Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, NAS, disk

Moji novi (debeli) knjigi

WDjeve "knjige" se z leti vse bolj večajo. Pridobivajo na teži, zunanjih merah, zmogljivosti hranjenja podatkov in priključiti jih je moč na različne načine. Tokrat smo vzeli pod drobnogled dva primerka, ki bi na pravi knjižni polici lahko stala med zajetnimi enciklopedijami.

WDjeva najzmogljivejša primerka serije My Book se skrivata pod imenom Studio in World Edition II z nazivno zmogljivostjo 4 TB podatkov. Oba zunanja diska se med seboj na prvi pogled sicer razlikujeta po barvi ohišja (Studio je siv, World pa bel), različnih diodah za prikaz delovanja (ter zasedenosti samega diska!) in seveda drugačnih vmesnikih, tehtnica pa pri obeh modelih prikaže vrednosti, višje od dveh kilogramov in pol (brez napajalnika). Omeniti velja, da izdelovalec za oba izdelka ponuja petletno garancijo.

Samo drobovje si je precej podobno: v notranjosti obeh se skrivata dva diska z zmogljivostjo dveh TB, ki sta iz tako imenovane serije GreenPower Technology (Caviar Green) in po proizvajalčevih besedah porabita okrog 30 odstotkov manj električne energije. Če kateri izmed njiju odpove, ju lahko preprosto zamenjamo z drugim, ne da bi sploh potrebovali izvijač. Oba diska sta že pri izdelovalcu združena v polje RAID (izbiramo lahko med načinoma 0 (stripped, kjer se podatki polovično kopirajo na oba diska) in 1 (mirrored, kjer so podatki identično hranjeni na obeh diskih)), pri čemer je zmogljivost diska seveda odvisna od izbire polja RAID (4 TB pri RAID 0 in 2 TB pri RAID 1). Za poln izkoristek pogona v načinu "stripped" seveda ne smemo pozabiti tudi na operacijski sistem: s štirimi terabajti zna povsem pravilno upravljati Windows Vista, medtem ko smo v Windows 7 zaznali nekaj težav z združljivostjo strojne programske opreme in gonilnikov (to izdelovalec pospešeno odpravlja). Tako nam, kljub večkratnim poizkusom, ni uspelo spremeniti RAID polja iz načina mirrored v stripped (pogona sta vedno sporočala napako pri pretvorbi).

WD My Book Studio-Edition II 4TB

WD My Book World Edition II 4TB

Razlike so očitnejše, ko "knjigi" potipamo na mestih za platnice. Studio Edition II se pohvali z bogato bero vmesnikov: USB 2.0, FireWire 400 in 800 ter eSATA, medtem ko pri World Edition II najdemo le 1000 Mbit omrežni vmesnik in USB vhod (za priklop dodatne zunanje naprave za hrambo podatkov, žal pa ne deluje kot tiskalniški strežnik). Slednjega WD pravzaprav prodaja kot pravi NAS (network attached storage) s spletnim upravljanjem vred, a to ime zaradi zelo pomanjkljive opremljenosti do podobnih naprav drugih izdelovalcev (in celo znotraj domačega podjetja) le stežka upraviči. Poleg FTP in UPnP media (Twonky, iTunes) strežnika se lahko uporabniki Macov igrajo le še z aplikacijo Time Machine, drugi pa bodo omejeni na zunanje programske rešitve za deljenje datotek.

Meritve zmogljivosti (uporabili smo program IOMeter) so pravzaprav pričakovane: obe "knjigi" zaživita šele ob uporabi ustreznega vmesnika. Prav tako ne gre (kljub polju RAID) pričakovati čudežev pri naključnem branju in pisanju. Gledano v splošnem, bi lahko posebej izpostavili kakovost izdelavo obeh zunanjih diskov, pograjali pa predvsem slabo odziven spletni vmesnik in pomanjkanje spletnih storitev pri NAS modelu ter še vedno precej pomanjkljivo strojno programsko opremo za oba primerka. Ob tako nastavljenih cenah se kar nekako ne moremo znebiti občutka, da bi šele oba modela, združena v eno, zares navdušila končnega kupca. Pa še knjižna polica bi nam bila hvaležna.

WD My Book Studio Edition II 4TB

Kaj: Zunanji trdi disk.

Izdeluje: WD, www.wdc.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 429 EUR

Za: Dobra izdelava, videz.

Proti: Težave pri preklapljanju RAID polj, za zdaj pomanjkljiva programska oprema.

WD My Book World Edition II 4TB

Kaj: NAS.

Izdeluje: WD, www.wdc.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 459 EUR

Za: Dobra izdelava, kompaktna velikost v primerjavi z drugimi podobnimi izdelki.

Proti: Težave pri preklapljanju RAID polj, slabo odziven spletni vmesnik.

Tabela

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji