Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2018

Monitor z novo aplikacijo

Monitor lahko beremo na papirju, že vrsto let pa tudi digitalno. V spletu imamo različico HTML in spletni listalnik, na pametnih telefonih in tablicah pa ustrezno aplikacijo. Slednjo smo januarja nadgradili.

Zgodovina Monitorja na mobilnih napravah se je začela že pred kar nekaj leti, ko smo postali del vsebin v aplikaciji Trafika. Zamisel za Trafiko je bila zanimiva – v takratnih pionirskih časih pod eno streho zbrati vse revijalne založnike v Sloveniji, s tem doseči kritično maso bralcev in hkrati optimizirati stroške posameznega založnika. Žal se je podjetje, ki je stalo za njo, iz tega posla umaknilo, vsak izmed založnikov pa se je lotil svojih rešitev.

Nova aplikacija še vedno omogoča branje »PDF«, a tudi še kaj več.

V Monitorju smo tako leta 2016 izdali lastno aplikacijo Monitor, ki je na voljo za androidne in Applove telefone/tablice in omogoča listanje po vsebini, kot smo si jo zamislili za papir. Temeljna zamisel je, da v oblikovanje revije pri Monitorju zelo veliko vlagamo, bralci so takega formata vajeni, zato je tak »listalnik PDF«, kot ga tehnično napačno imenujemo, smiseln. Odzivi bralcev pravijo, da je nalaganje številke hitro, listanje prav tako, zato se je aplikacija prijela. Še posebej, ker je dostop omogočen vsem naročnikom (pišite na narocnine@monitor.si), nakup in naročanje pa je mogoče s kreditnimi karticami in Paypalom.

Kaj je novega?

Nova različica, ki smo jo splavili januarja, aplikacijo nadgrajuje grafično in vsebinsko. Temeljna zamisel nadgradnje je v tem, da je Monitor še veliko več od tega, kar vsak mesec vidimo na papirju – v spletu imamo namreč še množico brezplačnih vsebin. Zato je osnovni zaslon aplikacije razdeljen na Arhiv, ki vsebuje vse tisto, čemur je doslej rabila starejša aplikacija, in nekaj vsebinskih sklopov z vsebinami, ki se sicer pojavljajo na prvi strani naše spletne strani, www.monitor.si.

Poleg novic so brezplačno na voljo tudi članki, starejši od enega meseca.

Prosto lahko prebiramo dnevne novice, pa tudi članke, ki se na naši spletni strani odklenejo po enem mesecu. Slednje smo razdelili na Teste, Mnenja, Nasvete, Monitor Pro in Druge članke, v vsaki izmed teh rubrik pa so vsebine, ki so oblikovane enako kot v spletu. Oblikovanje HTML grafično morda ni tako privlačno kot papir ali PDF, a omogoča hitro brskanje in listanje, bistvo same informacije pa ostane enako. Navsezadnje omogoča tudi lažje vstavljanje video posnetkov, ki jih v spletu redno objavljamo.

Nakup je možen posamič ali v obliki naročnin, plačilo pa s kreditnimi karticami ali Paypalom.

Omenimo še možnost deljenja člankov s prijatelji, čemur je na voljo standardna ikona operacijskega sistema, prejemniku pa se ob kliku odpre ustrezna povezava v naš splet. In seveda možnost »zvezdic« oz. označevanja prispevkov, ki nas zanimajo in bi jih radi prebrali kasneje – shranijo se nam pod »Moje izdaje« na glavnem meniju.

Aplikacija je trenutno na voljo le za Android, ko to berete, pa po vsej verjetnosti tudi že za Applove iPhone in iPade. Kajti, če smo se v teh letih, kar imamo svojo aplikacijo, česa naučili, je to, da gre pri Applu vse veliko počasneje. Kot je omenil eden izmed razvijalcev – »Da, Apple je v resnici nekakšna sekta.«

Zanimive vsebine si lahko shranimo za kasnejše branje.

»In še nekaj«, če smo že pri Applu/Stevu Jobsu – če vam telefoni in tablice ne sedejo, lahko digitalni Monitor, poleg HTMLjevske različice na www.monitor.si/arhiv-revije, listate tudi na novi podstrani – revija.monitor.si.

Nadgrajena aplikacija Monitor

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPad/iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Osebni računalnik: revija.monitor.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

z.novak49 | 24.2.2018 | 07:43

Katera pa je aplikcija za mobilne telefone? Iskal sem jo na Google Play, pa je ne najdem, vse samo tuji programi

Matjaž Klančar | 24.2.2018 | 09:12

Na koncu članka je povezava na Play. Ali pa takole: https://play.google.com/store/apps/details?id=io.mediaworks.android.monitor

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji