Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2013 | Teme: e-bralnik

Mali in veliki

Amazon na trgu e-bralnikov tako zelo prevladuje, da zlahka pozabimo na konkurenco. Kot alternativo ponavadi omenjamo le kanadsko podjetje Kobo, a to še zdaleč ni edina možnost, saj je tudi kopica manj znanih izdelovalcev.

E-črnilo oziroma tehnologija, ki stoji za njim, je v primerjavi z dragimi zasloni LCD poceni. To pomeni, da je meja za vstop na trg nižja. Na področju e-bralnikov je tako množica bolj ali manj znanih izdelovalcev, ki se trudijo narediti všečne izdelke. Toda že takoj na začetku je treba poudariti, da je e-bralnik vreden toliko, kot je vreden njegov ekosistem knjig. Tu sta Amazon in Kobo v veliki prednosti, saj premoreta zajetne zbirke knjig, ki so hkrati podprte s plejado programov za druge mobilne naprave. Vse skupaj povezuje še sistem za sinhronizacijo, ki položaj branja v knjigi prenaša med napravami. Sam e-bralnik je tako le kamenček v mozaiku, ki ga morajo izdelovalci zapolniti.

Pri Trekstorju so odsotnost lastnega ekosistema skušali zapolniti na dva načina. Prvi je programska rešitev eReader Suite, ki kaže trgovino s knjigami TrekStor media. Težave se začnejo že pri jeziku, saj nikakor nismo našli angleških knjig in smo bili primorani pregledovati nemške. Tudi sicer bera ni velika in  knjige so dokaj drage, petnajst ali celo trideset evrov nista redki postavki.

Druga in zanimivejša rešitev pomanjkanja ekosistema pa je zanašanje na Adobe Digital Editions, ki je zanimiv že zato, ker ga uporablja slovenska digitalna knjižnica Biblos. Tako je mogoče Trekstorje uporabljati v kombinaciji s članarino v kateri od odslej podprtih slovenskih knjižnic. Napredku digitalne knjižnice lahko sledite na biblos.si in projekt je zanimiv predvsem zaradi dostopnosti knjig v slovenščini. Glavna ovira za vstop v svet e-knjig je večinoma nepoznavanje katerega od večjih svetovnih jezikov, saj je količina slovenskih e-knjig v primerjavi z drugimi mikroskopska.

Ko enkrat rešimo problem pridobivanja knjig, pa jih je na Pyrusu treba brati. Za to skrbi šestpalčni zaslon ločljivosti 600 krat 800 pik, ki je povsem zadovoljiv. Pri e-bralnikih je ločljivost nepomemben podatek, saj je mogoče velikost pisave večati in manjšati, zato so razlike zanemarljive. Pri samem zaslonu nekoliko šepa kontrast, saj smo na Kindlih vajenih večjih razlik med črno in belo, a ne gre za resno pomanjkljivost. Strojno je bralnik solidno založen in mu lahko očitamo le »loading« zaslon, ko prvič odpiramo knjigo. Vsi drugi zamiki so med branjem neopazni in listanje je nemoteče. Pyrus je treba pohvaliti pri kakovosti gumbov za obračanje strani, ki konkurirajo tistim iz Kindla in bi znali biti za ljudi z večjimi prsti boljša izbira. Na žalost so preostali gumbi na napravi slabo narejeni. Predvsem štirismerni gumb za navigacijo po menujih je tako majhen in mehak, da večino časa nismo bili prepričani, ali pritiskamo želeno smer. Tudi gumbi za domov, nazaj, priklic menuja in tipkovnice so slabo narejeni, saj se držijo okvirja in jih je težko pritiskati. Tipkanje je, tako kot na vseh bralnikih brez zaslona na dotik, mučno in pri Pyrusu je stanje zaradi prej omenjenega gumba še toliko slabše. Notranjega prostora za knjige je veliko in malo bo takih, ki bi potrebovali več kot 4 GB. Toda v Trekstorju so poskrbeli tudi za te bralce, saj je mogoče shrambo razširiti prek kartice mikro SD.

Programska oprema se je izkazala za stabilno in hitrost premikanja po menujih je povprečna. Menuji sicer terjajo nekaj privajanja, saj so daleč od logičnosti zadnjih iteracij Amazonovega Kindla, a gre za zadovoljivo izkušnjo. Malo več skrbi povzročajo ostanki prej odprtih strani, saj smo med branjem velikokrat opazili kakšno liso, ki je bila posledica prej prikazanega menuja. Kako se bo zaslon odrezal na dolgi rok, je tako vsaj nekoliko vprašljivo. Dodajmo še, da Pyrus nima omrežne kartice, tako da odpade priklop v omrežje WiFi.

Skoraj enake strojne značilnosti ima tudi model Pyrus Mini, ki se razlikuje le po tem, da ima zaslon diagonalo 4,3 palca. Gumbi so narejeni bolje, vendar trpijo za majhnostjo, gumba za obračanje strani pa sta povsem zadovoljiva. Žal sta ta gumba le na desni strani naprave, tako da je uporaba za levičarje nekoliko omejena. Notranje shrambe je le 2 GB, a Mini prav tako pozna režo za mikro SD, tako da ne bo težav s prostorom.

Večji Pyrus je poceni kopija Kindla, ki bi znal prav priti, ko/če se v Sloveniji razvije sistem e-knjižničarstva. Vendar je še vedno daleč boljši nakup Amazonov Kindle, ki pa predvideva znanje katerega od svetovnih jezikov. Model Mini pa si zasluži pozornost tistih, ki veliko berejo na vlaku in avtobusu, saj je njegova majhnost lahko odločilna. Naprava je tako majhna in tanka, da bo brez težav lahko počivala tudi v kakšni večji denarnici.

 TrekStor Pyrus

E-bralnik.

Prodaja: conrad.si

Cena: 80 EUR.

✓    Gumbi za obračanje strani.

✗    Slabi preostali gumbi, kontrast.

TrekStor Pyrus Mini

E-bralnik.

Prodaja: conrad.si

Cena: 60 EUR.

✓    Majhnost/prenosnost!

✗    Slab ekosistem knjig.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji