Objavljeno: 24.4.2006 18:50 | Avtor: Igor Harb | Monitor April 2006

Mobitelov "Blackberry"

Naš največji operater mobilne telefonije se v številnih pogledih več kot uspešno bojuje proti mednarodnemu tekmecu Si.mobilu, za katerim stoji avstrijski Mobilkom, podkrepljen s partnerstvom z Vodafonom. V tem duhu je Mobitel predstavil tudi storitev Integral, neposreden odgovor na Si.mobilov BlackBerry. Tako kot slednji tudi Integral omogoča povezavo s poštnim strežnikom v podjetju, usklajevanje koledarja in imenika ter "potiskanje" elektronske pošte na mobilno napravo.

A za razliko od BlackBerryja Integral ne potrebuje posebne naprave, temveč deluje na vseh aparatih z operacijskima sistemoma Symbian in/ali Microsoftovim Windows Mobile. BlackBerry sicer tudi podpira nekatere druge aparate, vendar te pri Si.mobilu nadgradijo le na željo uporabnikov. Bistvena prednost Integrala je vsekakor brezplačna programska oprema, medtem ko je za strežniški del BlackBerryja treba odšteti 890.000 tolarjev za 20 licenc. Ob tem sicer Si.mobil v ceno naročnine všteje prenos podatkov doma in v tujini, Mobitel pa to zaračuna.

V okolju Microsoft Windows Mobile se Integral naseli v opravilno vrstico, ob prihodu nove pošte pa opozori z dodatno ikono in oblačkom.

Prvi korak k uporabi Integrala je namestitev strežnika Integral v poštni strežnik Microsoft Exchange ali Lotus Notes, drugi pa namestitev programske opreme na telefon. Mi smo preizkušali kombinacijo poštnega strežnika Microsoft Exchange Server 2003 in odjemalca na aparatih Nokia N70, Sony Ericsson P910i in HP iPAQ hw6515d. Na vseh treh aparatih je postopek namestitve enak; ko prvič poženemo program, nam prikaže aktivacijsko kodo, ki jo moramo po elektronski pošti poslati upravitelju v našem podjetju.

Po namestitvi se nam ikona za Integral naseli med programe in tam lahko urejamo nastavitve, koledar in imenik na strežniku se uskladita s koledarjem in imenikom naprave, imenik za pošto pa se prikaže med imeniki za sporočila naprave. Pri Nokiah in Sonyju Ericssonu to pomeni, da je dodan nov poštni predal pri sporočilih, pri Microsoftovih operacijskih sistemih pa so sporočila SMS, MMS in elektronska pošta tako ali tako v isti mapi. Ko je Integral povezan, se namesti tudi v naslovni menu naprave, kjer ikona opozori, ko prispe nova pošta.

V Symbianu se med mapami za sporočila prikaže poštni predal Integral.

Pošto prejmemo v trenutku, saj se na telefonu prikaže hkrati kot na strežniku. Priponke se ne prenesejo samodejno, temveč moramo to možnost ročno izbrati. To je seveda smotrno zaradi manjšega prenosa podatkov in manjše porabe pomnilnika telefona/ročnega računalnika. Programska oprema za vse tri vrste naprav podpira pregledovanje Wordovih, Excelovih in PowerPointovih dokumentov, pa tudi pdf. Slednji so sicer večinoma povsem nečitljivi na napravah s Symbianom.

Prenos podatkov načeloma poteka prek GPRS (oz. UMTS), naprave s podporo WLAN pa se lahko povežejo tudi na ta način. V vsakem primeru to pomeni dodatno porabo akumulatorja in to smo med našim preizkusom tudi opazili, saj se je, denimo, Nokia N70 spraznila v dveh dneh, namesto v štirih. Tako je Integral smotrno izklapljati, kadar ga ne potrebujete - denimo takrat, ko ste poleg računalnika, ali med spanjem. Kljub nenehni povezavi v omrežje smo bili prijetno presenečeni nad tem, da storitev ne povzroča veliko prometa. Tako bi paket Maksi prenos podatkov iz Mobitelove ponudbe (50 MB) moral zadoščati tudi zahtevnejšim uporabnikom, če ne nameravajo prenašati vseh priponk. Seveda je v tujini zgodba drugačna...

Čeprav je Integral Mobitelov izdelek, so ga pri nas le prilagodili. Razvilo ga je ameriško podjetje SEVEN, nato pa licenciral Ericsson, ki ga sam trži pod imenom Ericsson Mobile Office. Pod različnimi imeni je na voljo pri številnih operaterjih po vsem svetu, vendar ima bistveno manjši doseg kot BlackBerry.

Takole je videti nastavitvena konzola na strežniku.

Trenutno Integral omogoča le potiskanje pošte iz strežnikov Exchange in Lotus Notes, vendar so v Mobitelu napovedali, da pripravljajo tudi podporo protokolom POP in IMAP, ki naj bi bila nared "v naslednjih mesecih". To je dejanska in bistvena prednost BlackBerryja, ki že podpira več poštnih predalov po vseh protokolih. Sicer pa sta v pripravi tudi novi različici za operacijski sistem Palm OS in Javo; to bo bistveno razširilo nabor aparatov, na katerih bo mogoče uporabljati Integral.

Mobitel Integral

Kaj: Sistem za potiskanje pošte na mobilne naprave.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: Programska oprema je brezplačna, plača se le prenos podatkov.

Za: Potiskanje elektronske pošte, majhen prenos podatkov.

Proti: Požrešnost akumulatorja pri nenehni povezavi GPRS, ni še različice za protokola POP in IMAP.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji