Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2013 | Teme: mobilni, android

Mobilni pisalni stroji

Applov iOS ima najboljši ekosistem, Googlov Android prilagodljivost, Microsoftov Windows Phone pa priljubljeno pisarniško zbirko. Kljub nesporni kakovosti tekmecev obstaja področje, na katerem jih Android dobesedno vse poseka - prikrojimo si lahko vsako najmanjšo podrobnost, zamenjamo vse sestavne dele, tudi tipkovnico.

Tržnica Google Play ponuja bogato bero najrazličnejših tipkovnic, s katerimi nadgradimo ali v celoti prenovimo uporabniško izkušnjo priljubljenega operacijskega sistema. Ustrezne zamenjave ponujajo hitrost, lepoto ali pamet. Vsakomur svoje, zato moramo najprej ugotoviti, kakšen tip uporabnika smo. Eni prisegamo na klasično postavitev, spet drugi imajo raje inovativnejše pristope, med katerimi vodi drsenje s prstom od tipke do tipke. Posebneži si želijo nekaj povsem drugačnega. Tipkovnice po namestitvi izbiramo z nastavitvami Settings/Language and input, kjer jim določimo dejavnost, dostopamo do njihovih zmožnosti in nastavimo privzeto izbiro, ki se bo na zaslonu prikazala vsakič, ko bo trenutno dejavna aplikacija zahtevala vnos nečesa.

SwiftKey Keyboard

Tipkovnica SwiftKey vztraja med najbolj prodajanimi aplikacijami operacijskega sistema Android in je najbolj priljubljen nadomestek za telefon/sistem priložene tipkovnice.

Tipkovnica SwiftKey vztraja med najbolj prodajanimi aplikacijami operacijskega sistema Android in je najbolj priljubljen nadomestek za telefon/sistem priložene tipkovnice.

Izbor uredništva Monitorja, Swiftkey, je daleč najbolj priljubljena navidezna tipkovnica na svetu. Osrednja privlačnost izvrstnega izdelka je izjemna sposobnost predvidevanja. Zdi se, da Swiftkey ve, kaj bomo napisali, še preden se odločimo sami. Čarovnijo izvaja v številnih jezikih, med katerimi najdemo tudi slovenščino. Recept za učinkovito zvijačo je preprost, Swiftkey se nenehno uči. Ob prvem zagonu se zna priklopiti v družabna omrežja (Facebook, Twitter) in preveriti elektronsko korespondenco ter sporočila SMS. Tako pridobljeno znanje v nadaljevanju le še nadgrajuje. Predvidevanje je strahovito natančno, tako da nas posledično skrbi, kaj vse razvijalec ve o nas. Program spremlja tudi slog tipkanja in zato še učinkoviteje ugotovi, kaj želimo napisati. Pisanje s tipkovnico Swiftkey zelo pohitri vnos kakršnegakoli besedila. Program razvijalci stalno nadgrajujejo, nazadnje so dodali sestavljanje besed in stavkov z drsenjem prsta po navidezni tipkovnici. Novost deluje presenetljivo dobro. Swiftkey ima tudi različico za tablice, a jo je treba kupiti posebej.

SwiftKey Keyboard

Cena: 4 EUR.

✓    Hiter in natančen vnos.

✗    Manj prilagodljivosti, v strežnike razvijalca potuje presneto veliko informacij osebne narave.

Swype 

Tudi najbolj zapleteno čičko čačko zna Swype prevesti v besedo, ki bo razumljiva vsakomur.

Tudi najbolj zapleteno čičko čačko zna Swype prevesti v besedo, ki bo razumljiva vsakomur.

Swype  je bila prva tipkovnica s sodobno premiso, namesto dolgotrajnega tipkanja je uporabniku ponudila hitrejši pristop. Vnos besedila z drsenjem prsta od črke do črke je bil najprej na voljo na nekaterih Samsungovih telefonih in je z odlično zasnovo ter predvidevanjem kaj kmalu zaslovel. Danes ga lahko uporabljamo vsi. Namesto na tržnici Play ga poiščemo na spletnem naslovu beta.swype.com. Poleg drsenja s prstom zna Swype slediti tudi ročno napisanim črkam. Poleg dobrega prepoznavanja pisave moramo pohvaliti še šumnike, ki so na tipkovnici ob izbiri slovenščine dostopni neposredno. Tudi Swype se zna veliko naučiti iz napisanih elektronskih sporočil ali objav v družabnih omrežjih, zato je predvidevanje že na začetku zelo uporabno, sčasoma pa se še izboljša. Dobrodošla je zmožnost pisanja po nareku, a v slovenščini žal ne deluje.

Swype

Cena: Brezplačno.

✓    Odlično prepoznavanje pisave in drsenja s prstom, šumniki na tipkovnici.

✗    Ni razširjenih nastavitev, na primer jakosti vibriranja ali izbire zvoka ob pritisku na izbrano tipko.

Adaptxt

Adaptxt je kameleon med tipkovnicami. Omogoča nam spremembo najmanjše podrobnosti, zato si jo prilagodimo čisto po okusu.

Adaptxt je kameleon med tipkovnicami. Omogoča nam spremembo najmanjše podrobnosti, zato si jo prilagodimo čisto po okusu.

Adaptxt je tipkovnica za uporabnike, ki dajo veliko na videz. Že v osnovi je Adaptxt prava paša za oči, z naložbo, vredno slab evro, pa s prilagodljivostjo pusti druge tipkovnice daleč za seboj. Spremenimo ji lahko praktično vse, položaj tipk, barvo, velikost, tipografijo in še kaj bi se našlo. Tipkovnici po želji dodamo sliko z ozadjem in ji nastavimo prosojnost. Med dodatno ponudbo velja omeniti zmožnosti, ki jih ne najdemo nikjer drugje. Prva je neposredna povezava z družabnimi omrežji ali s katerokoli ustrezno aplikacijo v telefonu. Napisano z eno samo potezo pošljemo naprej. Besedilu s funkcijo Remove Accents odstranimo strešice in na primer prihranimo pri pošiljanju SMSov, saj nam drugače posebni znaki hitro pojedo dovoljeno kvoto, sporočila pa se začnejo množiti. Uporaba že tako odlično tipkovnico naredi še boljšo, saj se zna dobro učiti. Če kljub temu želimo kakšno seanso obdržati zgolj zase, oziroma posodimo telefon prijatelju in ne želimo, da se napisano shranjuje, lahko Adaptxt zaženemo v zasebnem načinu Private Mode. Takrat si učni algoritem zatisne oči, mi pa lahko delamo, kar hočemo, ne da bi nam kdo ob tem kukal čez ramo.

Adaptxt

Cena: Brezplačno, 1 EUR.

✓    Prilagodljivost, uporabne posebnosti.

✗    Prilagodljivost dostopna šele, ko odvežemo mošnjiček.

Smart Keyboard

HTCjeva tipkovnica na Samsungovem telefonu? Vse je mogoče z uporabo tipkovnice Smart Keyboard.

HTCjeva tipkovnica na Samsungovem telefonu? Vse je mogoče z uporabo tipkovnice Smart Keyboard.

Pametna tipkovnica podpira nastavljanje zvoka in vibracij ob pritisku na tipko, uporabo gest za dostop do pogosto zahtevanih akcij in spreminjanje višine tipk. Slednje se izkaže, če imamo težave pri zadevanju pravih črk ali ko težimo k čim večji zaslonski površini. Smart Keyboard podpira predhodno nastavljene sloge. Med njimi najdemo tipkovnice, podobne Applovemu iPhonu, privzeti androidni vnosni napravi in tudi take, ki posnemajo HTCjev ali Samsungov slog. Pametna tipkovnica je solidna izbira, čeprav ne pozna naprednosti, kakršno je pisanje z drsenjem prsta. Na tržnici Google Play je na voljo povsem delujoča poskusna različica, ki pa nas tu in tam podreza z željo po nakupu.

Smart Keyboard

Cena: Brezplačno, 2,5 EUR.

✓    Spremenljiva velikost črk.

✗    Ni pisanja z drsenjem prsta.

Specialke

Roko na srce, privzete tipkovnice v ekosistemu Android so odlične. Od HTCjeve lepote do Samsungove funkcionalnosti, da o Googlovi izbiri sploh ne govorimo, vse po vrsti zlahka zadostijo potrebam večine uporabnikov. Zamenjavo tako največkrat iščemo v veri, da nas za vogalom čaka kaj boljšega. V želji po spremembah smo našli zgoraj naštete alternative. Uporabnikom, ki jim sprememb še vedno ni dovolj, pa so namenjene še naslednje vrstice.

Thumb Keyboard

Ergonomska tipkovnica Thumb Keyboard se najbolje obnese v ležečem načinu.

Ergonomska tipkovnica Thumb Keyboard se najbolje obnese v ležečem načinu.

Prva posebna tipkovnica je zgled navidezne ergonomične tipkovnice. Thumb Keyboard že z imenom nakaže, da je namenjena tipkanju s palci. Razdeljena postavitev omogoča lažji dostop sicer okornima prstoma, vrsta poljubno nastavljivih tipk pa je pravi raj za uporabnike, ki si pripomočke v nedogled prilagajajo lastnim potrebam in željam. Že nastavljene razporeditve bodo razveselile lastnike tablic, saj med njimi najdemo tipkovnice za raznovrstne naprave, od majhnih mešancev do velikih desetpalčnih mrcin. Thumb Keyboard se najbolje izkaže v ležečem položaju. Pozna enoročni način, upravljanje z gestami, okraske s spreminjanjem ozadja in barvo tipk. Velik očitek namenjamo temu, da ni na voljo slovenščine; med podprtimi jeziki smo jo zaman iskali.

Thumb Keyboard

Cena: 2 EUR.

✓    Tipkanje s palci, prilagodljivost.

✗    Ni primerna za majhne zaslone, ni slovenščine.

8pen

Najboljša vaja za učenje pisanja s tipkovnico 8pen je igranje priložene igre Worldcup.

Najboljša vaja za učenje pisanja s tipkovnico 8pen je igranje priložene igre Worldcup.

Avanturistom je namenjena odbita tipkovnica 8pen, ki popolnoma predrugači vnos besedila v operacijskem sistemu Android. Razvijalci so si ga zamislili kot nekakšno vrtljivo kroglo, kjer izbiranje tipk vedno začnemo s prstom na sredini. V naslednjem koraku z drsenjem prsta poiščemo sklop znakov, med katerimi je naš izbranec, nato vrtimo navidezno krožno številčnico, da kazalec premaknemo nanj. Sistem je popolnoma drugačen od česarkoli doslej, zato se sprva zdi precej tuj. Priporočamo ogled priloženih navodil in/ali igranje igre 8pen Worldcup, ki nam olajša nedolžne korake. Čeprav razvijalci zagotavljajo, da se z njihovim načinom piše veliko hitreje kot z običajnim, smo po tednu rabe še vedno v precejšnjih dvomih. Ali se naši možgani niso privadili novosti ali pa so trditve 8pena iz trte zvite. Nobeden izmed razlogov naj vam ne bo v napoto, ko boste zanimivost pokušali sami. Žal brezplačne različice na tržnici Play ni, izkušnja je na voljo zgolj za cekin. Če vas inovativnost mine prej kot v petnajstih minutah, bo Google kupnino vrnil.

8pen

Cena: 1 EUR.

✓    Svež pristop.

✗    Počasen vnos, ni brezplačne različice.

Prihodnost

Minuum Keyboard Project je mobilna tipkovnica prihodnosti, ki precej obeta. Žal bo nared šele naslednje leto.

Minuum Keyboard Project je mobilna tipkovnica prihodnosti, ki precej obeta. Žal bo nared šele naslednje leto.

Raznovrstnost tipkovnic, ki na tržnici Play rastejo kot gobe po dežju, nam dajo vedeti, da se za prihodnost ni bati. Ena izmed zgodb prihodnosti je Minuum Keyboard Project. Gre za tipkovnico v eni vrsti. Minuum tipke razporedi na način, kjer ni prostora za navlako, zato uporabniku ostane kar največ zaslonske površine za drugo vsebino. Ob taki usmeritvi je jasno, da bo napak pri pisanju zelo veliko, a razvijalci projekta zagotavljajo, da bo zanje poskrbel napreden algoritem, kakršnega še nismo videli. Minuum se pri napovedanem ne bo ustavljal. Po načrtih naj bi na telefone in tablice vseh okusov prispel leta 2014, nato bodo enodimenzionalen pristop skušali razširiti z novimi nadzornimi shemami. Tipkanje naj bi poleg dotika nekoč omogočali med drugim tudi igralni pripomočki, pametne kamere in zaznavanje nagiba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji