Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor April 2013 | Teme: android

Na tnalu

Na tnalu

Nekega večera sredi marca 2013 je udarilo kot strela z jasnega: Google bo prvega julija kot del vsakoletnega »spomladanskega čiščenja« dokončno ugasnil storitev Reader.

Na to novico sta bila možna le dva odziva: ali Readerja sploh ne uporabljate, morda celo ne veste zanj in vam je prav malo mar, vsi drugi pa smo kričali iz obupa. Storitev Reader ima, kljub Googlovemu zatrjevanju, da je uporabnikov vse manj in manj, zvesto množico skoraj fanatičnih privržencev, ki si brez nje skoraj ne znamo predstavljati, kako se spopasti z vsak dan večjim prilivom (zanimivih) novic z vseh koncev spleta. Google Reader je v nekaj letih praktično pometel s konkurenco spletnih (in celo namiznih) bralnikov dovodov RSS, ki so kljub vse bolj priljubljenim družabnim omrežjem ostali ključna storitev za zbiranje svežih objav. Še posebej za ljudi, ki radi prebiramo na stotine novičarskih virov, od katerih zna marsikateri ponuditi tudi več deset novic na uro.

Uspeh Androida bo verjetno uporabljen za prodor Chrome OS, tako da ga bodo preprosto vlili vanj.

Najdejo se takšni, ki trdijo, da RSS sodi na smetišče internetne zgodovine. A resnica je daleč od tega. RSS je lep zgled dejanskega standarda, ki je v široki rabi na vseh koncih spleta in zelo dobro opravlja svojo nalogo, ki je očem nevidna, za uporabnike pa ključna. Googlov Reader je bil za prebiranje številnih virov RSS eno najboljših orodij. Čeprav ga menda že dolgo niso več aktivno razvijali in je bila njegova opustitev le vprašanje časa, se mu to sploh ni poznalo. Zdi se, kot da je vsa konkurenca preprosto priznala poraz, zanimive alternative smo našli le v obliki namenskih programčkov za namizje ali mobilne naprave. Če smo povezani v splet, je Reader preprosto najboljša izbira, saj usklajuje prebrane novice in nove vire na osrednji lokaciji, torej smo ga lahko uporabljali s številnih naprav in jih brez ovir kadarkoli menjali. Še več, ponuja programerski vmesnik (API), ki so ga posvojila številna druga spletišča in programi in razširja področja njegove rabe.

Še preden je prišel nesrečni Buzz in za njim Google+, je imel Google v Readerju izjemen zametek družabnega omrežja. In čeprav se zdaj razkrivajo zgodbe, kako je bil projekt znotraj Mountain Viewa vedno obravnavan kot sirota, ki jo lahko kadarkoli obglavijo, se je – vsaj v začetnih letih – izkazal celo za pionirja določenih tehnologij. Če se še kdo spomni dodatka Google Gears – Reader ga je prvi izkoristil za možnost branja novic brez povezave. Reader je bil tudi pionir deljenja objav prijateljem, in to so kasneje, prav tako na obupan protest fanatičnih uporabnikov, na silo iztrgali in nam kot nadomestilo vsilili deljenje skozi Google+. In ravno ta Google+, ki počasi požira vse druge storitve internetnega velikana, je verjetni razlog za napovedano predčasno in nezasluženo smrt Readerja. Edino družabno omrežje Googla bo Plus in vsem uporabnikom najrazličnejših »G« storitev bo všeč, pa naj si mislijo, kar hočejo.

Ta nedavno pridobljena aroganca Googla, ki naj »ne bi delal nič hudega«, se žal ne kaže le »čudakom«, ki še vedno uporabljamo RSS, vse bolj se širi tudi na druge, odprto zastavljene storitve, kot je npr. Play Store, tržnica programov (v tujini pa tudi knjig, glasbe, filmov in naprav) za mobilne naprave. Tako so praktično obenem z napovedano opustitvijo Readerja s tržnice odstranili programe, ki preprečujejo prikaz oglasov, med njimi tudi pri nas priljubljeni AdBlock Plus for Android. Na srečo je sam operacijski sistem (še) toliko odprt, da omogoča namestitev tudi iz neodvisnih virov, torej lahko program preprosto prenesemo iz spleta in ga namestimo sami, vendar se z vsako novo različico Androida omogočanje nalaganja s strani vse bolj zakriva v nastavitvah in kmalu lahko povsem izgine.

Larry Page je prevzel vajeti podjetja, ki ga je soustanovil, z jasnimi cilji: večja osredotočenost na manj izdelkov in večji prihodki. Vse lepo in prav, vendar je za podjetje, ki se kiti z ideali internetne enakopravnosti, svobode, odprtosti in že omenjenega gesla o odrekanju vsakršnim hudobnim dejanjem, sedanja pot do teh ciljev skrb vzbujajoča. Seveda je za javno, k dobičku stremeče podjetje, ki praktično vse prihodke pobere iz oglaševanja, vsaka brezplačna storitev, ki ni podprta z oglasi (Reader), ali program, ki preprečuje prikaz oglasov (AdBlock), potencialni problem. Vendar v časih, ko ti gre zelo dobro, ni ravno najboljša strategija razburjati uporabnike. Še posebej, če gre za zagrizene tehnofile, ki so eden poglavitnih vzrokov za uspeh Googla, in prav ti so tipični uporabniki obeh omenjenih izdelkov. Google nemalo uspeha dolguje prav tehnofilom, ki so z lastnimi priporočili in širjenjem dobrega glasu vplivali tako na uspeh iskalnika kot na neverjeten prodor operacijskega sistema Android, še kako pa bodo pomembni tudi za uspeh drugega sistema, Chrome OS.

In tudi tu Google pripravlja potezo, ki bi znala streti srce še kakšnemu ljubitelju njihovih tehnologij. Novici o opustitvi Readerja in umiku AdBlocka s tržnice je pospremila še tretja, tokrat iz vrhov upravljanja spletnega velikana. Tvorca in vodjo projekta Android bo pri krmilu nadomestil vodja Chrome OS in spletnih aplikacij. To verjetno pomeni, da bo uspeh Androida uporabljen za prodor Chrome OS, najverjetneje tako, da bodo Android preprosto vlili vanj. Kot je Reader dal glavo za nedokazanega povzpetnika Plus, bi znal Android svojo zeleno glavo položiti na mavrični pladenj novega, še boljšega in »vsem všečnega« Chrome OS iz enega prihodnjih let.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji