Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2012 | Teme: android, pametni, pametni telefon

Mala in velika

V avgustovem Monitorju je bil manko Androida 4.0 eden poglavitnih očitkov trem opisanim Sony Xperiam. Od izdaje omenjene številke jih je večina že dobila posodobitev na Sladoledni sendvič, ki je v Xperije že naložen.

Tipo

Xperia Tipo je zanimiva predvsem zaradi Androida 4.0, saj gre za izdelek nizkega cenovnega razreda. To pomeni, da ima 3,2-palčni zaslon, ki sliko kaže pri ločljivosti 320 x 480 pik, vse skupaj pa je na ramenih 800 MHz procesorja. Po pregledu strojnih specifikacij je bilo pričakovati, da bo telefon na ravni Samsung Galaxy Acea ali HTC Wildfire S. Slednja sta bila prva resna primerka poceni pametnih androidnih telefonov, a ju je pestila počasnost. Ta je bila posledica podobnih strojnih mišic kot Tipo, predvsem pa je šla na račun Androida 2.3, ki ni bil dorasel delovanju na tako šibki strojni opremi.

Tipo tako preseneti predvsem zaradi Sladolednega sendviča, ki se na telefonu obnese nad pričakovanji. Če se znebimo še vseh Sonyjevih gradnikov (widgetov), se telefon obnaša primerneje tistim, ki imajo dvojedrne gigaherčne procesorje. Seveda ta hitrost ni neprebojna in telefon na trenutke še vedno zaide v obdobja počasnosti in občasno sesedanje kakšnega programa, saj tudi Android 4.0 na 800 MHz ne more delati čudežev. Vendar glede na predhodne telefone enakega ranga deluje bolj tekoče in ga je lažje uporabljati.

Znatna šibka točka je 3,2-megatočkovna kamera in manko prednje. Prva zajema zadovoljive fotografije, a ne bi škodil večji senzor, druga pa bi bila uporabna, saj je telefon zmožen namestiti praktično vse dobro programje na tržnici Google Play. Veliko pozornosti so v Sonyju namenili poslušanju glasbe, tako je na vrhu telefona 3,5-palčni vhod za slušalke, zadaj pa zvočnik, ki z glasnostjo poseka zvočnike na nekajkrat dražjih napravah.

Tipo je lep zgled naprave, ki bo marsikateremu otroku na dober način predstavila prednosti pametnih telefonov, predvsem pa zna biti ptica znanilka naprav s šibkejšimi procesorji, ki bodo v androidnem ekosistemu postali legitimni predstavniki operacijskega sistema.

Ion

Zadnji modeli Xperij sledijo modelu treh gumbov na dotik, ki zrcalijo zaslonske gumbe Androida 4.0. Tako so imeli vsi trije opisani telefoni japonskega izdelovalca v avgustovski številki na dnu gumb za nazaj, gumb domov in gumb za prikaz menuja. Ko nimamo odprtega nobenega programa, slednji ne pokaže prej odprtih programov (za to je potreben daljši pritisk gumba domov), a logika je in Sony jo dokaj vestno uporablja. Kvalifikator "dokaj" je potreben zato, ker Xperia Ion omenjeno postavitev pozabi in pripelje nazaj štiri gumbe, ki imajo povsem samosvoj vrstni red. Tako se spet prikaže gumb za iskanje, ki zaseda mesto na desni, preostali trije pa v drugačnem vrstnem redu kot na drugih telefonih. Prav tako so gumbi v enaki nemilosti kot tisti na Xperiji S, saj predvsem gumba za iskanje in nazaj ne delujeta vedno. Nedelovanje je toliko bolj očitno zato, ker na majhnem Tipu in Xperiji P gumbi delujejo brez težav.

Ko pozabimo čudaško postavitev gumbov, začnemo hitro občudovati odličen zaslon, katerega ločljivost se ustavi pri 1280 x 720 pikah in po diagonali meri 4,55 palca. Pravzaprav se Sony ni izneveril tradiciji odlične izdelave svojih naprav, saj Ion predstavlja najboljše, kar lahko izdelovalci naredijo iz dobrih materialov. Tudi samo oblikovanje deluje odraslo in ima značaj, to se prevečkrat pogreša pri androidnih telefonih konkurence.

Omeniti velja še namenski gumb za slikanje, ki ob daljšem pritisku požene fotoaparat. Slednji operira z 12 megatočkovnim senzorjem, ki se obnese solidno, a ne doseže Lumie 800/iPhona 4S. Prek Androida 4.0 je nameščena Sonyjeva kožica Timescape, ki ima še vedno težave z neprepoznavnimi sistemskimi ikonami, ki so si enostavno preveč podobne. Drugače pa je navigacija po operacijskem sistemu gladka, za to skrbi 1,5-gigaherčni dvojedrni procesor, ki v kombinaciji z Sladolednim sendvičem zagotavlja prijetno izkušnjo.

Ion ima skorajda vse značilnosti glavne naprave japonskega izdelovalca, ki bi lahko na androidni strani mešala štrene telefonoma One X in Galaxy S III. Vendar že nadležni gumbi nekako dajejo občutek, da bi lahko v napravo vložili več truda. Tako naziv najboljše Xperije ostaja šibkejši različici P.

Sony Xperia tipo

Pametni telefon

Operacijski sistem: Android 4.0.4

Izdeuje: www.sonymobile.com

Prodaja: www.aim-high.si.

Cena: V času pisanja še ni znana.

Za: Močen zvočnik, Android 4.0

Proti: Občasno malo hroščat, manko prednje kamere.

Sony Xperia ion

Pametni telefon

Operacijski sistem: Android 4.0.4

Izdeuje: sonymobile.com

Prodaja: www.aim-high.si.

Cena: V času pisanja še ni znana.

Za: Zaslon, dobra izdelava.

Proti: Gumbi: tako postavitev kot nedelovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji