Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2015

Nadgradili smo in – preživeli. Večina.

Microsoftu je po dolgih, ampak res dolgih letih spet uspelo ustvariti zanimanje za novo različico Oken. To zanimanje je nato še križal z napovedjo o brezplačni nadgradnji in uspeh ni mogel izostati – Windows 10 so si že 28. julija začele nameščati tudi stare mame. Dobesedno.

Intel Core Duo T7500 v Windows 10 menda ni podprt,

Intel Core Duo T7500 v Windows 10 menda ni podprt,

Priznati moramo, da je bil Microsoft pogumen – omogočiti prenos 3–4 GB velikega paketa, in to stotinam milijonov hkratnih uporabnikov, je nekaj, kar tako slavljenemu Applu še nekaj časa ne bo uspelo ponoviti. Kot je razbrati iz Microsoftovega uradnega bloga, je cilj nadgraditi kar milijardo računalnikov. V prvih 24 urah jih je bilo nadgrajenih 14 milijonov. Še več poguma je bilo treba za to, da je bila uporabnikom dejansko omogočena nadgradnja njihovih računalnikov. Slednje je na PCjih od nekdaj veliko večja težava kot na Macih, kjer je pod Applovim nadzorom vse, od strojne opreme prek gonilnikov do operacijskega sistema. Pogum se je izplačal, Windows 10 se je v zavest uporabnikov zasidral kot »dober« in »uspešen« operacijski sistem, kar je nedvomno lep obliž na rane, ki si jih je Microsoft zadal z (zdaj že tri leta starim!) Windows 8.

In vendar, v dnevih, ko so množice hitele klikati nadgradno ikono v opravilni vrstici, je po različnih komunikacijskih kanalih prispelo do nas tudi kar nekaj utrinkov o zanimivih in včasih usodnih težavah, ki so jih imeli uporabniki.

Napaka še pred nadgradnjo

Bralec nam je tako poslal brezplačno sliko s sporočilom, ki ga opozarja, da njegov računalnik ni primeren za nadgradnjo na Windows 10 – ker ima vgrajen procesor Intel Core Duo T7500. Procesor ni ravno najnovejši, prav zelo star pa tudi ne, tudi v našem laboratoriju smo Windows 10 na Core Duo že nameščali. Izkaže se, da gre za napako v aplikaciji, ki obvešča o nadgradnji, in ne v samem Windows 10. Tudi popravek je že na voljo (da, popravek za aplikacijo za obveščanje o nadgradnji!).

Da, nekaj se je zgodilo. Ni znano, kaj, znano pa je, da nadgradnja ni stekla.

Da, nekaj se je zgodilo. Ni znano, kaj, znano pa je, da nadgradnja ni stekla.

Hitre in počasne nadgradnje

Pri Monitorju smo v prvih dneh nadgradili kar nekaj računalnikov, rezultati pa so bili mešani. Prva nadgradnja (Windows 7, Core i7) je bila opravljena v dobrih 40 minutah (pred njo smo morali odnamestiti nepodprti program PGP Desktop), računalnik pa je bil na koncu v popolnoma delujočem stanju, razen res starega spletnega strežnika Apache, ki po nadgradnji na njem ni več deloval.

Druga nadgradnja (Windows 7, Lenovo Thinkpad X1, Core i5), dva dni kasneje, se je po drugi strani vlekla ves dan, saj je bila hitrost prenosa do Microsoftovih strežnikov očitno omejena le na okoli 500 Kb/s. Na koncu tudi tu uspeh ni izostal, res pa je, da smo si zaradi hitenja nakopali nekaj več dela – ker nam za nadgradnjo Microsoft še ni dal zelene luči, smo se lotili ročnega prenosa in izdelave namestitvenega nosilca. In tako morali spet namestiti vse programe. Še največ strahu nam je nagnalo v kosti to, da se je računalnik na koncu zbudil »v načinu VGA« oz. brez nameščenega gonilnika za grafično kartico. K sreči se je kako minuto kasneje tudi ta naložil in vzpostavil normalno stanje.

Mimogrede, eden izmed naših avtorjev je nadgradnjo opravil kar na morju, prek neomejene SIM kartice hrvaškega telekoma, in s tem preizkusil, ali je neomejeno v tem primeru res neomejeno.

Ob taki hitrosti se nam je namestitveni program prenašal skoraj ves dan.

Ob taki hitrosti se nam je namestitveni program prenašal skoraj ves dan.

Le napol uspešne nadgradnje

Nekateri uporabniki niso imeli toliko sreče kot mi. Uporabnica nam je tako sporočila, da je po nadgradnji računalnik (prenosnik Asus) postal nemogoče počasen in da ji sistem sploh ne pusti premikati ikone po namizju (!?). Tudi vgrajeni iskalnik najprej ni našel ničesar, šele nekaj ur kasneje se je stanje popravilo. Te težave kažejo na težave nadgrajevanja sistemov, ki so zelo »zapacani« z množico dodatnih in včasih specifičnih programov. Uporabnica je svoj prenosnik k sreči brez težav spravila nazaj na prvotni sistem Windows 7.

Če med nadgradnjo dobite na zaslon kaj takega, se vam ne piše dobro.

Če med nadgradnjo dobite na zaslon kaj takega, se vam ne piše dobro.

In neuspešne nadgradnje

In, da, do nas je prispelo tudi kar nekaj poročil o nadgradnjah na Windows 10, ki niso uspele. Verjetno najbolj zabavna odpoved nadgradnje je bila zaslonska slika namestitve, ki pravi, da se je »Nekaj zgodilo«. Kaj točno, ni znano. Nekaj, pač. Hitro brskanje po spletu najde nekaj takih sporočil tudi v angleščini.

Slabše so jo odnesli uporabniki, ki so nam poročali o nenehnih novih zagonih, ki so jih bili deležni sredi nadgradnje. Uporabnica je, recimo, poročala o napaki BAD_POOL_HEADER, ki se je prikazovala vedno znova in znova. K sreči ji je v nekem trenutku uspelo cikel prekiniti in zagnati obnovitev prejšnjega sistema, Windows 7.

Enako je poročal tudi neki drug bralec, ki mu je ob tem še uspelo fotografirati sloviti »blue screen«, ki je v vseh teh letih vsaj grafično nekoliko napredoval. Tudi on je sistem (Lenovo Thinkpad X1 Carbon) potem uspešno restavriral na Windows 8.

Pa še zgodba z našim iMacom, kjer smo nadgradili Windows 7 (dvojni zagon prek Bootcampa). Najprej je že vse kazalo, da bo nadgradnja neuspešna, pa so trije ročni novi zagoni stanje popravili. Nasploh je videti, da nadgradnja tudi »po nadgradnji« še vedno nekaj časa poteka in v ozadju ureja gonilnike. Pravzaprav se lahko kaj hudega zgodi tudi še kasneje – naš iMac je namreč kak teden kasneje, po prejetih avtomatskih popravkih, »padel« v »način VGA«, po še enem ponovnem zagonu pa se Windows ne prebudi več in ponuja le razne možnosti popravila sistema, oz. restavracije sistema na stanje pred nameščenimi popravki. Simpatično.

Anže Tomić je 4 GB nadgradnje pretočil k sebi kar prek neomejenega paketa hrvaškega telekoma.

Anže Tomić je 4 GB nadgradnje pretočil k sebi kar prek neomejenega paketa hrvaškega telekoma.

Konec dober, vse dobro?

Kljub težavam, ki so jih imeli (in jih še imajo) nekateri uporabniki, je videti, da Microsoft vendarle lepo teče, računalniki po svetu se nadgrajujejo v milijonih. Kar je dobro za uporabnike in Microsoft, malo manj pa zaenkrat za prodajalce strojne opreme. Nekateri med njimi so nam že potožili, da ni videti, da bi kdorkoli zaradi novega Windows rad kupil tudi nov računalnik. Tudi trgovine, kot je npr. Big Bang, ne naročajo posebej novih računalnikov z Windows 10. Saj so vendar slehernemu uporabniku na voljo brezplačne nadgradnje, mar ne!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji