Objavljeno: 28.11.2006 03:38 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2006

Moj fotoaparat je tudi telefon

Že nekaj let se pripravljamo na to, da bodo mobilniki povsem nadomestili fotoaparate nižjega cenovnega razreda (in predvajalnike MP3 in video predvajalnike...). Do tega sicer še ni prišlo, vendar so mobilni telefoni z vsako generacijo korak bliže temu, da bodo ponujali enako kakovostno sliko kot najcenejši digitalci.

Sony Ericsson K790i in K800i (aparata sta enaka, le da K790i podpira prenos podatkov po standardu EDGE, K800i pa UMTS) v ponudbi podjetja SE nadomeščata model K750i, katerega poglavitni adut je bil prav zmogljiv fotoaparat. Novinca zmogljivost predhodnika tako zelo nadgrajujeta, da so jima v Sony Ericssonu v ime dodali oznako Cyber-shot, ki je blagovna znamka Sonyjevih digitalnih fotoaparatov. Telefonski del novih aparatov je dokaj zmogljiv, v aparata pa je vgrajen tudi radijski sprejemnik in predvajalnik MP3. Pri preizkušanju smo se kljub temu posvetili predvsem fotoaparatu, ki se skriva za pokrovčkom na zadnji strani aparata.

K800i ponuja tipalo z ločljivostjo 3,2 milijona pik. Objektiv ne podpira optične povečave, podpira pa samodejno izostritev. Vse skupaj na zunaj dopolnjuje še bliskavica, ki podpira zmanjševanje učinka rdečih oči. Pogled v tehnične značilnosti razkrije, da aparat omogoča 16-kratno digitalno povečavo, vgrajen pa je tudi elektronski stabilizator, ki poskrbi, da videoposnetki in fotografije niso zamegljeni. Aparat slike shranjuje na kartice MemoryStick Micro (imenovane tudi M2) - gre za izpeljanko kartic MemoryStick, ki se lahko pohvali z zelo majhnimi zunanjimi merami. Zanimiv je način slikanja, imenovan "BestPic" - ta ob pritisku na sprožilec zajame devet slik v majhnih časovnih zamikih, nato pa izberemo, katero želimo ohraniti.

V praksi ima K800i kar nekaj prednosti v primerjavi z žepnimi aparati. Je manjši in lažji, obenem pa imamo v žepu le eno napravo namesto dveh ali celo treh. Fotoaparat imamo tako vedno s seboj. Hitro je pripravljen za akcijo, saj moramo za vklop le premakniti drsni pokrovček na zadnji strani.

Kakovost fotografij je zadovoljiva, a nič več kot to. Slike, zajete brez digitalne povečave, so v dobrih svetlobnih razmerah primerljive s slikami, posnetimi s cenejšimi žepnimi aparati, nekatere fotoaparate pa K800i celo prekaša. V slabših svetlobnih razmerah slika hitro "zacveti" ali postane zrnata. Če uporabimo digitalno povečavo, se kakovost slike tudi občutno poslabša. Kakovost videoposnetkov je povprečna.

Če motiv približamo z digitalno povečavo, se kakovost fotografije precej poslabša.

Sony Ericsson K800i se lahko pohvali s kompaktnim ohišjem, spodobnimi telefonskimi zmogljivostmi in s kakovostnim fotoaparatom v primerjavi z drugimi telefoni. Za to, da bi lahko zares konkuriral žepnim aparatom, pa mu manjka večji nadzor nad lastnostmi slikanja in predvsem pravi objektiv, ki bo omogočal tudi optično povečavo. To bi seveda povečalo mere aparata, tako da lahko zapišemo, da gre za uspel kompromis med velikostjo naprave in zmogljivostjo aparata.

Sony Ericsson K790i/K800i

Kaj: Mobilni telefon s fotoaparatom s tipalom 3,2 megapike.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.si.

Prodaja: Svema, www.svema.si.

Cena: K790i: 103.464 tolarjev (z vezavo pri Simobilu 60.000 ali 65.000 tolarjev); K800i: 103.464 tolarjev (z vezavo pri Mobitelu 59.900 tolarjev).

Za: Mere, teža, hitro ostrenje, stabilizator.

Proti: Ni optične povečave, malo fotografskih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji