število možnosti.

Sestavljen je iz dveh modulov, gostitelja in upravljavca. Na računalnike, ki jih hočemo nadzorovati, namestimo gostitelja, na računalnik, s katerega jih bomo nadzorovali, pa upravljavca. Seveda lahko na isti računalnik namestimo oba modula.

Program se povezuje le prek protokola TCP/IP, številko vrat pa lahko določimo sami. Varnost temelji na dostopnem geslu, močnem šifriranju povezave ter na omejevanju internetnih naslovov, prek katerih imamo dostop do gostitelja. Vse prijave, odjave, prenose datotek in druge dogodke lahko sproti zapisujemo, velikost zapisovanja pa je mogoče omejiti.

Oba modula omogočata več hkratnih povezav, tako lahko več upravljavcev hkrati upravlja enega gostitelja, po drugi strani pa lahko z enega upravljavskega vmesnika upravljamo več gostiteljev. V gostitelju lahko teče AnyPlace Control kot storitev, lahko se zažene le po neposredni prijavi v sistem, lahko pa ga zaženemo ročno.

Poleg prevzema nadzora tipkovnice, miške in zaslona omogoča tudi prenos datotek z gostitelja ali nanj in prenos podatkov z odložišča v obe smeri. Na daljavo je mogoče gostitelja tudi ugasniti ali znova zagnati. Ena boljših lastnosti je možnost namestitve gostitelja na daljavo z upravljavskega modula. Pri tem ne potrebujemo nikakršnega fizičnega dostopa do računalnika, ki bo gostitelj. Taka namestitev uporablja povezave samega operacijskega sistema in deluje le v omrežjih LAN, seveda pa moramo poznati tudi upravljavsko geslo gostitelja.

Program iz Ukrajine prihaja že v osnovi v osmih jezikih, s pomočjo dodatka pa ga je mogoče tudi enostavno prevesti. Je tudi cenovno precej ugoden, za licenco za dva računalnika bomo odšteli 35 dolarjev, seveda pa nas avtorji pozivajo, da program dobro preizkusimo s pomočjo 30-dnevne preizkusne različice.

AnyPlace Control 3.0

Kaj: Enostaven program za nadzor na daljavo.

Izdeluje: www.anyplace-control.com.

Cena: 35 dolarjev, na voljo 30-dnevna preizkusna različica.

Za: Oddaljena namestitev, možnost več povezav.

Proti: Ni drugih preusmerjanj (tiskalniki, zvok).

Upravljanje z gostitelji v AnyPlace Control

DameWare Mini Remote Control

DameWare Mini Remote Control 5.1.1 spada v kategorijo majhnih in enostavnih programov za nadzor. Namenjen je 32-bitnim okenskim operacijskim sistemom.

Kot večina drugih programov za nadzor na daljavo je tudi ta sestavljen iz dveh modulov, gostitelja in upravljavca. Če imamo na računalniku, ki ga hočemo upravljati, omogočeno skupno rabo datotek in tiskalnikov ter izpolnjujemo še nekaj dodatnih zahtev, lahko modul gostitelja namestimo tudi z oddaljene lokacije. Tako lahko celotno storitev gostitelja namestimo ali odstranimo zelo enostavno in hitro. Poleg tega se vse nastavitve lahko zapišejo v datoteko, ki jo nato lahko razdelimo drugim upravljavcem. V velikih omrežjih z veliko računalniki in kjer ni požarnih pregrad, je ta možnost zelo dobrodošla.

Povezave so mogoče le po protokolu TCP/IP, številko vrat tudi tu lahko enostavno določimo sami. Šifriramo lahko celotno povezavo ali pa samo podatke, zaslonske slike pa se prenašajo nešifrirane. Overjanje uporabnikov je mogoče na več načinov in je dobro povezano s samim operacijskim sistemom, dostop pa lahko omejujemo na določene internetne naslove.

Gostitelja lahko uporabimo tudi kot prehod, prek katerega imamo dostop do drugih delov omrežja. Prenos datotek z gostitelja ali nanj je poenostavljen in omogoča samo prenose s prej določenih področij. Upravljavski modul pa pozna tudi upravljanje Microsoft Remote Desktop gostiteljev prek protokola RDP.

Na gostitelju je mogoče nastaviti krajevno zapisovanje ali zapisovanje na daljavo vseh pomembnih dogodkov, gostitelj pa nas zna obvestiti o vzpostavljeni povezavi po elektronski pošti.

DameWare Mini Remote Control je pravzaprav dodaten program, ki zaokrožuje ponudbo podjetja DameWare in njegovega poglavitnega izdelka, DameWare NT utilities, vendar ga zaradi njegove namembnosti in neodvisnosti prodajajo posebej. Licenciranje je izvedeno na uporabnika. To pomeni, da lahko en uporabnik upravlja s kolikor hoče gostitelji za ceno ene licence. Zanjo bomo odšteli 90 dolarjev. Na voljo je seveda tudi 30-dnevna preizkusna različica.

DameWare Mini Remote Control 5.1.1

Kaj: Enostaven program za nadzor na daljavo.

Izdeluje: www.dameware.com.

Cena: 90 dolarjev, na voljo 30-dnevna preizkusna različica.

Za: Možnost namestitve gostitelja na daljavo.

Proti: Poenostavljen prenos datotek, ni drugih preusmeritev.

DameWare Mini Remote Control

GoToMyPC

GoToMyPC je eden izmed začetnikov nadzora na daljavo ob pomoči spletnega servisa. Trenutno je na voljo že različica 5.0, ki je že dodobra napredovala in omogoča enostavno in hitro delo z gostiteljem.

Na gostitelja naložimo del programske opreme, ki se poveže s spletnim servisom. Upravljavski modul pa lahko sprožimo pravzaprav od koderkoli, le da imamo na voljo spletni brskalnik. Na voljo je več upravljavskih modulov, tako za Okna kot za naprave Pocket PC. Posebnost je javanski programček, ki nam omogoča tudi nadzor na daljavo z računalnikov, ki so dobro zaščiteni, na primer v spletnih kavarnah.

Spletni servis nam ponuja predvsem prevzem tipkovnice, miške in zaslona, poleg tega pa še preusmerjanje tiskanja, izmenjavo odložišča, klepet med upravljavcem in gostiteljem ter povabila drugim uporabnikom za pomoč. Povezava je dobro zaščitena, kar s 128-bitnimi ključi zadnjega rodu (AES), za prijavljanje pa lahko uporabimo tudi enkratna gesla. Vsi pomembnejši dogodki se zapisujejo, dostop in pregled pa sta vedno pri roki na spletnem servisu.

Opaziti je, da je GoToMyPC že zrel izdelek, ki ponuja bistvo nadzora na daljavo enostavno in hitro. Seveda lahko tudi njega 30 dni preizkušamo, vendar pa moramo tudi za sam preizkus spletni storitvi pustiti številko svoje kreditne kartice, to pa je za nekatere lahko nepremostljiva ovira. Po preteku preizkusne različice nam bodo za upravljanje enega gostitelja zaračunali po 20 dolarjev na mesec.

GoToMyPC

Kaj: Nadzor na daljavo prek spletne storitve.

Izdeluje: www.gotomypc.com.

Cena: 20 dolarjev na mesec, na voljo 30-dnevna preizkusna različica.

Za: Upravljavski modul primeren tudi za spletne kavarne.

Proti: Za preizkusno različico moramo pustiti številko kreditne kartice.

Upravljanje s povezavami v GoToMyPc

Huey PC Remote Control

Huey PC Remote Control 5.6 je eden izmed enostavnejših programov za nadzor na daljavo in je namenjen okenskim operacijskim sistemom od različice NT naprej.

Uporablja gostiteljski in upravljavski modul, ne omogoča pa več povezav, ne kot gostitelj ne kot upravljavec. Za overjanje lahko določimo uporabnika in geslo ali pa posredujemo overjanje domeni. Povezave so šifrirane, omogočen je le protokol TCP/IP, a tudi tu je mogoče številko vrat enostavno spremeniti.

Kljub majhnosti Huey omogoča dostojen prenos datotek, izmenjavo odložišč v obe smeri ter nekaj malega popisa strojne in programske opreme računalnika, na katerem teče gostitelj. Dogodke o povezavah zna zapisovati v dnevnik dogodkov operacijskega sistema.

Enostavnost in majhnost ga uvrščajo med nišne programe, ki se uporabljajo samo in edino za prevzem tipkovnice, miške in zaslona na daljavo. Brez brezštevilnih možnosti in najrazličnejših nastavitev, ki so v določenih primerih v breme upravljavcu, je program lahko ostal majhen in hiter.

Na voljo je 30-dnevna preizkusna različica, program pa je licenciran na gostitelja. Za enega gostitelja bomo tako odšteli 30 dolarjev.

Huey PC Remote Control

Kaj: Majhen in enostaven program za nadzor na daljavo.

Izdeluje: www.gidsoftware.com/huey.htm.

Cena: 30 dolarjev, na voljo 30-dnevna preizkusna različica.

Za: Majhnost, enostavnost.

Proti: Ni možno več povezav hkrati.

Huey - povezava z gostiteljem

I'mInTouch

I'mInTouch je varen nadzor na daljavo, ki temelji na spletni storitvi in je namenjen okenskim operacijskim sistemom.

Spletna storitev nadzora na daljavo povezuje gostitelja in upravljavca v skupno točko. Oba modula se povezujeta do spletne storitve v isti smeri: navzven iz krajevnega omrežja. Do spletne storitve se vzpostavi tunel, po katerem se pretaka vsebina in v katerega nima pogleda nobena požarna pregrada. To seveda pride prav uporabnikom, ki hočejo od doma nadzorovati računalnik v službi, povzroči pa veliko sivih las upravljavcem omrežij v podjetjih.

Spletna storitev ni namenjena nadzoru množice računalnikov na daljavo, temveč predvsem nadzoru posameznih gostiteljev, ki bi morali biti po našem mnenju vedno dostopni. Čeprav je povezovanje do oddaljenega gostitelja lahko dolgotrajno, pa sama povezava, ko je enkrat vzpostavljena, deluje presenetljivo dobro.

ImInTouch omogoča prevzem tipkovnice, miške in zaslona, omogoča zadovoljiv in hiter prenos datotek v obe smeri, neposreden dostop do programov MS Outlook/MS Outlook Express, dostop do oddaljenih spletnih kamer ter preusmeritev tiskanja na krajevni tiskalnik. Pozna tudi vabila, s katerimi lahko na našega gostitelja povabimo druge uporabnike, ko jim hočemo kaj pokazati ali ko želimo njihovo pomoč. Nabor storitev je torej dovolj dolg in uporaben.

Seveda pa se spletna storitev ne ustavi samo pri delovanju na računalnikih PC. Spletna usmeritev ImInTouchu omogoča tudi delovanje na napravah Pocket PC, v malo okrnjeni različici pa tudi na drugih napravah PDA, mobilnih telefonih in Blackberry.

Nekaj težav lahko pričakujemo le ob uporabi naprednih protivirusnih programov na gostitelju. Zato so na spletnih straneh servisa obširna navodila, kako pripraviti različne antivirusne programe, da ne bi motili oziroma preprečevali naše povezave.

Za storitev se moramo registrirati na spletnem servisu, omogočen pa je 30-dnevni brezplačni preizkusni rok. Po tem roku bomo morali za uporabo storitve za enega gostitelja vsak mesec odšteti 10 dolarjev.

I'm In Touch Desktop Edition

Kaj: Nadzor na daljavo prek spleta.

Izdeluje: www.imintouch.net.

Cena: 10 dolarjev na mesec, na voljo 30-dnevna preizkusna različica.

Za: Velik nabor storitev pri upravljanju, podpora različnim napravam.

Proti: Težave pri napravah Pocket PC, okoren spletni vmesnik.

Prenos datotek z ImInTouch

LogMeIn Pro

LogMeIn Pro je še en nadzor na daljavo, ki ponuja svoje storitve prek spletnega servisa. Prav tako je namenjen okenskim operacijskim sistemom in različnim prenosnim napravam.

Kot pri drugih spletnih servisih tudi tu gostitelj vzpostavi povezavo s samim spletnim servisom, nadzor pa se izvaja z brskalnikom. To mu daje prednost pred običajnimi nadzori na daljavo, saj se programska oprema namesti le na gostitelja, ta pa se povezuje samo navzven iz krajevnega omrežja, s čimer obidemo požarne pregrade. Namestitev je ena enostavnejših in jo vodi čarovnik, s katerim gostitelja pripravimo v nekaj korakih. Za upravljanje se je treba z običajnim brskalnikom le še prijaviti v spletni servis, ta nas nato poveže z gostiteljem in že lahko začnemo.

LogMeIn Pro ponuja obširno paleto storitev. Osnova je nadzor na daljavo gostitelja in prevzem tipkovnice, miške in zaslona. Poleg tega lahko v obe smeri prenašamo datoteke, na gostitelja lahko povabimo druge uporabnike ali pa zahtevamo pomoč, na daljavo lahko ugasnemo ali znova zaženemo celoten računalnik ali pa samo gostiteljski program. Možno je tudi preusmerjanje tiskanja oddaljenih datotek ter hitra sinhronizacija datotek. Ena od storitev je tudi skupna raba datotek, s pomočjo katere lahko omogočimo dostop do posamezne datoteke na gostitelju komurkoli kar prek spleta.

Posebno poglavje pri LogMeIn je varnost, ki je precej natančno dodelana. Šifriranje povezave je celo 256-bitno, pozna pa tudi omejevanje dostopa na internetni naslov ter zaklepanje določenih internetnih naslovov. Pri prijavi v gostitelja lahko uporabimo celo enkratna gesla (RSA SecurID).

Poglavitna prednost LogMeIn Pro je njegov spletni uporabniški vmesnik. Tako za gostitelja kot za upravljavca. Vmesnik je res enostaven in nazoren ter kljub obilici možnosti, ki jih imamo, ne predstavlja nikakršne ovire.

Program tudi natančno zapisuje dogodke, te pa lahko pošiljamo na oddaljene lokacije celo prek protokola syslog, same povezave nadzora pa je mogoče tudi posneti in si jih lahko pozneje predvajamo.

Upravljanje prek naprav Pocket PC je lahko in enostavno, zaslonske slike je mogoče na primer celo vrteti, s tem pa lahko prenosno napravo dobro izkoristimo.

Za preizkus spletne storitve LogMeIn Pro imamo na voljo 30 dni oziroma dve uri aktivnega dela, za to pa se moramo v storitev le prijaviti. Po preizkusni dobi bomo morali za storitev odšteti 13 dolarjev na mesec. Zelo dobrodošla je storitev LogMeIn Free, ki je brezplačna, ponuja pa le prevzem tipkovnice, miške in zaslona, a je tudi to včasih čisto dovolj.

LogMeIn Pro

Kaj: Nadzor na daljavo ob pomoči spletnega servisa.

Izdeluje: www.logmein.com.

Cena: 13 dolarjev na mesec, na voljo 30-dnevna/2-urna preizkusna različica.

Za: Velik nabor storitev, enostaven spletni vmesnik.

Proti: Povezave le prek spletnega servisa.

Uporabniški vmesnik LogMeIn Pro

Microsoft Remote Desktop

Microsoft Remote Desktop je najbrž eno najbolj znanih orodij za nadzor na daljavo in je že vgrajeno v operacijske sisteme Oken od različice XP naprej.

Pri Microsoftu so se stvari lotili malce drugače kot drugi in poimenovali svoj program Oddaljeno namizje, kar ni čisto običajen prevzem tipkovnice, miške in zaslona. Vsak uporabnik, ki želi opravljati nadzor na daljavo, se mora namreč v celoti prijaviti v gostiteljski operacijski sistem. Tako ima vsak uporabnik svoje ločeno namizje, s katerim upravlja sam. S tem ostaja varnost na višji ravni, saj se uporabniki ne mešajo med seboj, poskrbljeno pa je tudi za ohranjanje stanja celotnega namizja v primeru, ko opravljamo delo na gostitelju s prekinitvami. Po drugi strani pa ravno tak sistem včasih povzroča nekaj težav različnim sistemskim programom, ki nevede zahtevajo dostop prek upravljalnika.

Čeprav sam nabor različnih nastavitev pri Oddaljenem namizju ni prav velik, pa sam program omogoča kar nekaj zanimivih stvari. Glavne so preusmerjanje vzporednih in zaporednih vrat ter preusmerjanje zvoka. Prenosa datotek kot takega ni, ker se nam v gostitelju prikažejo vsi razdelki diskov na upravljavcu kot običajni omrežni diski. S tem se ohranja izvirno okensko okolje, to pa pripomore k enostavnosti. Za prenos datotek lahko uporabimo tudi klasično "kopiranje" oz. Copy/Paste datotek. Celotna storitev je pravzaprav nadaljevanje tehnologije terminalskega strežnika, vendar sta za uporabo oddaljenega namizja dovoljeni največ dve hkratni povezavi. Upravljavca dobimo za različne vrste Oken, za naprave Macintosh in Pocket PC. Microsoft nam ponuja še gradnik activex, ob pomoči katerega se nam odjemalec naloži neposredno s spletne strani.

Oddaljeno namizje je že zaradi svoje umeščenosti v Okna ter zanesljivosti in enostavnosti, predvsem pa hitrosti, zelo uporaben program. Odlikuje ga še velik nabor storitev in, ne nazadnje, svojstven način prijavljanja v gostiteljski računalnik, ki nekaterim pride zelo prav. Očitamo mu lahko le, da ni mogoče enostavno spremeniti vrat protokola TCP/IP (potreben je poseg v register).

Microsoft Remote Desktop

Kaj: V Okna vgrajeni nadzor na daljavo.

Izdeluje: www.microsoft.com.

Cena: Program je uvrščen v Okna.

Za: Velik nabor možnosti, zanesljivost in enostavnost.

Proti: Težka oziroma za nekatere različice upravljavskega modula celo nemogoča sprememba vrat internetnega protokola. Ob priklopu se zaslon za fizično navzočega uporabnika zaklene.

Preusmerjanje v MS Remote Desktop

NetOP Remote Control

NetOP je programski paket, ki ponuja veliko več kot samo prevzem tipkovnice, miške in zaslona. Različni moduli, podpora različnim operacijskim sistemom ter poln nabor komunikacijskih storitev ga uvrščajo med bolj razširljive, varne in napredne programske pakete za nadzor na daljavo. Namenjen je predvsem velikim podjetjem in ne posameznim uporabnikom.

Sam izdelek je sestavljen iz petih modulov: upravljavca, gostitelja, imenskega strežnika, prehodnega strežnika in varnostnega strežnika. Z njimi lahko upravljamo skoraj vse bolj razširjene operacijske sisteme, od Oken prek Linuxa, Mac OS X do Solarisa in drugih. Celovit nabor podpore različnim komunikacijskim protokolom nam omogoča, da lahko v vsakem primeru najdemo optimalno povezavo do oddaljenega gostitelja.

Varnostni strežnik skrbi za varnostno politiko prek vseh modulov v naši organizaciji na enem mestu. Taka centralizacija upravljanja v velikih podjetjih je skoraj obvezna, drugače se lahko hitro izgubimo. Prehodni strežnik pa skrbi za usmerjanje vseh povezav NetOP in za premoščanje različnih protokolov.

Celoten sistem je zasnovan na zamisli, da je mogoče tudi veliko število računalnikov upravljati na enostaven ter upravljavcu skupen način. Seveda pa uvedba takega izdelka ni ravno enostavna in jo je treba poprej dodobra dodelati.

Med ponujenimi storitvami omenimo prevzem tipkovnice, miške in zaslona, preusmerjanje tiskanja, klepet, ki je lahko celo zvočni, prenos datotek, izvajanje ukazov ter oddaljeno poganjanje programov. Seznam različnih storitev je še dolg, posebej omenimo le upravljanje na daljavo dostopa do vseh najpomembnejših upravljavskih orodij na gostitelju in natančen popis strojne in programske opreme gostitelja. Seveda lahko to počnemo z več gostitelji naenkrat, kar nam omogoča zelo natančen pregled vsega, za kar smo zadolženi.

Po NetOP bodo posegli predvsem tisti, ki hočejo več kot samo običajni nadzor na daljavo, in seveda tisti, ki morajo skrbeti za veliko število računalnikov.

Po koncu 30-dnevne različice bomo morali za NetOp za enega gostitelja odšteti 199 dolarjev.

NetOP Remote Control

Kaj: Nadzor na daljavo/upravljanje za večje število računalnikov.

Izdeluje: www.netop.com.

Cena: 199 dolarjev, 30-dnevna preizkusna različica.

Za: Velik nabor storitev, različni komunikacijski protokoli.

Proti: Neprimeren za manjša okolja, cena.

Seznam strojne in programske opreme v NetOP Remote Control

NetSupport Manager

NetSupport Manager je naslednji iz niza programske opreme, ki ni namenjena samo nadzoru in upravljanju na daljavo, temveč predvsem pomoči na daljavo.

Tudi tu se srečamo z več moduli, modulom upravljavca, modulom gostitelja ter modulom prehoda. Modul prehoda lahko na primer postavimo v varno območje naše požarne pregrade, kjer bo skrbel za varen prehod vseh povezav do gostiteljev v notranje omrežje. S tem nam bo omogočeno, da lahko nadzorujemo in upravljamo naše računalnike tako rekoč od koderkoli.

Podpora več operacijskim sistemom pri taki programski opremi je običajna, med podprtimi operacijskimi sistemi najdemo Mac, Okna, Solaris in Linux. Ob prevzemu tipkovnice, miške in zaslona najdemo še prenos datotek, distribucijo datotek, namestitev na daljavo, preusmeritev tiskanja, seznam strojne in programske opreme ter podporo pisanju lastnih skript, če naštejemo le glavne ponujene storitve.

Posebej velja omeniti podporo pisanju lastnih skript, kjer lahko avtomatiziramo pravzaprav vse akcije, ki bi jih lahko naredili s samo programsko opremo. Seveda lahko to uporabimo na celotnem naboru računalnikov, s katerimi upravljamo. Za sistemske upravljavce je to zelo dobrodošla storitev, ki omogoča močno poenostavljenje včasih nerodnih in dolgotrajnih opravil.

NetSupport Manager pozna tudi nadzorni način, kjer lahko ob pomoči vzorcev slik pregledujemo, kaj se dogaja na več gostiteljih hkrati. Z miško si lahko nato preprosto izberemo tistega, ki nas trenutno zanima.

Seznam strojne in programske opreme je natančen, zraven pa lahko prikličemo še veliko pomembnih podatkov o gostitelju. Če to povežemo z možnostjo hkratnega pregleda več gostiteljev, je NetSupport lahko zelo dobro nadzorno orodje.

V Sloveniji je cena licence za en računalnik 43.710 tolarjev, posebnost pri licenciranju pa je najem programske opreme, ki je namenjen pomoči na daljavo. Cena za 50 dostopov na mesec je 17.500 tolarjev, najamemo pa lahko celo eno ali več operaterskih mest, ki nam bodo vedno na voljo. Seveda je cena v tem primeru višja - 24.500 tolarjev na mesec. Na voljo je tudi 30-dnevna preizkusna različica.

NetSupport Manager

Kaj: Nadzor na daljavo, upravljanje in oddaljena pomoč za večje število računalnikov.

Izdeluje: NetSupport Limited, www.pcs.uk.com/company/netsupport_overview.htm.

Prodaja: Mirant Mira Senekovič s.p., www.mirant-sp.si.

Cena: 43.710 tolarjev, 30-dnevna preizkusna različica.

Za: Strežnik za prehod, nadzorni način.

Proti: Cena.

Strojna oprema v NetSupport Manager

Symantec PCAnywhere

PCAnywhere je programski paket za nadzor na daljavo, ki je eden izmed najdlje nazočih na trgu; trenutna različica šteje že 12.0.

Programski paket je sestavljen iz več modulov, ki se razlikujejo po namembnosti. To so upravljavski modul, gostiteljski modul, modul za prehod, modul za nadzor prek spletnega vmesnika ter modul za nadzor z mobilnih naprav. Symantec paketu doda še polno različnih orodij, ki nam pridejo prav pri upravljanju na daljavo, na voljo pa imamo tudi storitev LiveUpdate, ob pomoči katere je naš program vedno posodobljen.

Na osnovo prevzema tipkovnice, miške in zaslona, prenosa datotek in preusmeritve tiskanja Symantec počasi dodaja še dodatne storitve, predvsem za upravljanje oddaljenih gostiteljev. Po dolgih letih razvoja je na voljo tudi poln nabor komunikacijskih povezav, dobrodošla storitev pa je Thin Host, s katero lahko namestimo gostitelja v oddaljeni računalnik, do katerega nimamo fizičnega dostopa.

Upravljavski vmesnik je dodobra izpopolnjen in ga je enostavno uporabljati, brez težav se mu hitro privadimo. Seveda pa lahko vedno uporabimo tudi spletni vmesnik. Storitve so logično razdeljene v enote, preglednost in uporabnost pa je dovolj velika.

Storitev v PCAnywhere je mnogo, brez suhoparnega naštevanja omenimo le Command Queue, ki je nadgradnja storitve AutoTransfer, s katere lahko avtomatsko prenašamo datoteke v vrstnem redu, kot ga sami želimo. To je primerno predvsem pri avtomatskih postavitvah, pri razdeljevanju datotek na več gostiteljev hkrati in podobnem. Avtomatiziranje vedno istih opravil je v vsakem primeru dobrodošlo, predvsem sistemskim upravljavcem, ki jim je celoten programski paket seveda tudi namenjen.

V Sloveniji bomo za PCAnywhere 12.0 odšteli 98.220 tolarjev. Preizkusne različice pa Symantec na žalost ne ponuja.

Symantec PCAnywhere

Kaj: Program za nadzor na daljavo in upravljanje.

Izdeluje: www.symantec.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 98.220 tolarjev.

Za: Stabilnost, komunikacijski protokoli.

Proti: Cena.

Nadzor na daljavo PCAnywhere

VNC Free Edition

VNC Free edition je osnovni odprtokodni program za nadzor na daljavo. Je eden najpreprostejših, a to ne pomeni, da ni učinkovit in da ne rabi svojemu namenu. Je najbrž eden izmed najbolj razširjenih programov, s katerim po vsem svetu izvajajo nadzor na daljavo, saj je že v osnovi uvrščen v veliko število različnih distribucij.

Njegova največja prednost je predvsem enostavnost (in majhnost) in podpora velikanskemu številu različnih operacijskih sistemov. Ker je odprtokodni program, je mogoče zanj dobiti še kar nekaj dodatkov, ki nam lahko osnovni program nadgradijo še z dodatnimi storitvami.

VNC je namenjen prevzemu tipkovnice, miške in zaslona, in to na kar največ možnih platformah. Veliko truda razvijalcev je vloženega v protokol, ki je med različnimi platformami in različicami programskega paketa združljiv.

Na voljo je še mnogo nadgrajenih različic same osnove VNCja, vendar te niso več odprtokodni programi. Res je, da imajo zelo povečan nabor storitev, vendar pri tem vedno izgubijo tisto osnovno enostavnost, ki je poglavitna prednost VNC Free Edition.

VNC Free Edition

Kaj: Odprtokodni program za nadzor na daljavo.

Izdeluje: www.realvnc.com.

Cena: Brezplačni odprtokodni program.

Za: Enostavnost.

Proti: Občasno nestabilno delovanje.

VNC Free Edition

S katerim, torej?

Programov za nadzor na daljavo je na trgu torej veliko. Od najmanjših in čisto enostavnih prek naprednejših do spletnih servisov in še naprej do tistih, ki že postajajo celoviti sistemi za nadzor in upravljanje. Potrebe skrbnikov in upravljavcev so v vsakem okolju različne, zato tudi tako število obstoječih programov. Težko bi bilo verjeti, da v večini podjetij uporabljajo samo enega od teh ali njim podobnih programov. Navadno se jih v vsakem podjetju najde vsaj nekaj, če ne več. Njihovo združevanje v celovite sisteme pa je za upravljavce navadno prava mora, s katero ne želijo imeti opravka. Popolnega programa za nadzor in upravljanje namreč ni. Čeprav bi, po ponudbi sodeč, vsekakor morali med njimi najti vsaj enega, ki bi lahko zadovoljil večino naših potreb.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji