Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor December 2017

Malo denarja, malo …

Vonino je ameriški izdelovalec zabavne elektronike in pametnih naprav. V njegovo ponudbo med drugim sodijo pametni telefoni in ure, računalniki, TV sprejemniki in tablični računalniki. Dva modela tablic sta na voljo tudi v Sloveniji – Vonino Xavy G7 in Vonino Magnet M1.

Vonino Xavy G7

Vedno večji pametni telefoni vztrajno izpodrivajo manjše tablične računalnike in ponudba ni velika. Tablični računalnik Vonino Xavy G7 s svojim 7-palčnim zaslonom je ena izmed redkih izjem. V Sloveniji ga je mogoče kupiti za 113,30 evra, kar je zelo ugodno. Cene tablic srednjega razreda segajo od 400 evrov navzgor, najzmogljivejše pa presegajo ceno 1000 evrov.

Tehnične specifikacije so primerne ceni. Procesor s štirimi jedri Cortex A53 in grafični procesor Mali T720 se ne uvrščata med najzmogljivejše in v kombinaciji z 1 GB RAMa delovanje operacijskega sistem Android 7 ni tekoče. Opazijo se časovni zamiki pri nalaganju in uporabi aplikacij. V omenjenih situacijah tablica potrebuje kakšno sekundo več kot povprečne pametne naprave. Notranjega pomnilnika je na voljo 16 GB, a od tega sam operacijski sistem zasede približno 5 GB. Uporaba kartice microSD je zato obvezna in pri Xavy G7 se lahko uporabljajo kartice do 128 GB dodatnega pomnilnika. Marsikomu bo prišla prav tudi možnost uporabe kartice SIM. Xavy G7 podpira LTE, to pomeni, da lahko uporabniki po spletu hitro in tekoče brskajo tudi takrat, ko ni dostopa do brezžičnega omrežja.

Za dobrih 100 evrov ne gre pričakovati vrhunskih materialov, in ohišje je v celoti sestavljeno iz plastike. A tablica ni slaba za oprijem in pri testiranju ni vzbudila občutka, da bi se čez leto dni ali več na ohišju pokazale kakšne napake. Edina omembe vredna kritika glede omrežja je teža. Po daljši uporabi, kot je na primer branje knjige, se teža počasi čuti v roki, kljub temu da z 265 grami ne spada med težke naprave. Težava je v tem, da se tablica zaradi manjšega zaslona v primerjavi s tabličnimi računalniki z večjimi zasloni drži v eni roki.

Omemba branja knjig ni naključna. Branje je namreč, poleg občasnega spremljanja video posnetkov, tista dejavnost, pri kateri se tablica najbolj izkaže. Za igranje video iger, brskanje po spletu, uporabi najrazličnejših mobilnih aplikacij se raje poseže po zmogljivejših pametnih napravah. Sedempalčni zaslon je idealen za ležerno prebiranje v postelji ali na kavču, a je treba izpostaviti dve pomanjkljivosti. Prvo predstavlja ločljivost zaslona 1280 X 720. Pike so jasno vidne s prostim očesom. Druga pomanjkljivost pa je barvni ton zaslona, ki se izrazito uvršča na hladnejšo oziroma modro polovico.

Najresnejšo konkurenco v tem primeru predstavlja slabih 30 evrov dražji Amazon Kindle Paperwhite. Vzdržljivost baterije je pri Kindlu večja in tudi zaslon je ostrejši, a je zato zgolj s 6 palci opazno manjši, prav tako ne omogoča občasnega spremljanja video posnetkov.

Vonino Magnet M1

Večja izmed obeh tablic ponuja 10-palčni zaslon. S ceno 162 evrov je tudi opazno dražja od manjšega modela Xavy G7, a še vedno sodi med najugodnejše tablične računalnike na trgu. Uporabniška izkušnja je boljša. Operacijski sistem Android 7 deluje opazno bolj tekoče in tudi nenadna zaprtja aplikacij so manj pogosta. Kljub temu se temu ne gre izogniti. Najbolj občutljivo je nameščanje novih aplikacij, saj se je v času testiranja aplikacija Google Play pogosto samodejno zaprla. Procesorja (glavni in grafični) sta enaka kot pri manjšemu modelu, s to razliko, da je na voljo 2 GB RAM. Tako kot pri Xavy G7 je tudi pri Magnet M1 na voljo 16 GB notranjega pomnilnika. A je pomembna razlika pri uporabi kartice microSD. Za Magnet M1 se lahko uporabi zgolj maksimalno 32 GB dodatnega prostora.

Z Magnet M1 se ne opravljajo resna opravila, kot je na primer sestavljanje daljših tekstovnih dokumentov in podobno. Tablica je namenjena zabavi. To je moč opaziti tudi pri integraciji zvočnikov. Na voljo sta kar dva, kar za tablico pri omenjeni ceni ni samoumevno. Jakost zvoka je tudi pri maksimalni nastavitvi razmeroma nizka. Slednje velja tudi za ločljivost zaslona. Z ločljivostjo 1280 × 800 so pike še bolj opazne kot pri manjšem modelu s 7-palčnim zaslonom. Toda omenjeno je treba ocenjevati skozi prizmo dostopne cene in v tem pogledu tablica ponuja več kot dovolj. Zaslon je v primerjavi z manjšim Xavy G7 že v osnovi barvno bolj usklajen, saj temperatura barv ni pretirano na modrem spektru, temveč bolj na sredini. Ohišje je oblikovno podobno manjši tablici Xavy G7. Glavni gradnik je plastika, ki na otip ne deluje ceneno. Edino, kar je bilo mogoče opaziti pri vsakodnevni rabi, je upogibanje ohišja pri držanju tablice v vodoravni legi. Slednje je mogoče opaziti pri intenzivnejšem igranju iger, kot so dirkaške igre, kjer se za igranje uporabljata obe roki. Na hrbtni strani ohišja je v vpadljivem zaščitnem okviru nameščena kamera s tipalom ločljivosti 5 MP. Tako kot manjši Xavy G7 podpira tudi večji Magnet M1 možnost uporabe kartice SIM in povezave prek omrežja LTE.

Pohvalna je predstavitev operacijskega sistema Android 7. V Voninu so se vzdržali vseh večjih oblikovnih in funkcionalnih posegov.

Za konec pa še skupna lastnost obeh modelov – morda se ne sliši tragično, toda tablici nimata t. i. »gorilla« stekla, ki smo ga že leta vajeni pri vseh telefonih in tablicah, ki kaj dajo nase. Ne, zaslon je prekrit za različico navadnega »pleksija«. Skratka, plastike. V praksi to pomeni, da se na zaslon takoj »prime« množica majhnih praskic, ki nastanejo kar tako, mimogrede. Nizka cena se pač mora nekje poznati.

Vonino Xavy G7

Prodaja: www.bonajo.si

Cena: 113 EUR.

Za: Nizka cena, priročno za branje knjig in člankov, možnost povezave prek omrežja LTE.

Proti: Počasno in zatikajoče se delovanje Androida, baterija zdrži premalo.

  

Vonino Magnet M1

Prodaja: www.bonajo.si

Cena: 162 EUR.

Za: Nizka cena, zvočnika, možnost povezave prek omrežja LTE

Proti: Baterija zdrži premalo, krhko ohišje tablice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji