Objavljeno: 19.12.2011 09:24 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2011 | Teme: android

Mešanec

Novi telefon podjetja Samsung je posebnež. Kot tak bo všeč le ljudem s specifičnimi potrebami. Pooseblja tanko ločnico med ljubeznijo in sovraštvom. Človek ob njem težko ostane nedotaknjen. Velikost, ki je namenjena prej šapam košarkarja kot ročicam povprečnega računalnikarja, je hud zalogaj. Kdor jo zmore prebaviti, bo dobil odličen telefon.

Mobilni aparati so na poti od telefonov, velikih sprva kot opeka, potem pa do škatlice vžigalic, s katerimi so se dičili poslovneži najvišjega ranga, dobivali vedno večji zaslon. Sprva smo v njihovo okno v svet komajda spravili nekaj znakov obenem, potem pa so se povečali. Nekaj časa smo bili z njimi zadovoljni, nato smo si na njih zaželeli interneta. Prvi pametni telefoni so le stežka prikazali posebne WAP strani, pa čeprav so bile posebej okleščene zanje. Danes to ni več problem. Mobilne naprave imajo zaslon, ki je skoraj tolikšen kot one same, in čudovit uporabniški vmesnik, ki poskrbi, da se uporabnik z njimi v spletu počuti kot riba v vodi. Na voljo so različne velikosti in oblike. Kdor s telefonom ni zadovoljen, si lahko za spletno življenje na poti omisli tablico. Na tiste vmes je mislil Samsung.

Korejci so si Galaxy Note zamislili kot križanca med tablico in telefonom, zato so nadvse uspešni model S II povečali in mu dodali zmogljivejšo baterijo in pisalo. Tako nekako bi najkrajše opisali nov telefon s Samsungovim naborom čipov Exynos (dvojedrni procesor ARM-Cortex-A9 1,4GHz + grafično procesna enota Mali 400MP), 1 GB RAMa ter 16 GB prostora v vgrajeni podatkovni shrambi. Velikost prostora za shranjevanje podatkov zlahka povečamo z uporabo kartice microSD (do 32GB). Note ima dve kameri, ki sta na ravni predhodnika S II, kar pomeni, da hrbtna z 8MP in LED bliskavico dela odlične slike v ugodnih svetlobnih razmerah, slabše pa se odreže pri ovekovečenju pomanjkljivo osvetljenih prizorov. Galaxy Note ali GT-N7000 ima široko paleto senzorjev in drugih pritiklin. Mednje spadajo A-GPS + GLONASS za navigacijo, pospeševalnik, kompas, barometer ter senzorja za svetlobo in bližino. Internet zagotavlja tako podporo brezžičnim standardom kot podporo mobilnemu dostopu po svetu (HSPA, LTE, EDGE, GPRS). Največja posebnost telefona je seveda svetel in kontrasten HD Super AMOLED zaslon. Velikost dobrih pet palcev (5,3) se najbolj izkaže pri brskanju po spletu in prebiranju novic ali knjig. Bogate barve in globina črnine pridejo najbolj prav pri ogledu kakšnega filma ali igranju iger, ki se povečini lepo povečajo na novo velikost. Za slednje poskrbi ločljivost 1280 x 800, ki preseneti s podrobnim prikazom, kljub malce manjši gostoti pik v primerjavi s predhodnikom ali jabolčni konkurenci. Dobro podporo požrešnemu zaslonu daje 2500mAh baterija, ki ob običajni uporabi telefona zlahka zdrži dan ali celo dva.

Programsko podporo občudovanja vrednemu strojnemu naboru elementov daje operacijski sistem Android Gingerbread (2.3.5), obogaten z vmesnikom TouchWiz. Osrednja aplikacija se imenuje S-Memo in izvrstno podpira drugo veliko posebnost velikana, pisalo S-Pen. Svinčnik se dobro skriva v ohišju naprave, zato ga spočetka hitro spregledamo. Z njim enostavno delamo zapiske ali rišemo skice. S-Pen je zelo natančen in občutljiv za jakost pritiska. Ob uporabi opazimo drobno zakasnitev, ki je lahko moteča, a osnovnemu namenu, pisanju sprotnih opomb, ne škodi. Pisalo ima na hrbtišču majhen gumb. Z njim lahko delamo zajem slike. Tako narejena podoba zaslona se nemudoma odpre v urejevalniku, kjer po njej poljubno rišemo oziroma pišemo in izdelek delimo s svetom. Poleg dolgega pritiska pozna sistem še nekaj dodatnih gest s pisalom. Tako nam pritisk in kretnja od spodaj navzgor nadomesti levo izbirno tipko, gib z desne na levo pa tipko za nazaj. Če se s pritisnjeno tipko dvakrat zapored dotaknemo zaslona, prikličemo nanj S-Memo Lite, ki je nekakšna pomanjšana različica že omenjenega programa za risanje in pisanje. Kljub temu da Lite ni tako velik kot starševska različica, še vedno omogoča menjavo barv in pisala, za nameček pa ga s pisalom prikličemo ne glede na to, kje v sistemu smo trenutno. Samsung prek svoje trgovine zastonj doda še nekaj do pisala prijaznih programčkov in igric, ki žal niso vredni posebne omembe.

Za konec bi najbrž radi vedeli, ali se nakup splača? Odgovor je malce bolj zapleten kot običajno, saj za Note vsekakor velja, da ga je pred nakupom treba videti in preizkusiti v živo. Slabosti so očitne. Premajhen za tablico, prevelik za telefon. Za pogovarjanje je priporočljiva uporaba bluetooth slušalk, enoročno tipkanje je praktično neizvedljivo in prepoznava pisave nam pri vnosu besedila ne koristi kaj dosti. Vendar sprva smešna orjaškost kmalu postane znosna, zato se nehamo primerjati z liliputanci in začnemo ceniti sladke priboljške. Kakovost zvoka pri govoru je povprečna, poglavitna privlačnost je vsekakor zaslon. Tudi pisalo se izkaže za uporabno. Če ga potrebujemo, je zgolj možnost izdelave sprotnih zapiskov in skic vredna nakupa. Galaxy Note na nobenem področju ne daje občutka omejenosti, omejena je le njegova ciljna publika, ker ni dosti junakov, ki bi premogli hrabrost in posvojili tako veliko mrcino. Če nam uspe priti čez edino oviro, ni več poti nazaj.

Samsung Galaxy Note

Telefon/Tablica.

Prodaja: Telekom Slovenije.

Cena: S podpisom za dve leti od 1 EUR naprej (redna cena 599 EUR).

Za: Velikost, strojno bogastvo, odličen zaslon, uporabno pisalo.

Proti: Velikost, prepoznava pisave je neuporabna, smešen ob ušesu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji