Objavljeno: 25.11.2006 17:12 | Avtor: Igor Harb | Monitor Oktober 2006

Modri zvok, drugi poskus

Bluetooth 2.0, nova različica tega brezžičnega standarda, obljublja večje prenosne hitrosti in - možnost prenosa stereo zvoka. Novost že izkoriščajo nekatere slušalke.

Bluetooth, poljudno modri zob, je bil eden najbolj pričakovanih standardov, saj je obljubljal, da bo zlil svetove računalništva, mobilne telefonije in zabavne elektronike, in vse to brezžično in samodejno. Žal v resnici ni bilo povsem tako. Celo različne naprave istega izdelovalca niso zmeraj delovale, kot bi morale, naprave različnih izdelovalcev pa skorajda praviloma ne. Dodatne težave so povzročali slabo spisani gonilniki, ki niso podpirali celotnega nabora funkcionalnosti, pa še vse skupaj ni bilo nikoli prav zares poceni. Sčasoma so se izdelki sicer nekoliko izboljšali, a še danes ne moremo biti povsem prepričani, da se bosta dve različni napravi uspešno povezali.

Sedem let po predstavitvi prvih izdelkov in 12 let po napovedi standarda je ta napredoval v drugi rod, ki prinaša nekatere izboljšave, predvsem trikrat višjo hitrost prenosa podatkov (3 Mb/s). To omogoča tudi prenos kakovostnega stereo zvoka prek profila za oddajanje naprednega zvoka (Advanced Audio Distribution Profile - A2DP). In prav na to lastnost smo se tokrat posebej osredotočili, saj so slušalke bržkone najbolj uporabljane bluetooth naprave. Preizkusili smo prve stereo slušalke na našem trgu, ki ustrezajo standardu bluetooth 2.0, in jih primerjali s starejšim modelom, ki za prenos stereo zvoka uporablja različico standarda bluetooth 1.2.

Plantronics Pulsar 590A

Kalifornijski izdelovalec slušalk Plantronics je že v začetku leta predstavil model slušalk Pulsar 590A, vendar je ta do nas prišel z malce zamude. Gre za slušalke povprečne velikosti, ki jih dobimo v precej obsežnem kompletu skupaj z vmesniki za polnjenje, vmesnikom za priklop na običajne izhode za slušalke, stojalom, rezervnimi deli in škatlo za prenašanje. Vanje je vgrajen tudi mikrofon v obliki majhne steklene cevke, saj slušalke niso namenjene zgolj poslušanju glasbe, temveč tudi sprejemanju klicev. Na zunanji strani leve slušalke so nadzorne tipke, s katerimi lahko spreminjamo glasnost in prevzemamo klice, ob povezavi s povsem skladno napravo pa se lahko z njimi tudi premikamo po seznamu predvajanja. Slednjega nam žal ni uspelo preizkusiti.

Za razliko od prvih naprav prvega rodu bluetooth je povezava takoj uspela. Slušalke smo povezali z dvema različnima računalnikoma, od katerih je imel eden vmesnik bluetooth 1.1, drugi pa 2.0, in z nekaj telefoni. Pri povezavi prek bluetooth 2.0 smo lahko brez težav poslušali glasbo in tudi opravili nekaj klicev prek Skypa, pri povezavi prek bluetooth 1.1 pa nam glasbe ni uspelo poslušati, saj naš vmesnik na računalniku ni podpiral vseh potrebnih profilov za bluetooth. Vzpostavljanje povezave s telefoni ni bilo težavno, vendar smo tu naleteli na precej težav. Pri povezavi z aparatom Sony Ericsson W810i nam je uspelo opravljati klice, glasbe iz predvajalnika MP3 pa aparat ni hotel prenesti na slušalke. Nekoliko več uspeha smo imeli z Nokio N80, vendar so bile tam težave s prevzemanjem klicev. Povezava s priloženim vmesnikom, ki ga preprosto priključimo na katerikoli izhod za slušalke, je delovala brez težav, vendar pri tem načinu ne deluje mikrofon. Po vzpostavitvi povezave nam je uspelo vzdrževati povezavo pri razdalji do približno 5 metrov, nato smo izgubili signal, toda povezava se je ob vnovičnem vstopu na območje pokritosti nemudoma samodejno vnovič vzpostavila.

Povezljivost in skladnost profilov bluetooth 2.0 je vsekakor točka, na kateri bodo izdelovalci vseh vrst bluetooth naprav morali še veliko delati, a smo bili v osnovi glede tega dokaj zadovoljni s Plantronics Pulsar 590A; prav tako ključnega pomena je seveda kakovost zvoka. Čeprav so slušalke videti dokaj "resno", so po kakovosti zvoka primerljive z veliko manjšimi (in predvsem cenejšimi) modeli; predvsem jim manjka moči pri nizkih tonih. Zvok bi lahko opisali kot zadovoljiv, na meji dobrega, a je vsekakor daleč od zvoka kakih pravih slušalk izdelovalcev Sonyjevega in Senheiserjevega kova. Prav neposredna primerjava s Senheiserjevim brezžičnim modelom RS-110, ki za prenos zvoka uporablja radijsko povezavo, je pokazala precejšnjo razliko v kakovosti zvoka, predvsem basov. Kljub temu je narava povezave bluetooth veliko uporabnejša kot navadna radijska, predvsem zato, ker deluje tudi brez vmesnika, hkrati pa omogoča varnejšo povezavo in odpravlja interferenco. Zaradi tega so Pulsar 590A primerne tudi za prenašanje in uporabo na ulici, čeprav bi lahko bile manjše.

Plantronics Pulsar 590A

Kaj: Brezžične slušalke.

Standard: Bluetooth 2.0.

Prodaja: Impulz, www.impulz-lj.si.

Cena: 27.360 tolarjev.

Za: Obsežnost paketa, samodejna vnovična vzpostavitev povezave, preprosto delovanje.

Proti: Kakovost zvoka, težave z združljivostjo.

Creative CB2530

Čeprav je profil A2DP podprt že v različici bluetooth standarda 1.2, so takrat le redki izdelovalci ponudili stereo slušalke. Med njimi je Creative, ki mu model CB2530 ni uspel povsem najbolje. V primerjavi s Plantronics Pulsar 590A je Creativov model nekoliko okornejši, nima lastnega akumulatorja, temveč potrebuje vložke, poleg tega podpira zgolj poslušanje glasbe, tako da ga ne moremo uporabiti za prostoročno telefoniranje. Tudi Creative svojim slušalkam prilaga vmesnik za priklop na izhod za slušalke, ki omogoča uporabo teh slušalk tudi z napravami brez bluetootha. Vzpostavitev povezave z računalniki je bila uspešna, vendar nam Creativovih slušalk nikakor ni uspelo povezati z mobilnimi telefoni. Nekateri modeli so sicer slušalke odkrili, a so med povezovanjem sporočili, da naprava ni skladna s profili. Kar zadeva domet slušalk, je ta kak meter večji kot pri Plantronicsovih slušalkah, vendar mu po padcu povezave te ne uspe samodejno znova povezati.

Tudi primerjava zvoka s Plantronicsovimi - in še posebej Senheiserjivimi - slušalkami pokaže, da je Creative na tem področju nekoliko za konkurenco, čeprav je zvok še zmeraj boljši kot pri kakšnih poceni slušalkah, brezžičnih ali pa tudi ožičenih.

Creative CB2530

Kaj: Brezžične slušalke.

Standard: Bluetooth 1.2.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 26.400 tolarjev.

Za: Standardna rešitev.

Proti: Kakovost zvoka, precejšnje težave z združljivostjo, ni mikrofona.

Kljub napredku še zmeraj kaže, da je bluetooth standard, ki predvsem obljublja, da bo odpravil žice, a tega trenutno še ni sposoben izvesti. Po specifikacijah so rešitve povsem dobre, toda pri sami izvedbi - predvsem pa združljivosti - zatajijo. Očitno bo treba počakati še nekaj let, da bodo odpravljene razne pomanjkljivosti v gonilnikih in strojni programski opremi ter da bodo na trg prišli tudi zares kakovostni izdelki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji