Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Marko Kovač | Monitor November 2013 | Teme: kamera

Mala kamera za velike narcise

V uredništvu smo le pri redkih napravah brez prave zamisli, čemu ali, bolje, komu so pravzaprav namenjene. Tu in tam pa k nam zaide izdelek, ob katerem se res začnemo praskati po glavi.

No, očitno gre svet v maloro in je postal tako zagledan vase, da začenjajo izdelovalci video opreme izdelovati namenske (sic!) kamere, s katerimi uporabniki snemajo predvsem sami sebe. Široki zorni kot leče kamere Canon Legria Mini omogoča, da s kamero v roki zajamemo vse naše gibe. Še več, močna sodčkasta popačitev širokokotnega objektiva (skorajda že ribje oko, za tiste, ki so v foto svetu malo bolj domači) povzroči, da so predmeti v središču vidnega polja videti večji. Če boste pred objektiv pomolili glavo, bo ta v očeh kamere videti večja, zato boste v YouTube videu videti res inteligentni. Če pri snemanju potrebujete obe roki oziroma druge telesne pritikline, je v kamero vgrajeno majceno stojalce, ki omogoča, da ulovimo ravno pravi kot snemanja. Kamera je opremljena z zaslonom, ki ga je mogoče nagibati – seveda zato, da se med snemanjem tudi narcisoidno opazujete. Zaslon je občutljiv za dotik in prek njega lahko upravljate kamero ali pa se le dotikate svoje podobe.

Kar zadeva tehnične podrobnosti, je v kamero vgrajeno že skoraj 5 let staro in čisto spodobno tipalo s tehnologijo Digic 4 in ločljivostjo 12 milijon pik. Video zajema v polni visoki ločljivosti, omogoča pa nekaj zanimivih zvijač (na primer snemanje s hitrostjo 100 slik na sekundo) . Ohišje je v obliki kvadra in lepo sede v dlan (če snemamo sami sebe). Akumulator ne omogoča dolgotrajnega snemanja (na primer zaporednih časovnih posnetkov), a to je pričakovano, saj je tudi razpon pozornosti pri YouTube generaciji ustrezno majhen. Kamera premore tudi povezavo WiFi, s katero se lahko povežete do bližnjega telefona ali pa svoj video posnetek delite s svetom. S telefonom lahko kamero tudi upravljate, a sposobnosti programa so – mizerne.

Nikakor se ne moremo otresti občutka, da Canon pri oblikovanju te kamere ni šel do konca. Kameri manjka namenski gumb, ki bi posnetke avtomatsko porinil na YouTube ali v podobno zbirko video posnetkov ter nemudoma sporočal število všečkov. Tako je ta kamera po namenu in izvedbi ostala v vmesnem svetu, med klasičnimi fotoaparati/kamerami in pametnimi telefoni, po ceni, za katero dobite obe omenjeni napravi.

Canon Legria mini

Video kamera.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 300 EUR.

✓    Širokokotni objektiv.

✗    Cena, namen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji