Objavljeno: 26.2.2008 00:59 | Avtor: Janez Urevc | Monitor Februar 2008

Linux iz naslanjača

Domači kino je, predvsem zaradi vse bolj ugodnih cen, postal skoraj vsakdanja stvar v naših dnevnih sobah. A kaj, če si želimo še kaj več? Iz udobnega domačega naslanjača bi radi gledali filme iz naše terabajtne zbirke, deskali po internetu, prebirali novice in zraven počeli še vse drugo, kar nam ponujata domači kino in televizija. Rešitev je Mythbuntu.

Mythbuntu je sprecializirana distribucija Linuxa, temelječa na priljubljenem Ubuntuju, katere naloga je, da nam čim bolj olajša pretvorbo našega domačega računalnika v napredno napravo za domači kino. Bistvo sistema je odprtokodni MythTV, ki je alternativa komercialnima izdelkoma Tivo ali Windows media center.

Njegov ključni element je enostaven uporabniški vmesnik, prek katerega uporabnik uporablja omogočene funkcionalnosti. Zasnovan je tako, da je njegova uporaba enostavna tudi z večje razdalje. To nam, če uporabimo brezžično tipkovnico in miško, omogoča, da računalnik priključimo na televizor in z njim upravljamo iz naslanjača.

Vmesnik za konfiguracijo

Če imamo v računalniku tv kartico, nam MythTV omogoča gledanje televizijskih programov, snemanje le-teh na disk računalnika in poznejše predvajanje. Kljub velikemu številu podprtih kartic kljub vsemu priporočamo, da si pred morebitnim nakupom ogledate seznam podprtih na spletni strani (http://www.mythbuntu.org).

Poleg predvajanja in zajemanja filmov z DVDjev in glasbe s CDjev, predvajanja glasbe in videa z diska in prikazovanja fotografij, nam Mythbuntu omogoča tudi igranje odprtokodnih iger, deskanje po internetu in branje novic iz virov RSS. Vse funkcionalnosti so enostavno dostopne prek že omenjenega osrednjega uporabniškega vmesnika.

Seznam posnetkov, ki si jih lahko zavrtimo

Na voljo nam je tudi vmesnik za konfiguracijo sistema, v katerem lahko nastavimo daljinski upravljalnik, vklopimo dodatne video kodeke ali namestimo gonilnike za grafično kartico. Vklopimo lahko tudi storitve za dostop na daljavo (ssh ali VNC), prek katerega lahko domači kino upravljamo kar prek interneta (npr. v službi zaženemo prenos filma, ki si ga želimo ogledati po romantični večerji v dvoje).

Zanimiva je tudi možnost predvajanja visoko ločljivih posnetkov. Lahko si omislimo enoto HD DVD ali blu-ray ali pa se zadovoljimo s posnetki iz lastne kamere HD in filmi, ki smo jih prenesli iz interneta. Žal taka rešitev, če nimamo dovolj zmogljivega računalnika, ni skoraj nič bolj ugodna od nakupa klasičnega predvajalnika HD.

Osnovni vmesnik

Sistem je sorazmerno enostavno namestiti, medtem ko lahko poznejša sestava neizkušenega uporabnika zaradi velikega števila nastavitev nekoliko zmede. Če želimo izkoristiti vse možnosti, ki nam jih ponuja Mythbuntu (hranjenje velikih zbirk datotek, predvajanje visoko ločljivih filmov, gledanje in snemanje tv programov ...), potrebujemo sorazmerno zmogljiv računalnik, za katerega moramo odšteti skoraj toliko denarja kot za povprečen predvajalnik HD. Seveda nam računalnik z Mythbuntujem ponuja še marsikaj več, to pa ni zanemarljivo.

Mythbuntu

Kaj: Distribucija Linuxa za domači kino.

Kje: www.mythbuntu.org.

Cena: Brezplačno (projekt je izdan pod odprtokodno licenco).

Za: Enostaven in učinkovit uporabniški vmesnik, veliko možnosti rabe.

Proti: Dokaj zahtevna sestava, potrebujemo zmogljiv računalnik.

Če uporabimo brezžično tipkovnico in miško, nam omogoča, da računalnik priključimo na televizor in ga upravljamo iz naslanjača.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji