Objavljeno: 24.11.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2020

Malce drugačen OLED

V septembrski številki Monitorja smo objavili večji preizkus letošnje generacije televizorjev in zelo pohvalili tudi model proizvajalca LG z zaslonom OLED. Modelu serije CX smo zdaj ob bok postavili še tistega iz serije GX. Razlik ni veliko.

Za začetek zapišimo tisto, kar smo že ob preizkusu 55-palčnega modela OLED55CX3. Gre za vrhunski televizor z zaslonom OLED, kar pomeni, da premore popolne črnine brez kakršnihkoli svetlih prelivov, slika pa je izredno kontrastna. Resda bo natančen opazovalec opazil, da je bela barva malce prehladna (kar se da v nastavitvah tudi odpraviti) in da je svetilnost nekaterih modelov z zaslonom LCD lahko tudi precej večja, toda v običajno osvetljeni dnevni sobi so LG OLED lahko konkurenčni le – modeli OLED drugih proizvajalcev (in teh ni veliko). Glede na to, da zaslone OLED proizvaja izključno le LG, so razlike v kakovosti slike med njimi le v algoritmih glajenja manj kakovostnega signala in gladkosti predvajanja hitrih, športnih vsebin. Kot rečeno, več o tem v septembrski številki.

Če se boste po informacije o modelih LG GX zapodili na internet, boste najprej prebrali, da je razlika v primerjavi z modeli CX v zvočniškem sistemu. V resnici je ta minimalna. Načelno so zvočniki malce močnejši in večkanalni (4.2 namesto 2.2), vendar v praksi tega nismo opazili. Zvok je sicer čisto »televizijsko povprečen«, vendar bi ga za sicer tako vrhunski televizor vsekakor priporočili nadgraditi z zunanjim zvočniškim sistemom.

Ključna razlika med serijo CX in GX je v resnici zunanja – v dizajnu. Preizkušeni model GX ima namreč enakomerno debelino nekaj manj kot dva cm, CX pa je zgoraj skoraj »papirno« tanek, spodaj pa zaradi vgrajene elektronike in zvočnikov meri skoraj pet cm. Zaradi te enakomernosti se GX izredno lepo poda na steno; še več, ob nakupu televizorja sploh ne dobimo stojala, ampak je privzeto, da ga bomo namestili na steno. Nastavki za nosilce so celo nameščeni malce globlje v zadnji steni televizorja, zato bo lahko ob ustreznem nosilcu televizor postal prava pravcata zidna slika.

Za tiste, ki ste vendarle tudi tehnično radovedni, naj povemo, da je televizor (tako kot že model CX) oskrbljen s priključki HDMI 2.1, ki podpirajo spremenljivo osveževanje, kar bo prišlo prav ob nakupu novodobnih igralnih konzol, da ima vgrajen mikrofon, s katerim ga lahko (angleško) glasovno krmilimo tudi brez daljinca (model CX ima mikrofon le v daljincu), in da je priloženi daljinec s premičnim kazalcem še vedno nekaj najboljšega, kar v svetu daljincev obstaja. Tudi upravljanje je izredno intuitivno, le osebno bi si, zaradi večje izbire aplikacij, raje želeli konkurenčni Android TV.

Če povzamemo – v zgornjem delu prav nemarno tanek model CX, če bi ga imeli na stojalu, oziroma model GX, če bi si raje omislili »zidno sliko«.

LG OLED55GX3

televizor OLED

Kdo: www.vamatrade.si

Cena: 1.900 EUR

Za: Odlična, pravzaprav popolna slika OLED, odličen daljinec. Enakomerno tanek televizor, namenjen namestitvi na steno.

Proti: Povprečni zvočniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji