Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2014 | Teme: grafične kartice

Mali samuraj

Ponudba grafičnih kartic je iz meseca v mesec pestrejša. A to pravilo žal ne velja za vsa področja računalništva, denimo za kompaktne računalnike. K sreči se tudi za ljubitelje ohišij z majhno prostornino tu in tam najde kakšno presenečenje.

Izdelovalca Sapphire Technology ni treba posebej predstavljati, saj gre za enega tesnejših partnerjev družbe AMD, ki grafične kartice, opremljene z grafičnimi procesorji Radeon, izdeluje že več kot deset let. Podjetje velja pohvaliti, da zna razmišljati onstran ustaljenih okvirjev in večkrat izdela kakšno grafično kartico, ki ne temelji na referenčnem oblikovanju snovalca grafičnega procesorja. To je seveda dražje in bolj tvegano početje, ki lahko prinese bodisi popolno prevlado na trgu ali pa neslaven zaton projekta v rdečih številkah.

Tokrat so se inženirji odločili za izdelavo zmogljive grafične kartice, ki bo namenjena uporabnikom s sistemi ITX. Gre za sisteme, ki v majhnem ohišju gostijo majhno osnovno ploščo, zato je jasno, da v notranjosti takšnih računalnikov preprosto ni prostora za večino sodobnih grafičnih kartic. Te namreč s svojimi masivnimi hladilnimi sistemi in merami tiskovin preprosto ne omogočajo vgradnje v manjša ohišja. Sapphire Radeon R9 285 2GB ITX Compact pa je shujševalno kuro začel prav na področju zunanjih mer, saj je kartica le malenkost daljša od reže PCIexpress, v katero jo vgradimo.

Kljub majhnim zunanjim meram kartica nikakor ne sodi med lažje, prav nasprotno. Sapphire je skoraj celotno tiskovino prekril z aluminijastimi in bakrenimi hladilnimi elementi, nad katere 90 mm ventilator piha svež zrak. Rešitev deluje odlično, tudi navita kartica ob največjih obremenitvah ni presegla temperature 75° C, kar je za takšno zasnovo odličen rezultat. Ne smemo namreč pozabiti, da lahko ta kartica porabi skoraj dvesto vatov električne energije, ko daje vse od sebe. Izdelovalec je po vzoru svojih dražjih modelov nanjo vgradil dva BIOSa (eden naj bi rabil za takojšen vklop navitih nastavitev, ne nazadnje oznaka OC na škatli ni naključna), uporabnik pa med njima enostavno preklaplja s pritiskom na gumb. Delovne frekvence grafičnega procesorja (928 MHz) in 2 GB GDDR5 pomnilnika (5500 MHz) že sicer niso majhne, a jih lahko z navijanjem varno dvignemo za vsaj desetino.

Kdor grafične kartice sodi le po tehničnih specifikacijah in ceni, bo hitro uvidel, da Sapphire Radeon R9 285 2GB ITX Compact še zdaleč ne predstavlja najboljšega razmerja med ceno in zmogljivostmi. Je namreč dražja od preostalih kartic s tem grafičnim procesorjem, nekatere med njimi pa se lahko pohvalijo s še boljšim hladilnim sistemom. Za večino ljudi je torej ta kartica le še eden izmed precenjenih izdelkov. A takšna oznaka pač velja za prav vsak izdelek, namenjen segmentu ITX, saj izdelovalci računalniških komponent svoj trud, da na manjšo površino vgradijo (skoraj) vse elemente, ki jih poznajo klasični računalniki ATX, ustrezno zaračunajo.

Na drugi strani pa so ljubitelji kompaktnih računalnikov ITX, ki na delovni mizi zasedejo malo prostora, pogosto prikrajšani za številne novosti, zlasti v segmentu grafičnih kartic z zmogljivejšimi grafičnimi procesorji. Zanj je tokrat preizkušena kartica pravi balzam, saj močno odstopa od povprečja, predvsem po zmogljivostih. Res zmogljivih grafičnih kartic za sisteme praktično ni. Izdelovalci namreč prej ali slej trčijo ob meje mogočega, ko želijo na omejeno površino stlačiti več čipov (grafičnega in pomnilniške) in vse skupaj ustrezno hladiti.

Za kartico Sapphire Radeon R9 285 2GB ITX Compact lahko zapišemo, da bo praktično vse sodobne igre zlahka poganjala v polni visoki ločljivosti (1920 x 1080 pik). Če ji bomo ob bok postavili še kak zelo zmogljiv procesor, pa se lahko nadejamo tudi tekočega igranja iger v ločljivosti 2560 × 1440 pik. Po prikazanih zmogljivostih se namreč kartica uvršča zelo blizu modela Radeon R9 280X, ki smo ga v Monitorju že preizkusili.

Sodobnih priključkov ne manjka, saj na kartici najdemo vmesnike DVI, HDMI 1.4a ter dva Mini DisplayPort 1.2, izdelovalec pa je pohvalno priložil tudi ustrezne prilagojevalne vmesnike (npr. za DisplayPort in VGA). Tako lahko kartica sliko po zaslugi tehnologije AMD Eyefinity pošilja do šest zaslonom hkrati. Po boljših modelih je kartica prevzela tudi tehnologijo CrossFireX, ki omogoča navezo več (do štirih) grafičnih kartic brez uporabe mostička.

Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact

Izdeluje: www.sapphiretech.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 266 EUR.

✓    Zmogljivosti glede na zasnovo kartice, hladilna rešitev.

✗    Cena, poraba energije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji