Objavljeno: 18.11.2005 17:53 | Avtor: Igor Harb | Monitor April 2004

Modem GPRS

Simobil je po letu dni partnerstva z Vodafonom predstavil prvo rešitev s področja podatkovnih rešitev. Čeprav že dalj časa pričakujemo poslovenjene storitve Vodafone Live!, ki bi tekmovale z Mobitelovim Planetom, pa Vodafone Mobile Connect Card (VMCC) predstavlja nekaj povsem drugega. A zato nič manj zanimivega.

V osnovi gre za modem GPRS, ki ga vtaknemo v režo PC Card vrste I v prenosniku, a je na VMCC treba gledati kot na celoten paket, kar ga naredi bolj zanimivega kakor sorodni rešitvi iz Nokie in Sony Ericssona. Simobil prodaja VNCC skupaj z naročniškim paketom, v katerem je tudi dodatna kartica SIM, namenjena zgolj prenosu podatkov. Namestitev je nadvse preprosta, saj dodatne nastavitve niso potrebne. Treba je le izbrati med običajnim in poslovnim paketom, pri čemer slednji ponuja tudi možnost dostopa prek navideznega zasebnega omrežja (VPN). Pri tem je resda potrebno nekaj dodatnih nastavitev, a so odvisne od informacijskega sistema podjetja. VMCC sicer deluje zgolj z operacijskim sistemom Windows, podpora Mac OS ali Linuxu pa ni napovedana.

Kartica ima ob strani anteno, ki znatno izboljša sprejem signala GPRS.

Poleg gonilnikov se namesti tudi program za upravljanje povezave, ki omogoča poganjanje programov za delo s spletom (brskalnik, elektronska pošta, takojšnje sporočanje in VPN), pisanje kratkih sporočil SMS in si hkrati zapisuje količino prenesenih podatkov. To je še posebej koristno, saj je v naročniški paket vštet prenos 100 MB podatkov, dodatne pa je treba plačati po 0,1 tolarja na KB. Program omogoča tudi izbiranje omrežij v tujini, pri čemer že ima vse potrebne nastavitve za prijavo v vsako izmed njih.

VMCC omogoča prenos podatkov po omrežjih GPRS in pri tem hitrost prenosa podatkov do 87 Kb/s v smeri proti uporabniku in 41 Kb/s od uporabnika. To so trenutno najvišje zmogljivosti omrežij GPRS, ki so posledica nadgradnje na EDGE. No, dejanska izmerjena hitrost povezave je bila med preizkušanjem 57 Kb/s.

Namestitev in delovanje sta preprosta. A le, če imate Windows.

Žal VMCC ne podpira EDGE, UMTS ali brezžičnega etherneta, zato ni "odporna za prihodnost". To je precejšnja slabost kartice, saj se je ob nakupu treba obvezati z dvoletno pogodbo. Tako danes sicer lahko za 10 tisočakov in še 5 tisoč mesečne naročnine dobimo eno najugodnejših rešitev za mobilni prenos podatkov, ki deluje po vsej državi in tudi v tujini, hkrati pa bo v roku dveh let zagotovo na voljo tudi precej zmogljivejših rešitev. Kljub vsemu ponujajo povezave GPRS veliko varnost in zanesljivosti, tega pa za druge tehnologije še ne bi mogli trditi. Hitrost delovanja pa pri povprečnem signalu tudi prekaša analogne modeme in to je za večino uporabnikov najbrž dovolj.

Vodafone Mobile Connect Card

Kaj: Kartica GPRS PC Card.

Izdeluje: Vodafone, www.vodafone.com.

Prodaja: Simobil, www.simobil.si, 040 40 40.

Cena: 9900 tolarjev ob podpisu pogodbe za dve leti, 5000 tolarjev na mesec z vštetim prenosom 100 MB podatkov.

Za: Preprosto delujoča rešitev v paketu, zelo ugodna cena.

Proti: Ne podpira EDGE, UMTS, Wi-Fi, deluje zgolj z Windows.

Vodafone Mobile Connect Card deluje zgolj z operacijskim sistemom Windows, podpora Mac OS ali Linuxu pa ni napovedana.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji