Objavljeno: 27.2.2024 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2024

»Lite« je včasih dovolj

Lanski model Honor Magic 5 Lite nas je na preizkusu cenejših telefonov kar navdušil, saj je za malo manj kot 300 evrov ponudil dovolj, da smo ga v isti sapi omenili kot zmagovalca. Letošnja šestica ima trenutno še svojo »začetno« ceno in za 400 evrov dobimo zelo spodobno napravo.

Zaslon novega lahkega čarovnika je 6,78-palčni AMOLED, ki sliko riše pri 60 in 120 hercih. Robovi okoli zaslona so majhni, a ga spet malce zagode ohišje. Pri tem Honor ne odstopa od oblikovanja s tankimi stranicami, ki so v brk trenutnemu trendu oglatih naprav. Žal ne gre le za estetsko odločitev, saj telefon v roki brez ovitka vliva manj upanja, da se bo v (morebiti veliki uporabnikovi) šapi obdržal.

Strojno je šestica spodobna, saj jo žene letošnji srednji razred Snapdragnov, 6 Gen 1, ki z osem gigabajti pomnilnika solidno krmili Magic OS. Ta je najbrž največji minus telefonov Honor, saj smo med uporabo zaznali nekaj zatikanja, ki ga načelno ne bi smelo biti. Vseeno ne gre za neuporabno stanje in najbrž je na poti še kakšen popravek, ki ga bo izboljšal.

Žal je Honor še vedno podjetje, ki ne sledi konkurenci z (varnostnimi) posodobitvami Androida. Magic 6 Lite upravlja Android 13 in guglanje ni prineslo odgovora, ali bo ta telefon kdaj videl štirinajstico. To je v svetu, ko se Googlovi pixli in Samsungove galaksije hvalijo s sedmimi leti varnostnih posodobitev, slaba popotnica.

Fotoaparat je v redu. Sicer se hvali z osrednjim tipalom ločljivosti 108 megapik, a je zmogljivost obdelave slike primerna ceni, torej povprečna. V svetlih pogojih bo super, toda več kot bo teme, manj bo zadovoljstva. Na zadnji strani sta še povprečna ultraširoka leča in neuporabna makro leča s tipalom ločljivosti 2 MP, ki z nekaterih naprav kar noče in noče oditi.

Najboljši vtis naredi avtonomija, saj je baterija ogromna, 5.300 mAh z varčnim procesorjem ob zmerni zagotovi dva dni uporabe. Omenimo še odziven podzaslonski bralnik prstnih odtisov in spoštovanja vrednih 256 GB shrambe.

Honor zna izdelovati cenejše naprave, vendar trenutno za šestico hočejo kakšnih sto evrov preveč. Čez pol leta, ko bo cena nižja in če uporabnika negotovi urnik posodobitev ne moti, bo Magic 6 Lite lahko zanimiva izbira.

Honor Magic 6 Lite

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7,5

Prodaja: Operaterji.

Cena: 400 EUR

Za: Dobra avtonomija.

Proti: Programska oprema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji