Objavljeno: 17.5.2005 12:43 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Maj 2005

Na kratko iz spleta: maj 2005

Jonas - Zapisi

jonas.fekali.com

Slovenski blogerji radi ostajajo anonimni, zato ne moremo zanesljivo trditi, da je od v javnosti bolj znanih domorodcev Jonas edini, ki ima svoj blog. Sicer pa tudi njegov ni ravno zakladnica zanimivega branja, saj mu uspe napisati kvečjemu kakšno mnenje ali dva na mesec. Nedaleč stran je tudi Jonasova pokeraška stran (izmet.fekali.com), namenjena vsem, ki se nameravajo poglobiti v skrivnosti ene izmed različic pokra - Texas Hold'em, če vam to kaj pomeni.

DJ's World

djsworld.net

Eden starejših slovenskih blogov, s koreninami v letu 2002, je DJjev svet. Za razliko od 2MuchBeauty, ki je svoj digitalnih arhiv nekje po poti izgubil, si tu lahko preberete tudi vse stare prispevke. Če seveda sploh še koga zanima, kaj je DJ opazil zanimivega v spletu pred tremi leti. Sicer pa imamo opravka s precej običajnim blogom, nekoliko protiglobalistično obarvanim, z obveznim računalniškim in naravovarstvenim pridihom.

Andrej Budja

budja.net/blog/

Športni fotografi so očitno nadpovprečno zagnani blogerji, kajti poleg tistega, ki piše 2MuchBeauty, smo odkrili še blog Andreja Budje, prav tako poln zanimivih športnih fotografij. Budja po številu in rednosti dnevniških zapisov vsekakor sodi med dejavnejše slovenske blogerje, po blogerskem stažu pa tudi med starejše, saj svoj spletni dnevnik ustvarja že skoraj dve leti.

Dr^epank

drepank.blogspot.com

Med zanimivejšimi slovenskimi blogi moramo omeniti vsaj še politično satirični blog Dr^epank. Avtor se v njem na še kar zabaven način norčuje iz domačih politikov in političnih strank, pri čemer ne dela razlik med rdečimi in črnimi. Vsaj ne takih, ki bi jih opazili brez natančne medvrstične analize. Vmes za dobro mero natrosi tudi nekaj zabavnih ilustracij, fotomontaž in karikatur.

Bloggies

2005.bloggies.com/

Nagrado za najboljši evropski blog smo že omenili, precej odmevnejše nagrade za najboljše spletne dnevnike pa so blogiji. Podeljujejo jih za najboljše bloge v kar 30 kategorijah in ker v vsaki kategoriji izberejo še po štiri nominirance, je to zelo dobro izhodišče za ogled najzanimivejših blogov. Glede na število nagrad, blogi so namreč lahko sodelovali v različnih kategorijah, sta trenutno najboljša Dooce (www.dooce.com) in Boing Boing (www.boingboing.net).

Borza blogov

blogshares.com

Z blogi lahko trgujete na borzi, pa čeprav samo navidezni. BlogShares je namreč igra, v kateri na začetku dobite 500 navideznih dolarjev, ki jih potem vlagate v različne (resnične) bloge, katerih vrednost se spreminja glede na dogajanje na borzi in glede na število povezav, ki kažejo nanje. Cilj igre je čim prej navidezno obogateti, njen pravi namen pa je bolj družabne kot tekmovalne narave, saj igralci večino časa preživijo v borznem forumu.

Yahoo! 3600

360.yahoo.com

Boj med največjimi spletnimi podjetji za naklonjenost kiberščakov je hud in v njem je Yahoo predstavil novo orožje. Yahoo! 3600 je nekakšno vseobsegajoče družabno spletišče, v katerem lahko odprete (ali vanj preselite) svoj blog, si izmenjujete fotografije, klepetate, poslušate glasbo in sploh počnete tako rekoč vse, kar vam srce poželi. Poudarek je na družabnosti in enostavnosti.

Google Q&A

Pri Googlu ne spijo na lovorikah, saj skoraj ne mine mesec, da ne bi poročali o tej ali oni novosti. Od začetka aprila se utegne zgoditi, da boste na to ali ono vprašanje, zastavljeno v Googlovi iskalni vrstici, poleg običajnih zadetkov dobili tudi kar neposreden odgovor. Če, recimo, vpišete population Slovenia, boste izvedeli, da nas je natanko 2.011.473. Odgovore Google najde na različnih spletiščih, na primer Wikipediji in Svetovnem podatkovniku (The World Factbook).

Chomsky v spletu

vcg.arnes.si/chomsky/

Če ste konec marca zamudili razvpito predavanje Noama Chomskyja v Cankarjevem domu, niste pravzaprav ničesar zamudili. Pa ne zato, ker ameriškega modreca ne bi bilo vredno poslušati, temveč ker si lahko še vedno ogledate posnetek predavanja. V obliki za Windows Media Player ali QuickTime (po izkušnjah pisca teh vrstic je verjetneje, da vam bo uspelo s slednjim) ga najdete na Arnesovih straneh. Če imate počasnejšo internetno povezavo, se lahko odločite tudi samo za zvočni del uro in tri četrt dolgega zapisa.

Omrežena Etiopija

newsroom.cisco.com

Etiopija je ena izmed internetno najmanj razvitih držav na svetu, saj ima skoraj 70 milijonov prebivalcev na voljo vsega 30 tisoč internetnih priključkov. A tamkajšnje oblasti so sklenile, da tako ne gre več in v sodelovanju s podjetjem Cisco so začeli omreževati državo. Za začetek nameravajo v prihodnjih treh letih položiti okoli 10.000 kilometrov optičnih kablov in internet pripeljati v vse okraje. Ali bosta zaradi tega kaj bolje obrodila koruza in sirk, je pa že drugo vprašanje.

Superhitri internet

www.cablelabs.com

ADSL in kabelski internet se manj zahtevnim uporabnikom že zdaj zdita dovolj hitra za udobno delo v internetu, a če se lotite pretakanja nekaj sto megabajtov velike datoteke, si hitro zaželite še hitrejšega priključka. Na srečo inženirji ne počivajo, temveč pospešeno razvijajo čedalje hitrejše načine za prenos podatkov. V CableLabs so na primer nedavno začeli preizkušati nov standard za kabelski prenos podatkov DOCSIS 3.0, s katerim bo mogoče po običajnem televizijskem kablu pošiljati kar 200 megabitov na sekundo. Za tržno rabo naj bi dozorel že v nekaj letih.

Snocap

www.snocap.com

O Napsterju, ki je z novimi lastniki in novo vsebino spet zaživel, smo na teh straneh že pisali, tokrat pa zapišimo, da se je na sceni znova pojavil tudi avtor izvirne različice, Shawn Fanning. Njegov najnovejši izdelek, Snocap, je nekakšen avtorizacijski servis, s pomočjo katerega bo mogoče izmenjevati in kupovati avtorsko zaščitene glasbene posnetke. Več o njem pa, ko bo, če seveda sploh bo, Snocap zaživel v praksi.

Protiudarec e-smetovalcem

www.alphaworks.ibm.com/tech/fairuce

IBM je nedavno predstavil brezplačen program FairUCE, s katerim se lahko upravniki e-poštnih strežnikov dejavno borijo proti e-smetarjem. Program ugotovi, s katerih računalnikov prihaja poštno smetje, in ga začne samodejno vračati na njihove naslove. Tako se znebimo e-smeti, pa še smetarskim računalnikom naredimo dodaten promet in jih s tem upočasnimo.

Wikipedijinih pol milijona

www.wikipedia.com

Spletna enciklopedija Wikipedia je v svoji največji, angleški različici, nedavno prebila magično mejo pol milijona gesel. Zaradi načina urejanja, pišejo jo namreč prostovoljci z vsega sveta, sicer še ni tako verodostojna kakor najuglednejše klasične enciklopedije, z Britannico na čelo, a jih že nekaj časa močno prekaša po številu gesel. Ker stari ljudski modrosti pravita, da več ljudi več ve in da je v slogi moč, je samo še vprašanje časa, kdaj bo Wikipedija klasične enciklopedije odpihnila na smetišče zgodovine.

Blinkx 3.0

www.blinkx.com

V začetku aprila so v kalifornijskem Blinkxu izdali prenovljeno, že tretjo različico brezplačnega iskalnega orodja. Z njim hkrati brskamo po internetu in diskih domačega računalnika. Program poleg tega v ozadju ves čas opazuje, kaj pravkar delamo oziroma pišemo, in temu prilagodi iskanje. Pri Blinkxu so namreč ugotovili, da je ena večjih težav, s katero se ubadajo uporabniki računalnikov, prav v izbiri pravih ključnih besed. Googla Blinkx verjetno ne bo nikoli izpodrinil, se ga pa vseeno splača preizkusiti. Kdo ve, morda pa je prav to orodje, ki ste ga že dolgo iskali.

Devet let za kralja e-smeti

30 letni Jeremy Jaynes bo temeljito premislil, preden bo naslednjič poslal e-poštno smet. V začetku aprila ga je namreč sodnik v ameriški zvezni državi Virginia obsodil na kar 9 let zapora. Jaynes naj bi bil eden največji e-smetovalcev, saj je na dan razposlal tudi po deset milijonov e-smeti. In s tem dobro zaslužil, vsega skupaj menda kar dobrih 20 milijonov dolarjev. A za rešetke še ne bo šel tako kmalu, kajti po plačilu milijona dolarjev varščine bo odločitev o svoji pritožbi lahko pričakal na prostosti. Ali bo drakonska obsodba blagodejno vplivala na količino e-smeti, ki jih vsak dan dobimo, pa bomo šele videli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji