Objavljeno: 23.10.2005 21:17 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2004

Monitor je lahko tudi TV

Monitorji LCD so predvsem zaradi manjših mer in nekaterih drugih prednosti skoraj nadomestili klasične monitorje s katodno cevjo. Na voljo je tudi vse več različnih modelov televizijskih sprejemnikov LCD, a se zaenkrat še niso uveljavili v večjem obsegu.

Kar nekaj podjetij je vsem, ki želijo s prikazovalnimi zasloni porabiti čim manj prostora, namenilo naprave, ki v enem ohišju združujejo oboje: monitor in televizijski sprejemnik.

Monitor in TV s kamero

Monitor M730W podjetja CTX že na prvi pogled sodi med posebneže: v primerjavi s konkurenco gre za dokaj velik monitor prijetne oblike, s črno in srebrno barvo ohišja. Posebnost, ki takoj pade v oči, je vgrajena spletna kamera na vrhu zaslona. Ta se v praksi izkaže kot povsem spodoben nadomestek za ločene spletne kamere, del ohišja s kamero pa lahko tudi obračamo, tako da kameri lahko nastavimo navpični kot, pod katerim snema, po potrebi pa jo tudi "pospravimo" in se tako izognemo neželenim pogledom.

Ohišje monitorja je sicer dokaj klasično opremljeno. Stojalo omogoča nastavljanje naklona in višine zaslona, v ohišje pa je vgrajen tudi napajalnik. Ob zaslonu sta na obeh straneh nameščena dva dokaj velika in zmogljiva zvočnika, ki v primerjavi z običajnimi zvočniki, vgrajenimi v monitorje, dajeta nadpovprečno dober zvok, kljub temu pa bodo zahtevnejši še vedno posegli po ločenem kompletu zvočnikov. Monitor na računalnik priključimo bodisi prek vmesnika VGA bodisi prek DVI. Nastavljanje poteka prek preglednih menujev, skok v nastavitve pa bo le redko potreben, saj je samodejna nastavitev dovolj natančna. Posebnost monitorja je priključek na zadnji strani, kamor vtaknemo dodatne module, s katerimi monitor pridobi dodatne vhode. Pri preizkušenem modelu je bil priložen vmesnik z vhodi za video (s-video, kompozitni, komponentni), na voljo pa je tudi različica, ki ji izdelovalec že serijsko prilaga modul s tv sprejemnim delom, tako da lahko monitor priključimo neposredno na anteno ali kabelsko omrežje in tako postane tv sprejemnik.

Prikazana slika je med boljšimi. Osvetlitev zaslona je enakomerna, brez večjih odstopanj. Na povsem beli podlagi smo sicer opazili nekaj rahlo temnejših lis, a pri običajnem delu niso vidne. Dobra je tudi kotna vidljivost: slika je pri gledanju pod večjimi koti nekoliko neostra in nekontrastna, barve pa so kljub nepravokotnemu pogledu na zaslon pravilne in dobro razločne. Slabše se obnese pri prikazu drobnih enakomernih vzorcev, če je monitor priključen na vmesnik VGA. Sneženje na drobnih vzorcih je namreč precej opazno in dokaj moteče, tako da lahko vgrajeno elektroniko, predvsem analogno/digitalni pretvornik, močno pograjamo. Ker gre za izdelek, ki bo večji del časa namenjen tudi ogledu posnetkov videa, smo preverili tudi kakovost prikaza filmov. Monitor se tudi v tem dobro odreže, tako pri predvajanju videa iz računalnika kot iz zunanjega predvajalnika prek vhoda za video. Novi monitor CTX sodi med bolj posrečene kombinacije tv sprejemnika in monitorja, večina kupcev pa bo verjetno segla po različici s priloženim tv sprejemnim delom.

Novi monitor CTX sodi med bolj posrečene kombinacije tv sprejemnika in monitorja, večina kupcev pa bo verjetno segla po različici s priloženim tv sprejemnim delom.

Prestižnež

Prestigio je v svetu računalništva novo ime, s svojimi monitorji LCD pa meri predvsem na nižji cenovni razred. Z modelom P172W se želi zavihteti kakšno stopničko više in pritegniti tudi zahtevnejše kupce. Gre za monitor širokega formata (16 : 9) z ločljivostjo 1280 × 768 pik. Po nekaterih zunanjih potezah je podoben modelu znamke CTX, saj je prav tako črno-srebrne barve, ob strani pa ima dva dokaj velika zvočnika. Monitor lahko na računalnik priključimo le na vmesnik VGA, za priklop na video naprave pa ima na voljo celo vrsto video vhodov, tudi s-video in kompozitni vhod. Ob strani je ločen dodatni vhod VGA, na katerega priključimo priloženi tv sprejemnik, s katerim P172W postane televizor. V ta namen je monitorju priložen tudi daljinski upravljalnik, tako da je delo z njim povsem enako kakor delo z običajnim tv sprejemnikom. Monitor nastavljamo prek zelo preglednih menujev, na samodejno nastavitev pa nismo imeli pripomb.

Enakomernost osvetlitve zaslona pri Prestigiu nekoliko šepa. Na svetlejših podlagah smo predvsem ob zgornjem in spodnjem robu opazili nekaj precej očitnih temnejših lis, ki so vidne tudi med običajnim delom. Kotna vidljivost monitorja je povprečna. Slika je pri gledanju pod kotom precej temnejša in manj kontrastna. Vgrajeni analogno/digitalni pretvornik sodi med slabše, saj je sneženje na drobnih vzorcih precej opazno in moteče. Kakovost tv sprejemnega dela je dobra: P172W je brez težav našel kanale, tv slika na zaslonu pa je kakovostna in brez opaznejših motenj.

Monitorji z vgrajenim sprejemnikom TV bodo svoje mesto našli povsod, kjer je prostora za dve ločeni napravi premalo, marsikdo pa si ga bo privoščil tudi kot monitor, ki bo hkrati tudi drugi ali tretji televizijski sprejemnik v hiši.

CTX M730V

Kaj: 17-palčni monitor LCD z možnostjo vgradnje sprejemnika TV.

Izdeluje: CTX, www.ctx.com.

Prodaja: Izid, www.izid.si, (01) 242 83 40.

Cena: 254.592 tolarjev.

Za: Obilica vhodov za video, možnost vgradnje TV sprejemnega vmesnika, vgrajena kamera.

Proti: Opazno sneženje na drobnih enakomernih vzorcih.

Prestigio P172W

Kaj: 17-palčni monitor LCD z vgrajenim tv sprejemnikom.

Izdeluje: Prestigio, www.prestigio.biz.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20.

Cena: 174.500 tolarjev.

Za: Zaslon širokega formata, obilica vhodov za video, daljinski upravljalnik.

Proti: Nekoliko neenakomerna slika, opazno sneženje na drobnih enakomernih vzorcih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji