Objavljeno: 20.11.2005 12:20 | Avtor: Igor Harb | Monitor April 2004

Mobilni brskalniki

Ročni računalniki in pametni telefoni sicer omogočajo hiter dostop do interneta, a majhen zaslon jim ne omogoča prikazati celotnih spletnih strani. Zato se zdi, da splet kar nekako "noče" biti dosegljiv uporabnikom na kakršnihkoli napravah, razen z osebnim ali prenosnim računalnikom - kljub pobožnim željam mobilnih operaterjev.

Seveda so potrebni kompromisi, ki pogosto omejijo uporabniško izkušnjo, a kljub temu omogočijo vsaj osnovni dostop do podatkov. Tako je z večino mobilnih spletnih brskalnikov sicer mogoč dostop do osnovnih spletnih strani in tudi nekaterih naprednejših, kot je Hotmail, nikakor pa niso primerni za pregledovanje fotografij ali brskanje po prenapolnjenih spletnih trgovinah.

Preizkusili smo mobilne spletne brskalnike za vse tri pogosto uporabljane mobilne operacijske sisteme, torej Palm OS, Pocket PC in Symbian OS, pri čemer smo si pri slednjem ogledali rešitve za uporabniška vmesnika Series 60 in UIX.

Novejše različice brskalnikov za mobilne naprave omogočajo prikaz celotnih spletnih strani na različne načine. Tisti za starejše različice Palm OSa so delovali z uporabo posrednika (proxy), ki je strani uniformno pomanjšal, zaradi česar so bile nekoliko slabše berljive, poleg tega pa je takrat bilo vse na voljo le v črnobelih barvah. Pri Operi so ubrali nekoliko drugačno pot, saj so za symbianovsko različico svojega brskalnika razvili tehnologijo Small-Screen Rendering, oziroma pretvarjanje na majhne zaslone, ki deluje precej dobro. Tudi večina drugih brskalnikov za Palm OS in Pocket PC uporablja nekakšno podobno tehnologijo za "tlačenje" spletnih strani na majhne zaslone, pri čemer naprednejši omogočajo tudi zasuk slike za 90 stopinj, kar je uporabno pri ročnih računalnikih s podolgovatimi zasloni (denimo Palm Tungsten T3).

Preizkusili smo mobilne spletne brskalnike za vse tri pogosto uporabljane mobilne operacijske sisteme, torej Palm OS, Pocket PC in Symbian OS, pri čemer smo pri slednjemu pogledali rešitve za uporabniška vmesnika Series 60 in UIX.

Hotmail pri večini brskalnikov sporoči možnost napake pri prijavljanju v sistem. Kljub temu vse deluje brez težav.

Palm OS

Palm Web Pro je Tungstenu T3 priložen brskalnik, ki se obnese zelo solidno in nima večjih težav pri dostopu do spletnih strani. Prikazati zmore tudi razne grafične elemente, tudi Flash, a samo eno sliko, ne pa tudi animacij. Težave mu povzročajo šumniki, saj jih kljub uporabi programa Piloc, ki omogoča prikaz šumnikov v samem operacijskem sistemu, ni znal prikazati. Med večje prednosti vsekakor sodi prirejenost za sam Tungsten T3 in druge ročne računalnike z možnostjo podaljšanega zaslona, saj lahko razširi svoje okno čez ves zaslon in tako prikaže že soliden del spletne strani. Še večja odlika brskalnika je možnost prikaza v ležečem načinu, pri katerem brskalnik prikaže širino skoraj celotne spletne strani.

Prikaz srednje polnih spletnih strani gre Palmu Web Pro dobro od rok, grafično in tekstovno nekoliko bolj polne pa prikaže nekoliko natlačeno, kar je glede na manjši zaslon seveda razumljivo. Težav mu ne povzroča niti dostop do večine varovanih strani, saj ima podporo šifriranju podatkov SSL 3.0 (največ 128-bitno) in javascript, tako da smo se brez težav prijavili v Hotmail in brali pošto, pa tudi preverili stanje na računu v spletni banki.

Brskalnik lahko uporablja dva načina povezave, polnega in omejenega, pri čemer slednji omogoča prenos bolj stisnjenih grafičnih elementov in torej hitrejše (ter v primeru povezave GPRS tudi cenejše) delovanje.

Kaj: Spletni brskalnik za Palm OS 5.

Izdeluje: PalmSource, www.palmsource.com

Cena: 35 dolarjev, nekaterim ročnim računalnikom višjega razreda je že priložen.

Za: Hiter brskalnik, možnost prikaza strani čez ves zaslon.

Proti: Šumniki ne delujejo, cena.

Palm Web Pro prikaže vse elemente Monitorjeve spletne strani, a brez šumnikov.

Dostop do Hotmaila kljub opozorilu deluje brez težav.

Brskalnik Palmcomm je očitno namenjen zgolj delovanju v ročnih računalnikih Treo in drugih z vgrajenim modemom GSM/GPRS, saj ni mogoče nastaviti povezave na noben drug način.

Pocketlink zna prikazati bolj zapleteno sestavljene spletne strani v izjemno stisnjeni obliki in po zmogljivostih precej zaostaja za Palm Web Pro. Prav tako podpira varne protokole, prenos datotek iz spleta, shranjevanje spletnih strani v html dokumente za poznejše ogledovanje, ne pa razširitve okna brskalnika čez vnosno polje za grafite (pri ročnih računalnikih, ki to omogočajo), ali JavaScripta. Čeprav je brskalnik cenejši kot Palm Web Pro, je tudi nekoliko manj zmogljiv, saj denimo ni mogoče odpreti Hotmaila, zelo polne strani pa so pogosto precej nepregledne.

Kaj: Spletni brskalnik za Palm OS 4 ali novejši.

Izdeluje: MobileDigital Development, www.mdevelop.com

Cena: 20 dolarjev.

Za: Cena, deluje tudi v Palm OS 4.

Proti: Nepotreben pri ročnih računalnikih s prednameščenim Web Pro, ni JavaScripta.

Qualcommova Eudora je je že od nekdaj priljubljen odjemalec za elektronsko pošto, predvsem zaradi svoje majhnosti, za operacijski sistem Palm OS ponuja poleg elektronske pošte tudi spletni brskalnik EudoraWeb. Program je na voljo v paketu, ki hkrati omogoča tudi uvoz elektronskih sporočil in priljubljenih povezav iz namiznega računalnika. Kot spletni brskalnik se Eudora obnese solidno, čeprav ne prenaša grafičnih elementov. Podpira sicer varne povezave SSL, vendar pa ne javascripta, zaradi česar nismo uspeli dostopati do Hotmaila, pomanjkljivost je tudi podpora za večje zaslone, ki jih najdemo recimo pri Tungstenu T3 in nekaterih Cliih. Dobro se obnese tudi kot odjemalec za elektronsko pošto, ki pa mu moramo očitati pomanjkanje podpore za protokol IMAP.

Kaj: Spletni brskalnik za Palm OS 3 ali novejši.

Proizvaja: Qualcomm, www.eudora.com

Cena: Brezplačno.

Za: Cena, deluje tudi pod Palm OS 3.

Proti: Ne prenaša grafičnih elementov, ne podpira javascripta.

Spletni brskalnik Xiino sodi med boljše za Palm OS, čeprav razvijalci še zmerom niso pripravili različice, ki bi v celoti podpirala OS 5. Kljub temu se Xiino dobro obnese, še posebej na nekoliko starejših napravah z 256-barvnimi zasloni. Brskalnik je namreč tako optimiziran, da barvne grafične elemente spletnih strani med prenosom pretvori v 256 barv, s čimer skrajša čas prenosa in nalaganja strani (pa tudi nekoliko okrni izgled strani v novejših ročnih računalnikih). Xiino podpira varne načine povezave, vključno s 128-bitnim SSL in tudi JavaScript, tako da obisk Hotmaila ni predstavljal težav. Mu pa resne težave predstavljajo grafično bogate spletne strani, ki postanejo dokaj težko berljive. Kot najbolj težavna pa se je izkazala Monitorjeva spletna stran, ki je program (in s tem tudi ročni računalnik) preprosto sesula.

Glavna prednost Xiina je možnost nalaganja datotek s spleta, vključno s palmovskimi namestitvenimi datotekami .prc in .pdb. Poleg brskalnika dobimo tudi program Xiino Cruiser za namizni računalnik, s katerim lahko shranimo spletne strani za kasnejši ogled na ročnem računalniku.

Kaj: Spletni brskalnik za Palm OS 3.5 ali novejši.

Proizvaja: Ilinx, www.ilinx.co.jp/en.

Cena: 25 dolarjev.

Za: Možnost nalaganja namestitvenih datotek, deluje tudi pod Palm OS 3.5.

Proti: Ni polne podpore za Palm OS 5, ni podpore za večje zaslone.

Pocket PC

Pocket Internet Explorer je privzet spletni brskalnik operacijskega sistema Pocket PC - pravzaprav je to Microsoftova predelava Internet Explorerja. Podobno kot pri njihovem operacijskem sistemu za "prave" računalnike, je tudi tu že nameščen ob prvem zagonu in omogoča skoraj vse funkcionalnosti, ki jih povprečen uporabnik potrebuje. Brskalnik je lepo prikazal vse strani, ki smo jih obiskali. Vsebino grafično polnih strani je primerno pomanjšal in spravil na majhen zaslon, čeprav jih ni uskladil z širino le-tega. Tako je brskanje po straneh nekoliko manj udobno, saj se je treba tudi premikati na desno.

Prednost Pocket IE je usklajevanje mape Priljubljene, saj so nam tako vse povezave že takoj na voljo. Pocket IE je tudi edini mobilni brskalnik, ki pri prijavi v Hotmail ni sporočil možne napake, poštni predal pa je odprl brez težav. Tudi z drugimi stranmi, za katere je potrebna šifrirana povezava ali podpora javascriptu, ni imel težav.

Kaj: Spletni brskalnik za Pocket PC.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com

Cena: Že priložen operacijskemu sistemu.

Za: Brezplačen, deluje povsem zadovoljivo.

Proti: Ne omogoča odpiranja več oken hkrati.

Pocket Internet Explorer ne pomanjša spletnih strani na širino okna, nima pa težav s šumniki.

Pbrowse! je edini konkurenčni brskalnik Pocket Internet Explorerju. Pri prikazu strani se od Microsoftovega izdelka ne razlikuje bistveno, kar je razvidno tudi iz zaslonskih slik. Tudi Pbrowse! zna prikazati strani, za katere je potrebna šifrirana povezava, sicer pa razen nekoliko drugačnih menujev pri delovanju in prikazovanju strani med Pbrowse! in Pocket IE nismo odkrili bistvenih razlik.

Ima pa dve resni prednosti v primerjavi s Pocket IE, saj omogoča zagon več oken brskalnika hkrati in povečavo spletnih strani. 10 dolarjev morda res ni veliko denarja, a se ti dve prednosti ne zdita tako bistveni, da bi ju bilo vredno odšteti.

Kaj: Spletni brskalnik za Pocket PC 2002 ali novejši.

Izdeluje: MicroPDA Studio, www.micropdastudio.com

Cena: 10 dolarjev.

Za: Povečava spletnih strani, brskanje po več oknih hkrati.

Proti: Cena.

Pbrowse se po delovanju ne razlikuje bistveno od Pocket IE, saj prav tako ne prilagodi strani širini okna.

Hotmail pri prijavi sicer opozori, a je odprta stran potem videti enako kakor tista v Pocket IE.

WebCopier shrani celotne spletne strani za poznejši ogled brez povezave. Na voljo je v različicah za različne operacijske sisteme, med drugim tudi za Pocket PC, pri čemer se v ročni računalnik namesti zgolj odjemalec za pregledovanje shranjenih strani, strani pa shranjujemo s programom v namiznem računalniku.

Program omogoča kupe dodatnih možnosti pri shranjevanju celotnih strani, pri tem pa je treba biti previden glede prostorskih omejitev ročnega računalnika, saj so lahko tako shranjene strani precej velike. Ko strani shranimo, jih izvozimo na ročni računalnik, kjer so na voljo v nekoliko skrčenem zapisu, a v celoti in brez težav.

WebCopier kot tak sicer ni ravno primeren za mobilno brskanje, saj je treba spletno stran najprej shraniti v namiznem računalniku, je pa lahko priročen za shranjevanje raznih arhivov spletnih strani ali forumov in velikih spletnih strani, ki jih ne utegnemo pregledati med delom z namiznim računalnikom.

Kaj: Program za pregledovanje shranjenih spletnih strani v ročnem računalniku.

Proizvaja: MaximumSoft, www.maximumsoft.com

Cena: 35 dolarjev.

Za: Primerno za pregledovanje raznih arhivov in dolgih besedil, ki so na voljo zgolj kot spletne strani.

Proti: Cena, celotne spletne strani lahko zasedejo precej prostora.

WebCopier je primeren predvsem za shranjevanje strani z veliko besedila za poznejše branje, brez spletne povezave.

Web Today ni samostojen brskalnik, a omogoča brskanje po spletu kar neposredno z namizja (oz. okna Today) operacijskega sistema Pocket PC. Večina uporabnikov namreč ne izkoristi celotne površine okna, zato ga lahko prepustijo Web Today, še posebej, če z ročnim računalnikom veliko brskajo po spletu. Web Today sicer prikaže spletne strani enako kot Pocket IE, le da je pri običajnem načinu vidna le polovica okna, za ogled spodnje strani pa se je treba premakniti nekoliko niže.

Na splošno je Web Today za večino uporabnikov nekoliko nekoristen program, a bo ljubiteljem mobilnega brskanja zagotovo všeč.

Kaj: Program, ki omogoči dostop do spleta z namizja Pocket PC.

Proizvaja: The Intellects, www.the-intellects.com, nakup mogoč le prek www.handango.com

Cena: 10 dolarjev.

Za: Primeren za najhujše navdušence za mobilno brskanje.

Proti: Cena.

Program se naseli na namizje Pocket PCja in na spodnjem delu prikazuje spletne strani.

WebToGo sodi med bolj napredne rešitve, saj ne omogoča zgolj brskanja po spletu, temveč tudi ureja način povezave z internetom, ponuja odjemalec za elektronsko pošto, prenos datotek z infrardečim vmesnikom in tudi možnost pošiljanja kratkih sporočil SMS. Rešitev je na voljo tako za Palm OS kot tudi za Microsoftov Pocket PC, vendar pa je v nobenem primeru nismo uspeli usposobiti. Preizkusna različica je namreč omejena tako, da ne omogoča ročnih nastavitev povezave, ali uporabe tistih iz sistema, temveč zgolj uporabo lastnih privzetih nastavitev. To pomeni, da se tudi ni mogoče povezati preko krajevnega omrežja z uporabo brezžičnega etherneta (WLAN), ali preko osebnega omrežja z uporabo bluetootha na v internet povezan računalnik.

Pri izbiri operaterja lahko tako sicer izberemo Mobitel ali Simobil in mobilni telefon preko katerega se povezujemo (zbirka operaterjev in aparatov je kar impresivna), vendar - žal - te nastavitve niso pravilne. Tako pri Mobitelu kot pri Simobilu ima WebToGo napačno številko za povezavo, zaradi česar le-te ni mogoče vzpostaviti. Programa zato nismo mogli preveriti niti pod enim izmed operacijskih sistemov.

Symbian OS

Opera for Symbian OS je predelan brskalnik Opera, ki je v svetu PCjev znan kot "tretji" brskalnik, pri čemer sta prvi in drugi Internet Explorer in Netscape/Mozilla. Ob vse večji priljubljenosti mobilnih naprav so se razvijalci Opere odločili razširiti svojo nišo na tem področju in so Opero priredili za Symbian OS. Za to so razvili tehnologijo Small-Screen Rendering, ki preuredi elemente spletne strani tako, da jih je mogoče stlačiti na majhen zaslon. Trenutno sta na voljo različici za uporabniška vmesnika UIX (Opera for Symbian 6.30) in Series 60 (Opera for Symbian 6.10), ki pa se zaradi narave samih naprav znatno razlikujeta.

Mobilni telefoni z vmesnikom Series 60 (Nokia 7650, 3650 in 6600, Siemens SX-1 ...) so namenjeni upravljanju z eno roko in nimajo možnosti klikanja po zaslonu, temveč se je po njem mogoče premikati le s smernimi tipkami ali paličico. Čeprav je to še uporabno za ogledovanje strani, pa izbira povezav ni preprosta, sploh na straneh z velikim številom povezav, kot je tudi Monitorjeva. Poleg tega je treba priznati, da so zasloni teh telefonov z ločljivostjo 176 × 208 pik dejansko premajhni za ogledovanje grafično kolikor toliko polnih strani. To se vidi tudi na sliki Monitorjeve spletne strani. Po drugi strani pa je različica Opere za uporabniški vmesnik UIX (Sony Ericsson P800 in P900) skoraj popoln mobilni brskalnik. Zaslon ločljivosti 208 × 320 pik je že dovolj velik za prikaz spletnih strani, hkrati pa uporabniški vmesnik UIX podpira vnos podatkov s peresom, kar še bolj olajša spletno brskanje.

Dodatna prednost Opere za UIX je tudi v sami zgradbi telefonov, saj ti načeloma uporabljajo nekoliko zmogljivejše procesorje. Opero za Series 60 smo preizkusili na Nokiah 7650 in 6600 in bili v obeh primerih z rezultatom precej nezadovoljni. Nokia 7650 ima zgolj 4 MB pomnilnika, pri čemer ga Opera zasede več kot 1 MB, nekaj pa ga seveda potrebuje še za samo prikazovanje spletnih strani, zato je brskalnik ves čas sporočal napake. Model 6600 nima teh težav, a poganja Symbian OS 7.0, ki porabi precej procesorskih zmogljivosti. To se pozna tudi pri hitrosti delovanja brskalnika, ki strani sicer hitro prenese iz spleta, za njihov prikaz pri premikanju pa je treba precej dolgo čakati.

Kaj: Spletni brskalnik za Symbian OS.

Proizvaja: Opera Software, www.opera.com.

Cena: 39 dolarjev, ceneje v paketu z Opero za Windows, pri zmogljivejših telefonih že priložena.

Za: Hiter in zmogljiv brskalnik za aparate z UIX.

Proti: Na aparatih z uporabniškim vmesnikom Series 60 dokaj neuporaben.

Opera v vmesniku Series 60 sicer dokaj lepo prikaže Monitorjevo spletno stran (tudi šumnike), a se je med povezavami težko premikati.

Brskalnik Opera deluje veliko bolje na aparatih z uporabniškim vmesnikom UIX in zna brez težav odpreti tudi spletne strani, ki zahtevajo varne povezave, kot je Hotmail.

Doris Browser za razliko od Opere in Web Viewerja, ki delujeta z vsemi uporabniškimi vmesniki Symbian OS, deluje zgolj s telefoni s Series 60. Pri tem ponuja polno funkcionalnost, a zaradi omejitev uporabniškega vmesnika kljub temu ne omogoča preprostega spletnega brskanja. V primerjavi z Opero je znatno manjši (in tako tudi primeren v telefonih z manj pomnilnika), hkrati pa zna lepo prikazati šumnike na slovenskih spletnih straneh.

Kljub temu je Doris Browser uporaben le za običajne spletne strani, saj so mu javascript in varne povezave SSL tuje, pri poskusu povezave s Hotmailom pa ni prikazal niti začetne strani.

Kaj: Spletni brskalnik za Symbian OS Series 60.

Proizvaja: Anygraaf Oy, www.anygraaf.fi

Cena: 15 dolarjev.

Za: Cena, velikost programa.

Proti: Ni različice za UIX, ne podpira javascripta in varnih povezav.

Doris Browser deluje le z aparati s Series 60 in ne omogoča varnih povezav ali javascripta. Zna pa prikazati šumnike.

Java

WebViewer je v javi spisan spletni brskalnik, ki deluje na večini mobilnih telefonih in ročnih računalnikih s podporo javi in obsega le 48 KB. Hkrati je precej hiter pri odpiranju spletnih strani ter prerazporejanju vsebine spletnih strani na manjše zaslone. Seveda je uporabniška izkušnja boljša ob večjih zaslonih in možnosti upravljanja s peresom, vendar pa je že dejstvo, da WebWiewer dejansko deluje povsod, precej fascinantno. Žal brskalnik ne podpira javascripta in varnih povezav SSL, zato ni mogoč dostop do zaščitenih spletnih strani, kot je Hotmail. No, za občasen skok v splet pa je WebViewer vsekakor ena izmed najboljših rešitev.

Kaj: Javanski spletni brskalnik.

Proizvaja: Reqwireless, www.requwireless.com

Cena: 20 dolarjev.

Za: Podpora velikemu številu naprav.

Proti: Ne podpira javascripta in varnih povezav SSL, cena.

Čeprav gre za javanski program, ne podpira javascripta, zato je uporaba tega brskalnika omejena.

Mobilne naprave so posodila sledeča podjetja: HP iPAQ 5400 je posodilo podjetje HP Slovenija, www.hp.com/si, 01/ 230 74 20; Palm Tungsten T3 trgovina Big Bang Mega, 01/ 587 35 36; Nokio 6600 Teleray, www.teleray.si, 01/ 476 08 00 in Sony Ericsson P900 Svema, www.svema.si, 01/ 306 54 00.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji