Objavljeno: 27.2.2024 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2024

Nadgradnja

Nadgradnja

Zadnje čase spet malo več razmišljam o tem, kaj žene nekoga, da se spravi k nadgradnji nekega kosa opreme. Zakaj bi zamenjal prenosnik? Kdaj bi nadgradil namizni računalnik? Je že čas za nov telefon?

Na vsako tako vprašanje lahko gledamo z dveh zornih kotov.

Prvi je s stališča uporabnika. Nekateri smo bolj počasni pri odločitvah in se mogoče malo bolj držimo starejših naprav, zato potrebujemo neki resen »potisk«, da se lotimo nadgradnje. Seveda so pa tudi taki, ki prvi skočijo na vsak vlak in menjavajo telefone z vsako generacijo, namesto z vsako tretjo, četrto ali peto.

Drugi zorni kot je področje naprav. Televizorje pač menjavamo počasneje kot telefone. Pri tehnologiji ima seveda velik vpliv tudi starost samega področja. Denimo, tržišče namiznih računalnikov in komponent je že dovolj zrelo, da so razlike med posameznimi generacijami res minorne in jih večina uporabnikov sploh ne opazi.

Ravno prenosniki so povod za to moje razmišljanje. Za domači prenosnik se mi sploh ne sanja, katera generacija procesorja je v njem – ugibal bi, da gre nekje za šesto generacijo Intelovega i5 (torej nekje i5-6500). In mislim, da je to splošni trend. Pri telefonih poznam uporabnike, ki pač vsako leto kupijo latest and greatest, torej zadnji telefon Appla ali Samsunga. Ker se jim zdi nova tehnologija zanimiva, cenijo izboljšave pri fotoaparatih itd.

Čakam, ali se bo pojavila kakšna novost, ki bo prenosnike naredila malo bolj zanimive v očeh končnih uporabnikov.

Pri prenosnikih pa res ne vem, ali to sploh še obstaja. Tisti, ki bi se šli take menjave, so uporabniki namiznih računalnikov, ki menjajo komponente. Najzahtevnejši uporabniki prenosnikov so poslovni, ki računalnike menjavajo, ker jim pač delodajalec nameni novega. Pa tudi tam se še najbolj pozna, da je v prenosniku pač nova baterija. Koliko jeder ima procesor in kako je hiter SSD, nihče ne ve in ne opazi.

Čakam, ali se bo pojavila kakšna novost, ki bo prenosnike naredila malo bolj zanimive v očeh končnih uporabnikov. Podobno, kot je to storila tehnologija OLED pri televizorjih (no, vsaj za nas, tehnološke navdušence). Resda prihaja OLED tudi v prenosnike, in čeprav sem sam nad tem navdušen, se zaradi tega ne bi odločil za nadgradnjo. No, tudi pri televizorju je tako, a to bolj zaradi dejstva, da pri nas doma TV ni bil prižgan od zadnje dirke F1, ki je bila enkrat jeseni.

Trenutno ne vidim, da bi bila na obzorju kakšna tovrstna novost, sploh ker se danes vse več računalniškega dela odvija v oblakih. Tudi umetna inteligenca, trenutni tehnološki hit, svoje delo opravlja na oddaljenih računalnikih, nam pa le servira končni rezultat.

Skratka, menim, da gredo prenosniki v smer tiskalnikov, vsaj kar se tiče zanimivosti in zanimanja pri končnih uporabnikih. Pač so. Eni malo večji, drugi malo manjši. Baterije povsod zdržijo približno enako, odvisno predvsem od starosti prenosnika (in manj od tega, katere znamke je, koliko smo zanj plačali itd.). Zmogljivost? Ne vem, kaj sploh tu zapisati, saj če nismo kupili ravno nekih čudno poceni naprav, so vsi prenosniki za večino uporabnikov že leta dovolj odzivni. Iskreno povedano, za končnega uporabnika je odzivnost tista, ki kaj velja, ta pa je od razmaha pogonov SSD nekaj samoumevnega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji