Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2021

Motorola Defy

Pri Motoroli imamo že leta občutek, da v matičnem podjetju Lenovo ne vedo prav dobro, kaj bi z njo počeli – vsaj pri nas. Spomnimo: telefonska Motorola je leta 2012 prišla v last Googla, a je bilo že takrat jasno, da jih zanimajo le patenti in intelektualna lastnina, ostalo, torej samo proizvodnjo telefonov, pa so slabe dve leti zatem prodali kitajskem Lenovu. Ta je nakup obrazložil kot poskus povečanja prodajnega deleža telefonov v ZDA.

Lenovo se je pri nas nekaj časa trudil z lastnimi telefoni (»Lenovo«), vmes pa so predstavili in za kratek čas tudi prodajali nekatere modele Motorola. Že pred časom so nad tem, vsaj v našem koncu sveta, obupali, tako da nas je zares presenetilo, ko je v naš laboratorij prišel novi pametni telefon te blagovne znamke – Motorola Defy.

Ne gre za povsem klasičen pametni telefon, kar se pokaže takoj, ko vzamemo telefon iz škatle. Gre za »oklopljen« telefon, izdatno zaščiten proti padcem, prahu in vodi. Pri vodi in prahu gre za standard IP68, torej potop v globini do enega metra za daljši čas, kar je primerljivo s večino navadnih (no, prav, dražjih) pametnih telefonov. Oklepljenost pa zaščiti proti padcem z višine do 1,8 metra (po podatkih proizvajalca). Zaščita je sicer po ameriškem vojaškem standardu 810H, kar vključuje tudi odpornost na temperaturne ekstreme, vibracije, nizek tlak (torej veliko nadmorsko višino) itd.

Čeprav je občutno robustnejši od navadnih pametnih telefonov, so mere dokaj zmerne.

Čeprav je občutno robustnejši od navadnih pametnih telefonov, so mere dokaj zmerne – sploh v debelino, kjer meri 11 mm, tudi teža, 234 gramov, ni pretirana. Če poenostavimo, gre za pametni telefon, ki ima integrirano gumijasto zaščitno ohišje. Dobrodošel dodatek pri tem je luknja v spodnjem levem vogalu, skozi katero lahko telefon obesimo na vrvico – eno dobimo že priloženo telefonu. 6,5-palčni zaslon uporablja Gorilla Glass Victus, dobrodošla je njegova odmaknjenost od roba, torej je zaslon za odtenek poglobljen glede na rob ohišja. S tem je zmanjšana verjetnost za poškodbo ob padcu.

Na voljo je klasični analogni vmesnik za slušalke. Glede na namembnost nas je presenetilo, da nima pokrovčka, enako velja tudi za vmesnik USB-C, namenjen napajanju. Na zadnji strani je pod Motorolinim logotipom tudi bralnik prstnih odtisov. Zaslon ni najboljši, gre za klasičen LCD ločljivosti 1.600 × 720 pik. Želeli bi si predvsem nekoliko višjo svetlost, saj je na močnem soncu pretemen.

Telefon uporablja skoraj dve leti star procesor nekoliko nižjega razreda Snapdragon 662. To pomeni osem jeder, priloženih je 4 GB pomnilnika in 64 GB prostora za podatke. Zmogljivost ni najboljša, v praksi je primerljiv z občutno cenejšimi (in tudi starejšimi) telefoni. Za nezahtevne uporabnike bo sicer dovolj odziven. Predvidevamo, da je za ciljne uporabnike tega telefona zmogljivost manj pomembna. Vzdržljivost baterije je zelo dobra, vgrajena ponudi 5.000 mAh, kar v kombinaciji z razmeroma varčno strojno opremo pomeni tudi do dva dni uporabe.

Motorola Defy se dobro odreže v vlogi trpežnega telefona, a se ob njeni uporabi nismo mogli znebiti občutka, da obstajajo tudi boljše alternative. Konkretno nakup cenejšega telefona in pripadajočega zaščitnega ohišja. Defy je glede na zmogljivosti in ponujeno po našem mnenju namreč nekoliko dražji, kot bi si želeli.

Motorola Defy

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 327 EUR

Za: Trpežna zasnova.

Proti: Zmogljivost, cena, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji