Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2013 | Teme: android

Lovljenje nadaljevanj na Androidu

O lovilcih podcastov smo v Monitorju pisali že marca 2011 in si ogledali presek teh programov v Oknih. Takrat smo prav prek namiznih računalnikov oddaje prenašali tudi na mobilne naprave, kjer je podcaste tudi najudobneje poslušati. V vmesnem času so tako na iOSu in Androidu vzklili programi, ki se znajo z internetnimi oddajami rokovati brez pomoči odjemalcev na namiznih računalnikih.

Povod za pregled lovilcev podcastov na Androidu je bila odločitev Googla, da opusti razvoj svojega odjemalca Listen. Ta je bil na začetku operacijskega sistema Android eden redkih programov za poslušanje podcastov in je nastal v Googlovem peskovniku Labs ter nekaj let užival podporo programerjev iz Mountain Viewja. Nato so se posodobitve nehale in konec letošnjega avgusta je Googlu oznanil, da opušča razvoj in da nekatere funkcije programa ne bodo več delovale. Takrat smo se uporabniki začeli ozirati po alternativah in nekatere izmed njih bomo popisali v tem članku.

Beyondpod

Beyondpod je na voljo tudi v tablični različici.

Beyondpod je s polno funkcionalnostjo brezplačen sedem dni, potem je treba dokupiti kodo za odklep vseh možnosti upravljanja. Uporabniški vmesnik ni med lepšimi in terja dosti privajanja, predvsem zaradi velikanske količine nastavitev. Tako razvijalci merijo na izkušene poslušalce podcastov, ki vedo, kaj hočejo in kako naj se njihov odjemalec obnaša. Najzanimivejša funkcija programa je pameten seznam oddaj, ki ga Beyondpod samodejno naredi glede na poslušalčeve navade. Stvaritelji so poskrbeli tudi za tablično različico programa, kar je prej izjema kot pravilo. Na večjih zaslonih (preizkusili smo ga na desetpalčnem Transformerju Prime) se je v uporabniškem vmesniku lažje znajti, tako da so tablice Beyondpodu več kot očitno bolj pisane na kožo. Nekaj težav je trenutno pri iskanju posameznih oddaj, saj je veliko avtorjev zbežalo s storitve Feedburner (Google tudi to počasi opušča), ki so jo uporabljali za upravljanje virov RSS. Beyondpod tako med pisanjem ni imel posodobljene baze z novimi naslovi URL virov RSS in je bilo treba marsikatero od oddaj vpisovati ročno. Stanje se bo prej ali slej popravilo, a opozorilo ostaja. Beyondpod je zmogljiv lovilec podcastov, ki ga odsvetujemo začetnikom, a bodo prej ali slej začeli pogrešati kakšno funkcijo na osnovnejših programih. Takrat bo Beyondpod, sploh če podcaste poslušate na tablicah, pravi naslov.

Beyondpod

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: beyondpod.com/Android/

Cena: Brezplačna in plačljiva različica (5,5 eur).

Za: Tablična različica, veliko nastavitev ...

Proti: ... ki bodo začetnike zmedle.

DoggCatcher

DoggCatcher nas najprej povpraša, koliko delov posameznih oddaj naj hrani na napravi.

Doggcather in Beyondpod dajeta vtis, kot da bi ju delali programerji, ki tu in tam pogledajo drug k drugemu, kako kaj napredujejo. Tako kot prvi opisani program ni lepotec, ki bi navdušil z vrhunskim grafičnim oblikovanjem, a je pri njem uporabniški vmesnik veliko bolj prijazen do začetnikov. Pri prvem zagonu nas lovilec takoj vpraša, koliko delov posamezne oddaje naj hrani na napravi, in tistim, ki prvič vstopajo v svet podcastov, bo ta nastavitev povsem dovolj. Seveda so za nadaljnje urejanje naročenih oddaj na voljo dodatne nastavitve, med katerimi izstopa predvajanje pri različnih hitrostih, ki ga poznata tudi Beyondpod in Pocketcasts. Za to početje moramo kupiti in namestiti zvočno knjižnico Presto in že lahko oddaje poslušamo hitreje. To je na prvi pogled čudaško početje, a ko imamo enkrat preveč oddaj in premalo časa, s hitrejšim predvajanjem lahko privarčujemo dragocene minute. Izkušnjo poslušanja malce skazijo le nekoliko premajhni gumbi za predvajanje, ki za tiste z večjimi prsti lahko pomenijo občasen pritisk napačnega ukaza. Drugače gre za zelo soliden odjemalec, ki prebežnikom iz programa Google Listen omogoča uvoz vseh tam naročenih oddaj.

Doggcatcher

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: doggcatcher.com/

Cena: 4 eur.

Za: Pregleden vmesnik, veliko nastavitev.

Proti: Majhni gumbi za predvajanje.

DoubleTwist - Podcasts

DoubleTwist se ponaša z lepim in preglednim uporabniškim vmesnikom.

Android ni imel nikoli svoje različice iTunes, s katero bi lahko urejali večpredstavne vsebine in jih nato sinhronizirali s telefonom. To vrzel še vedno polni DoubleTwist, katerega razvijalci na Androidu veljajo za avtorje z dobrim občutkom za estetiko. To se pozna tudi pri razdelku za podcaste, ki je videti odlično. Ko smo v predvajalnem delu, se uporabniški vmesnik tako po funkcionalnosti kot po oblikovanju mirno meri z lepšimi predstavniki, kot je Pocketcasts. DoubleTwist je videti odlično tudi na tablicah, a na žalost sezname oddaj lahko pregledujemo le v pokončni orientaciji, kar je škoda. Kot rečeno, je bil DoubleTwist na začetku namenjen sinhronizaciji med računalniško zbirko oddaj in prenosno napravo, za to pa je bila potrebna žična povezava. Za brezžično sinhronizacijo ali pretakanje oddaj neposredno iz spleta je treba doplačati. To se vsekakor izplača, saj boste na Androidu težko našli lepši in preglednejši predvajalnik. Manjši očitek leti le še na to, da si je med predvajanjem epizode nemogoče ogledati priložene zapiske, to pa je pri marsikateri oddaji nuja.

DubleTwist - Podcasts

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: doubletwist.com/mobile/

Cena: Brezplačen (če oddaje sinhroniziramo z računalnikom) in 5 eur za brezžično sinhronizacijo.

Za: Lep, pregleden, tudi na tablici ...

Proti: ... kjer deluje le v pokončni orientaciji. Ni ogleda zapiskov oddaje.

Google Listen

Predvajalni gumbi Listna so slabi in niso nič napredovali.

Čeprav je počasna smrt tega programa glavni povod za ta članek, je Listen treba omeniti, saj ga v Googlu niso dokončno usmrtili. Poleg tega da je bil Listen prvi odjemalec podcastov na Androidu, je imel funkcionalnost, ki je marsikoga prepričala, da je pri njem vztrajal tudi po tem, ko so na tržnico Play začele prihajati boljše alternative. To je bila povezava z Google Readerjem, ki še danes deluje. Kot smo v Monitorju že zapisali, je Reader zmogljivo orodje in po zaslugi odlične Googlove infrastrukture daleč najprijaznejši program za sinhronizacijo virov RSS med napravami. Sicer pa se je razvoj Listna hitro ustavil in konkurenca je šla naprej. Tako je uporabniški vmesnik obtičal nekje na stopnji Androida 2.1, to pomeni grde in majhne gumbe za predvajanje in zdaj res že arhaično postavitev. Ko k temu dodamo hrošče, ki jih že nekaj let ni nihče iztrebil, je jasno, da so v Googlu na Listen pozabili že veliko pred avgustom, ko so ga dokončno umaknili iz iskalnih rezultatov. Če želite to starosto odjemalcev še vedno preizkusiti, je na voljo prek neposredne povezave (najdete jo, ironično, prek Googla), toda tudi sinhronizacija z Readerjem, roko na srce, že dolgo ni več dovolj dober razlog za njegovo rabo.

Google Listen

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: google.com

Cena: Brezplačen.

Za: Sinhronizacija z Google Readerjem.

Proti: Vse drugo.

Onecast

Preprost vmesnik programa Onecast

Vsi drugi programi na preizkusu imajo kopico nastavitev, ki pomagajo vire RSS oddaj nastaviti do malenkosti natančno. Izjema je Onecast, ki stavi na preprosto rabo. Na tem mestu lahko že rečemo, da gre za program, s katerim naj začnejo vsi, ki bi radi začeli spremljati podcaste. Poleg seznama oddaj so na voljo trije gumbi, in sicer gumb za dodajanje oddaj, gumb za nastavitve in gum za osvežitev dodanih oddaj. Te na seznam dodajamo prek iskalnega polja, ki sicer hitro najde vse bolj ali manj priljubljene, a ne zna dodati oddaje, če vanj vpišemo URL vira RSS. Za večino to ne bo težava, toda prej ali slej se lahko znajdete pred dejstvom, da določene oddaje ne boste mogli dodati. Ko imamo dodanih par oddaj, se razvrstijo enako kot bližnjice po domačih zaslonih. Tam jih ne moremo premikati po svoji volji, temveč si sledijo po vrstnem redu dodajanja. Onecast ne pozna seznamov epizod različnih oddaj in naprednih možnosti prenašanja posameznih delov. Vendar to tudi ni njegov namen, saj je vse podrejeno preprostemu upravljanju. Dokler ne poslušate več kot treh podcastov, je Onecast odličen začetni program, ki bo marsikoga opogumil, da se bo kasneje odločil za katerega od težkokategornikov.

Onecast

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vertile.onecast&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS52ZXJ0aWxlLm9uZWNhc3QiXQ..

Cena: Brezplačen.

Za: Preprosta raba ...

Proti: ... in zato posledično manj nastavitev.

Pocketcasts

Predvajalni del je eden glavnih adutov programa Pocketcasts.

Po kakovosti oblikovanja in preglednosti sta v svoji kategoriji DoubleTwist in Pocketcasts. DoubleTwist je že od začetka na Androidu, Pocketcasts pa je svoje življenje začel na operacijskem sistemu iOS. To se mu tudi pozna. Gre za resnično lep lovilec podcastov, ki ima najboljši predvajalni del od vseh na preizkusu, saj so gumbi veliki, predvsem pa sta odlično zasnovana velikanska gumba za previjanje nekaj deset sekund nazaj in naprej. Poleg tega zna odpreti zapiske posameznega dela oddaje in od tam povezave odpreti v brskalniku. Napredni uporabniki bodo zadovoljni s količino nastavitev, tako da sta resni pomanjkljivosti le dve. Že omenjene korenine iz iOSa se kažejo v tem, da so navigacijski gumbi na dnu preblizu sistemskim gumbom Androida. Druga pomanjkljivost pa je nelogično dodajanje posameznih oddajanj na seznam predvajanja, saj to terja privajanje in bi bilo lahko narejeno bolje. Vso konkurenco pa Pocketcasts poseka pri osveževanju virov, saj deluje po enakem načelu kot brskalnik Opera mini. Tako za osveževanje poskrbijo strežniki razvijalcev in le dostavijo rezultate. To se vsem, ki smo naročeni na več deset podcastov, močno pozna.

Pocketcasts

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: pocketcasts.com/

Cena: 2 eur.

Za: Lep, odličen predvajalni vmesnik.

Proti: Konfuzno dodajanje na seznam predvajanja.

Podkicker Pro

Takole je videti predvajalni del, ko je telefon zaklenjen.

Plačljiva različica programa Podkicker je bila napisana na novo. To se programu tako zelo pozna, da brezplačno različico prehiti že po tekočem delovanju. Razvijalci Podckickerja dosledno sledijo razvoju Androida, tako da je mogoče s predvajanjem upravljati neposredno s seznama obvestil. Podobno kot večina lovilcev je mogoče predvajanje ustaviti, pognati in iti za eno oddajanje naprej in nazaj po zaslonu, ki se pokaže, ko je telefon zaklenjen. To močno olajša predvajanje na poti in je funkcionalnost, ki je Google Listen ni nikoli poznal. Pri Podckickerju gre pohvaliti še uporabniški vmesnik z velikimi gumbi, ki sicer terja nekaj privajanja. Tu mu ne pomaga špartanski videz brez resnih grafičnih elementov. Uporabniški vmesnik se odlično obnese tudi na tablicah, čeprav ni bil posebej prilagojen večjim zaslonom. S plačljivo različico dobimo tudi tiste napredne funkcije, ki omogočajo podrobnejše upravljanje s prenosi oddajanj in bodo zadostile večini uporabnikov. Zelo dobro se obnese tudi vgrajeni iskalnik oddaj, ki s svetlobno hitrostjo prinese rezultate in je že posodobil vire RSS, tako da ni težav s tistimi, ki so zapustili Feedburner.

Podkicker Pro

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: podkicker.com

Cena: 3 eur.

Za: Uporabniški vmesnik ...

Proti: ... ki terja privajanje in ni med lepšimi.

Stitcher

Pri Stitcherju ni oddaje, le pretočno predvajanje, kar se kaže tudi pri navigaciji, saj ni gumbov za previjanje.

Stitcher ni lovilec podcastov v pravem pomenu besede, saj gre bolj za orodje predvajanja radijskih oddaj. Koncept temelji na možnosti, da si sami sešijemo (angl. stitching) lastno zaporedje oddaj, ki so sicer del programov različnih radijskih postaj. V ta namen ima Stitcher le možnost pretočno predvajanje vsebin in ni možnosti za prenos oddaj v telefon. Tako je najprimernejši za rabo doma in si resnično lahko sestavimo radijsko postajo po svojih željah. Vgrajeno ima še integracijo s Facebookom, tako da lahko tam sporočamo, kaj smo poslušali in kaj nam je bilo všeč. Predvsem pa navduši uporabniški vmesnik, ki je tudi zaradi pomanjkanja funkcij pregleden in lepo narejen. Odlično se prenese tudi na tablice, kar še dodatno pripomore k lažji rabi doma. Pri Stitcherju se je pač treba zavedati, da ne gre za klasičen lovilec podcastov, ki poslušanje radia na svoj način pripelje v korak s časom.

Stitcher

Kaj: Lovilec podcastov.

Izdeluje: stitcher.com

Cena: Brezplačen.

Za: Vmesnik.

Proti: Ni prenosa oddaj na telefon/tablico.

Kaj torej izbrati?

Dober začetek za prve skoke v podcasting je Onecast, ki je tako preprost, da ga bo znal uporabljati še tako nevešč poslušalec. Prej ali slej pa bo Onecast postal preveč omejeno orodje in bo treba poseči po čem naprednejšem. Na tej točki lahko izbirate med Beyondpodom in DoggCatcherjem, a bo najbrž povsem dovolj Pocketcasts. Ta program nekako najbolj zadene vmesno točko programa z veliko nastavitvami in vse skupaj zapakira v lep, hiter in logičen uporabniški vmesnik. Temu lahko očitamo le preveliko podobnost z različico iOS, zato malce trpi navigacija. Če bodo razvijalci androidno različico kdaj bolj približali naravi Googlovega operacijskega sistema, pa bo odveč tudi ta pripomba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji