Objavljeno: 10.9.2005 22:19 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Februar 2004

Na kratko iz spleta: februar 2004

Tehniška založba

Prejšnji mesec smo na teh straneh spletno nakupovali, pri tem pa nam seveda ni uspelo obiskati prav vseh domačih spletnih trgovin. Na svojo e-knjigarno so nas na primer spomnili pri Tehniški založbi Slovenije, kjer lahko med drugim kupite tudi vseh pet delov Štoparskega vodnika po Galaksiji in zadnjo Adamsovo knjigo, Losos dvoma, ki so jo na podlagi nedokončanih kratkih besedil izdali po piščevi smrti.

www.tzs.si/eknjigarna/

IziShop

Izmuznil se nam je tudi jeseniški IziShop, spletna trgovina, v kateri lahko kupite najrazličnejšo računalniško železnino. Ponudba je videti bogata, kako ugodne so cene, pa boste morali s primerjanjem preveriti sami.

www.izishop.net

GoTrivia

Vsem ljubiteljem kvizov, še posebno pa tistim, ki uživajo v majhnih in bolj ali manj nepomembnih, trivialnih podatkih, je namenjena obsežna zbirka povezav do najrazličnejših tovrstnih spletišč. Kvizi so urejeni po kategorijah, izbira pa bo zadovoljila tudi najzahtevnejše. Za vse, ki vedo, da je glavno mesto Butana Thimphu.

www.gotrivia.com

Paradise Lost

Pullmanovo trilogijo Njegova temna tvar mnogi primerjajo z Miltonovo epsko pesnitvijo Izgubljeni raj. Če bi radi o njej vedeli kaj več, obiščite istoimensko spletišče, na katerem si boste lahko pesnitev iz 17. stoletja za začetek prebrali, potem pa o njej izvedeli še marsikaj zanimivega. Nadvse primerno tudi za izdelavo šolskega eseja.

www.paradiselost.org

Best SF

Vsi ljubitelji znanstvene fantastike se bodo verjetno razveselili spletne strani, na kateri bodo našli povezave do več kakor 500 v spletu brezplačno dostopnih besedil, večinoma kratkih zgodb. Pa nikar ne mislite, da so vse napisali neznani avtorji, ki si ne morejo privoščiti založbe in tiskarne, med njimi boste našli tudi v svetu znanstvene fantastike najuglednejša imena.

www.bestsf.net

Kužni KaZaA

KaZaA je še vedno najbolj priljubljeno omrežje za izmenjavo datotek, a kakor je pokazala nedavna raziskava podjetja TruSecure, je skoraj polovica programov (piratskih kopij), ki si jih izmenjujejo kiberščaki, okuženih s tem ali onim virusom. Čedalje več je tudi virusov, ki za razširjanje izkoriščajo prav KaZaAjevo omrežje.

www.trusecure.com

Pozdrav z Marsa

Nasino spletišče je bilo januarja eno bolj obiskanih. Kiberščaki z vsega sveta so namreč radovedno spremljali pristanek in prve slike, ki jih je na domači planet poslalo robotsko vozilo Spirit. Medtem ko nastaja tole pisanje, se je Spirit šele pripravljal na prvo vožnjo po Marsovem površju, zatorej nas najbolj zanimive slike še čakajo.

www.nasa.gov

E-menjava daril

Najnovejša moda, ki je zajela ameriške kiberščake, je spletna menjava daril. Na največjem spletnem bolšjaku eBay so namreč ugotovili, da je po obilnem decembrskem obdarovanju marsikdo bogatejši za manjši ali večji kupček daril, s katerimi nima kaj početi, zato so brž ponudili možnost za menjavo daril. Podarjene plošče, filmi, igrače, kozmetika in nakit menda že na veliko menjajo lastnike.

www.ebay.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji