Objavljeno: 12.7.2007 02:17 | Avtor: Igor Harb | Monitor Junij 2007

Mobilna trojica

Tajvanski izdelovalec mobilnih naprav HTC je že predlani osvojil trg naprav z operacijskim sistemom Windows Mobile in prehitel HP, čeprav je izdeloval predvsem telefone za operaterje (Orange SPV, T-Mobile MDA) in jih v prosti prodaji tržil pod različnimi blagovnimi znamkami (pri nas Qtek). Odkar je začel prodajati tudi izdelke pod lastno blagovno znamko, pa se zdi, da ima že skoraj tolikšno ponudbo kot Nokia.

HTC P3600, znan tudi pod tržnim imenom Trinity (trojica), je prvi izdelek HTC s podporo omrežjem HSDPA, vendar pa še zmeraj temelji na Windows Mobile 5.0. Šele nedavno predstavljeni HTC S710 bo njihov prvi izdelek z letos predstavljenim Windows Mobile 6.0. Aparat sodi v njihovo skupino ročnih računalnikov, saj ima za dotik občutljiv zaslon in nima tipkovnice. Z eno roko ga lahko krmilimo z uporabo trismernega koleščka na levi strani, pod katerim je tipka za nazaj, podobno kot pri BlackBerryjih in SonyEricssonih z operacijskim sistemom Symbian. Kljub temu da tipka rabi za pomikanje nazaj, na njej piše "OK", saj številne programe in nastavitve v Windows Mobile zapiramo s pritiskom na gumb "OK" v zgornjem desnem kotu okna (v nekaterih primerih je tam klasični križec za zapiranje oken in v tem primeru tipka "OK" pač rabi kot pritisk nanj).

Aparat ponuja celo bogastvo povezav; v omrežjih GSM/UMTS namreč podpira tako rekoč vse frekvenčne pasove, od evropskih do ameriških in drugih, poleg njih pa še nadgradnje za hitrejši prenos podatkov EDGE in HSDPA. Poleg tega ponuja krajevne povezave prek Bluetooth 2.0 in WLAN s podporo omrežjem po standardu IEEE 802.11 b in g. Kljub vse redkejši potrebi po njem najdemo v telefonu tudi infrardeči vmesnik.

Kar zadeva prenosljivost in priročnost, sodi HTC P3600 med večje naprave, čeprav je kljub temu nekoliko manjši kot, denimo, BlackBerry 8700 in večina ročnih računalnikov. 2,8-palčni zaslon je precej trši, kot smo vajeni pri napravah z zaslonom na dotik, in odbija nekoliko preveč svetlobe, kljub temu (ali pa prav zaradi tega) pa daje odlično sliko pri ločljivosti 240 × 420 pik. Ohišje je iz trdne črne ali srebrne plastike, ki deluje robustno in kakovostno, vendar se na njej, kakor tudi na zaslonu, hitro poznajo prstni odtisi.

Na zadnji strani najdemo fotoaparat ločljivosti 2 megapiki, ki je nekoliko boljše kakovosti kakor tisti, ki jih najdemo v povprečnih telefonih, še zmeraj pa ni primerljiv s pravimi fotoaparati. Na prednji strani aparata je še manjša kamera, ki rabi za videotelefonijo. Aparat odlikuje tudi precej hitra odzivnost, za katero skrbi procesor TI OMAP 850 s taktom 200 MHz, pomnilnika pa je 128 MB v ROMu in 64 v RAMu. Ob strani najdemo še razširitveno režo za kartice MiniSD. Odločitev za MiniSD je nekoliko nenavadna, vendar je bil P3600 zasnovan pred skoraj letom dni, ko je še kazalo, da bi se te kartice morda lahko obdržale, potem pa jih je v začetku tega leta povsem povozil standard MicroSD.

Programska oprema telefona so klasični Windows Mobile, vendar najdemo poleg njih še nekaj drugih zanimivih programov, kot je, denimo, možnost deljenja internetne povezave pri povezavi z računalnikom prek USB ali bluetooth, Adobe PDF Reader in ZIP.

Zaradi številnih "pametnih" gumbov, ki so ob vseh straneh aparata, in različnih funkcij, ki jih prevzamejo v različnih programih, je upravljanje občasno nekoliko težavno. To velja še posebej za fotografiranje, kjer premik koleščka spremeni način fotografiranja (video, foto, z ozadjem ...), hkrati pa je dejansko težko držati aparat v roki, ne da bi se ga dotaknili.

HTC je z modelom P3600 spet dokazal, da zna izdelati tehnološko najzmogljivejše mobilne naprave z operacijskim sistemom Windows Mobile, kljub temu pa bi se lahko bolj potrudili pri pripravi dela z napravo.

HTC P3600 Trinity

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 5.0.

Procesor: TI OMA850, 200 MHz.

Pomnilnik: 128 MB ROM + 64 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MiniSD.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz in UMTS 800/850/1900/2100; podpora za EDGE in HSDPA.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošen vtis: 9.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Cena: 539 evrov ob podpisu dveletne naročnine z Mobitelom.

Za: HSDPA, odzivnost, oblika.

Proti: Preveč pametnih tipk, zaslon se blešči, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji