Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2015

Mišičasti miniaturnež

V časih, ko prodaja osebnih računalnikov vsako leto upade vsaj za desetino, je lepo videti, da ima ta segment naprav tudi področja rasti. Eno od njih so miniaturni namizni računalniki, ki so iz generacije v generacijo prepričljivejši. Preizkusili smo osveženega člana družine Intel NUC.

V Intelu tudi leta 2016 ohranjajo skrajno neizgovorljiva imena oziroma oznake svojih miniaturnih računalnikov. Preizkušeni Intel NUC6i5SYH bolj kot z imenom prepriča z vsebino. V majhno in resnično kompaktno ohišje so inženirji vgradili tiskovino z varčno mobilno različico procesorja Core i5-6260U. 64-bitni dvojedrnik lahko obdeluje 4 niti ukazov hkrati, medtem ko mu delovni takt skače med vrednostma 1,8 GHz (privzeto) in 2,9 GHz (v pospešenem načinu). Da kljub vsemu ni podhranjen in si zasluži oznako Core i5, poskrbi razkošno odmerjen 4 MB hitri predpomnilnik, poraba malega mišičnjaka pa je zgledno nizka – za vloženih 9,5 do 15 W energije dobimo resnično veliko zmogljivosti (skupna poraba računalnika se sicer giblje med 25 in 45 W). Hladilno rešitev predstavlja majhen vgrajen ventilator (po vzoru prenosnikov), ki svoje delovanje prilagaja obremenitvi računalnika. V BIOSu lahko nastavimo različne parametre njegovega delovanja in je neobremenjen NUC skoraj povsem neslišen, ko od njega zahtevamo vse, kar zmore, pa bomo seveda slišali tudi sicer nenadležen šum ventilatorja. Je pa to zelo dober dosežek vsega 4,8 cm visokega računalnika (preostali stranici merita 11 cm), katerega napajalnik je seveda zunanji.

Arhitektura Skylake prinaša rabo varčnejšega pomnilnika DDR4, preizkušeni malček ga je premogel 8 GB, kar se je izkazalo za optimalno vrednost. Pomnilnika je namreč dovolj tudi za zahtevnejše aplikacije, večja količina (v škatlico lahko vgradimo do 32 GB pomnilnika) pa bi le prispevala k dodatni porabi energije. Hrambi podatkov je namenjena zadnja generacija pogonov SSD, oznaka M.2 pa označuje majhno režo, v katero (podobno kot pomnilnik) vtaknemo tiskovino s pomnilniškimi čipi. V preizkušenem NUCu je deloval Samsungov pogon SSD 850 EVO zmogljivosti 250 GB, kar je močno pripomoglo k njegovi splošni odzivnosti. Intel miniaturni računalnik prodaja v sestavi brez vgrajenega pomnilnika in pogona SSD, saj je namenjen računalniškim zanesenjakom in sistemskim integratorjem, ki ga nato opremijo z omenjenima komponentama po lastni izbiri. V tej luči je cena mini računalnika, stane 432 evrov, resnično pretirana – dodajanje manjkajočih komponent pa to vsoto hitro potisne čez 600 evrov. Za omenjeni denar dobimo že primerljivo zmogljiv prenosnik, torej računalnik z dodanim zaslonom in tipkovnico! Z dodatno opazko, da izdatka za operacijski sistem, npr. Windows 10, sploh še nismo omenili.

Nizkoprofilni NUC je seveda omejen tudi s številom priključkov. Teh je, roko na srce, upoštevaje njegovo velikost, kar presenetljivo veliko. Na prednji strani najdemo poleg priklopa za slušalke ali mikrofon dva vhoda USB 3.0, eden izmed njiju podpira hitro polnjenje na računalnik priključenih naprav, tudi ko je računalnik ugasnjen. Ob strani najdemo še bralnik kartic SDXC, zadnja stran pa je namenjena grafičnima priključkoma HDMI (1.4b) in miniDisplayPort (1.2), ki jima delata družbo še gigabitni omrežni priključek in dodatna dva vmesnika USB 3.0. Miniaturni računalniki Intel NUC po svoji zasnovi spominjajo bolj na prenosne računalnike kot osebne, zato se znajo povezati tudi v brezžična omrežja (do standarda 802.11ac), z bližnjimi mobilnimi napravami pa lahko komunicirajo tudi prek modrozobe povezave Bluetooth (4.1).

Lahko pa Intel pohvalimo, da je v računalnik NUC6i5SYH vgradil grafično srce Iris 540, ki je bistveno zmogljivejše od siceršnjih rešitev Intel HD Graphics. Malček tako brez težav prikazuje namizje ločljivosti 4K, tudi predvajanje video posnetkov v ultra visoki ločljivosti mu ne dela težav, saj premore strojno dekodiranje zapisa H.265/HEVC. Kombinacija zmogljivosti zadostuje tudi za poganjanje spletnih iger in drugih manj zahtevnih igričarskih naslovov v visoki ločljivosti (720p, nekaterih celo v 1080p), kar je lep dosežek za tako napravo.

V Intelu menijo, da tak NUC brez težav prevzame tudi vlogo domačega centra za večpredstavnost in zabavo, kar povsem drži, a bi za opravljanje nalog predvajanja vsebin v navezi s sistemom hišnega kina sami raje izbrali katerega izmed znatno cenejših modelov, ki prijateljujejo z ločljivostjo 4K in kodekom H.265. Miniaturni NUC6i5SYH je odličen domači ali poslovni računalnik, žal pa mu zasoljena cena preprečuje, da bi prepričal bistveno večje število uporabnikov.

INTEL NUC6i5SYH

Miniaturni računalnik.

Izdeluje: www.intel.com.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 432 EUR (brez pomnilnika in pogona SSD).

Za: Tiho delovanje, zmogljivosti, mere.

Proti: Cena.

Hladilno rešitev predstavlja majhen vgrajen ventilator, ki svoje de­lovanje prilagaja obremenitvi ra­čunalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji